Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skroplona woda pod folią przy suficie

Goszu

Recommended Posts

Dzień dobry

Mamy drewniany domek wiosna 2020 (taki mały do 35m), ocieplony (ściany, podłogi, sufit). Idąc od góry: papa termozgrzewalna, deska, wełna 15 lub 20 i żółta folia i na to takie cienkie panele. Skapnęliśmy się, że coś jest nie tak, pod koniec tego lata (2021) jak odpadły 3 wilgotne panele i oczom ukazała się skroplona woda ( nie jakoś mega dużo, ale widać gołym okiem) na foli (pomiędzy folią a wełną). Sufit był ocieplony latem w 2020 roku i nic sie wtedy nie działo. Domek nie jest ogrzewany zimą czy jesienią, przewiew w nim jest całkiem spory, bo nie jest turbo szczelnie (czuć jak zawiewa spod drzwi czy okien).

Myślą Państwo że trzeba rozbierać cały sufit z tych paneli( na 90 % powierzchni je zamontowaliśmy), żeby sprawdzić czy gdzieś jeszcze sie nie zbiera? Jesteśmy przekonani, że to nie wina przeciekającego dachu, bo mamy za sobą kilka niezłych ulew i nic sie nie pojawiło. Podobno zrobienie wentylacji rozwiąże problem. Jednak tak jak pisałam, w domku jest spory przewiew, latem okna i drzwi są otwarte. Szukałam jakichś informacji/ instrukcji co i jak ale nie znalazłam nic co by wpasowało się w nasz problem.

Jeśli mają Państwo podobne doświadczenie, to chętnie się dowiem jak się udało pozbyć problemu :)

PS. zadzwoniłam do dekarza, powiedział mi żebym dziurę wywierciła w czymś tam :)

Pozdrawiam

Skropliny były na folii to dlaczego panele były wilgotne? Pomieszczenia w domku są źle wentylowane i to jest przyczyna zawilgocenia paneli. Inna sprawa to skropliny na folii. Mogą być dwie przyczyny: jedna to drobny przeciek z dachu, druga to kondensat pary wodnej przedostającej się z wnętrza domku, a to świadczy o braku wentylacji przestrzeni nad wełną. Pozdrawiam.

• 1 year później...