pchlistosc 15.12.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Hej remontuje stary dom i jestem ciekawy jak stare budynki wy remontujecie moj pochodzi z 1880 roku.Jest ladny domek o powierzchni obecnie ok 130 m2 po zadaptowaniu poddasza bedzie mial 180 m2.Piec pokoi kuchnia lazienka i kotlownia niepodpiwniczony a wasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 16.12.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Pchlistość, też remontuję starą mazurską chałupę, ale nigdzie, naprawdę nigdzie nie znalazłem śladu daty. Ze sposobu budowania, materiał ścian - częściowo ubita glina z sieczką, częściowo cegła na zaprawie glinianej, i porównując mój dom z podobnymi, sądzę, że dom zbudowano w obecniej formie tuż przed I Wojną Światową, ale 1/3 jest starsza. Fajnie, że remontujesz i kawałek historii, nawet ten stosunkowo niedawnej, zostanie zachowany.PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 28.12.2004 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Cze,ja remontuję stary domek dla służby w przypałacowym parku (właściwie to tylko przynależną mi część). Budynek na tym miejscu jest zaznaczony na pruskiej mapie stolikowej z lat 30-tych XIX w., a sądząc po konstrukcji sklepień (pełne koleby) i otworów (niegdyś drewniane belki od góry do połowy grubości muru, druga połowa odciążona łukiem) jak i dachu (przyczółkowy) i podziałów elewacji (kiedyś późnoklasycystyczne gzymsy), to dotyczyło by obecnego budyneczku, powiększonego o parterową przybudówkę w okresie międzywojennym.ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 28.12.2004 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Ja remontowałem część domu wybudowanego w 1935 roku. W czasie wojny pół domu się zapadło - wybuchł "goliat". Dom do dziś pęka dokładnie w miejscu, gdzie jest "szew" po wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 28.12.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 Pchlistość, też remontuję starą mazurską chałupę, ale nigdzie, naprawdę nigdzie nie znalazłem śladu daty. Ze sposobu budowania, materiał ścian - częściowo ubita glina z sieczką, częściowo cegła na zaprawie glinianej, i porównując mój dom z podobnymi, sądzę, że dom zbudowano w obecniej formie tuż przed I Wojną Światową, ale 1/3 jest starsza. Fajnie, że remontujesz i kawałek historii, nawet ten stosunkowo niedawnej, zostanie zachowany. Pozdrawiam Tomek Mam bardzo podobną chatkę do Kolegi Tomka, z którym wymieniałem się już prywatnymi mailami zdjęciowymi na ten temat. Jednakże śladu potwierdzającego ten trop do tej pory nie znalazłem. Chata może pochodzić z końca XIX w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margen 30.12.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 około 1930 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 30.12.2004 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 około 1930 to dosc mlody budynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margen 30.12.2004 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 pewnie tak - w stasunku do Twojego dosyć młody nie było pisać: "kto ma starszy od mojego meldowac :D" pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 31.12.2004 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2004 pewnie tak - w stasunku do Twojego dosyć młody nie było pisać: "kto ma starszy od mojego meldowac :D" pozdrawiam Marek jasne ale w tytule jest ranking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nokia 02.01.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 My remontujemy dom z 1906 czasem mnie to przeraza.Czytajac wasze wypowiedzi jest mi razniej.To moj maz zapaleniec i chwala mu za to wykonuje prawie wszystko sam.Konca nie widac i dlugo go jeszcze nie bedzie jesli wogole bedzie ale cieszy to ze nie jestesmy sami. Czasem zastanawiam sie ze wogole sie na to porwalismy ale mieszkamy w bloku i jak tylko sie da uciekamy na wies.Stary dom polozony na 42 ar jest co robic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 07.02.2005 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2005 Wygląda na to, że ja mam najmłodszy dom - 1939r. Modernistyczna willa z tego okresu. Przede mną dom ten miało kilku właścicieli i każdy pozostawił jakieś pamiątki po sobie (w postaci jakichś remontów), ale muszę powiedzieć, że najlepszą jakość wykazują te pierwotne prace. Podobnież przed wojną to nawet piasek był żółciejszy... Pozdrawiam wszystkich remontujących stare domy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaśka 08.02.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Uff co za ulgam, moj nie jest 'najmlodszy' - z 1936 roku. Na domu nie ma zadnych znaków daty - nigdzie, ale latem zeszlego roku przyjechal syn gospodarza, ktory go postawil - z Niemiec Myślelismy, ze bedzie chcial nam go odebrac, ale nie da rady!! No i ten starszy pan opowiadal nam, jak w czasie wojny ksiedza w piwnicy chowali itd... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.02.2005 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 O pierwszych włascicielach mojego domu wiem niewiele. Podobno to był krawiec. Znalazłem nawet w trakcie remontu mocno zardzewiałe dość duże i prymitywne nożyce, ale pewien nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 08.02.2005 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Uff co za ulgam, moj nie jest 'najmlodszy' - z 1936 roku. Na domu nie ma zadnych znaków daty - nigdzie, ale latem zeszlego roku przyjechal syn gospodarza, ktory go postawil - z Niemiec Myślelismy, ze bedzie chcial nam go odebrac, ale nie da rady!! No i ten starszy pan opowiadal nam, jak w czasie wojny ksiedza w piwnicy chowali itd... Pozdrawiam, hihi ale moj najstarszy!! Nie odbiora domu to prawda u mnie a wlasciwie u mojej zony (ja spalem i zona slusznie nie budzila bo "niesamowicie spokojny ze mnie czlowiek")przybyli poprzedni wlasciciele a wlasciwie ich wnuki.I zas sie fotografowac przed moim domkiem zaczeli .... no i wyszla moja zonka i dzien dobry powiedziala (kurcze a mogla sie zapytac co zakopali w piwnicy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.02.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Pchlistość, starszy jest chyba Sławka, ale kłócił sie nie bedę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 08.02.2005 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Pchlistość, starszy jest chyba Sławka, ale kłócił sie nie bedę to fakt ale 'jego" wiek okreslona jest wylacznie poszlakami moj ma oryginalny napis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 08.02.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2005 Chylę czoła. Na mojej chałupie żadnych dat. Pod schodkami i progiem żadnej monety (narożnika nie będę rozbijał) datę określam w przybliżeniu, choć 1/3 chałupy wydaje się być starsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 10.02.2005 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Chylę czoła. Na mojej chałupie żadnych dat. Pod schodkami i progiem żadnej monety (narożnika nie będę rozbijał) datę określam w przybliżeniu, choć 1/3 chałupy wydaje się być starsza. U mnie na strychu jest scianka z muru pruskiego i na niej wyryta data. Pytanie do Wszystkich kto wie czy w 1880 r robiono stropu klein (lukowe) na belkach stalowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.02.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Pchlistość, a gdzie masz taki strop? Widziałem taki w mazurskim domu z okresu międzywojennego, ale w piwnicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 11.02.2005 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Pchlistość, a gdzie masz taki strop? Widziałem taki w mazurskim domu z okresu międzywojennego, ale w piwnicy! w calym domu na parterze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts