Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom za 210 000 zł?? możliwe??

maciek321

Recommended Posts

Jeśli nie liczyć kupna działki, to tak.

Przykład Poznań-Przeźmierowo. Piszę na podstawie togo co widzę codziennie i po rozmowach z wykonawcą. Mój sąsiad, za 200000PLN (rachunek na 100000PLN) otrzyma:

dom z dachem skośnym kryty dachówką (nie blachodachówka), wymiary 11mx7m, 2 kondygnacje, z Porothermu 25 + 10cm wełny, otynkowany z zewnątrz i w środku, rozprowadzony prąd, woda, ogrzewanie piec gazowy, okna plastikowe. Do zrobienia: szambo, kominek, podłogi, kontakty, lampy.

Mogę skontaktować z wykonawcą.

Henryk.

maciek, a są jeszcze projekty, które można robić etapami.

I nie chodzi tu o to by sięwypstrykać na I etap, ale żeby realnie zaciskając pasa mieć tzw. zapas bezpieczeństwa, który umożliwia podniesienie nieco standardu, bez ograniczenia mozliwości w zamieszkaniu i za końcówkę rozpoczęcia, a może nawet zakończenia prac II etapu.

a co tu ma się udawać, gdyby tylko zależało na osiągnięciu tego celu, czyli wybierało najtańsze materiały i robocizne to by się spokojnie dało, tylko, że ...................................... tyle jest fajnych/ładnych materiałów i nie są najtańsze i potem wychodzi 350tyś

Dom 120m2 za 210 000 zł?

Stary.... w porównaniu z postami w stylu mam 100 000 zł i wybuduję dom Twój post jest nader realistyczny.

Nie wiem czy w tych 210 000 zł skalkulowałeś już koszt działki. Weż pod uwagę, że sama działka może kosztować nawet i 100% tej kwoty. Nie podałeś lokalizacji i ewentualnej wielkości działki.

Jeśli te 210 000 zł tylko na samą budowę to masz szansę w systemie gospodarczym wybudować dom o przyzwoitym standardzie byle by tylko było to daleko od Warszawy.

1750 zł za m2 samego budynku to już jest coś.

Pozdrawiam

pewnie, że się da,

skoro masz już działkę.

nic tylko zabrać się za czytanie forum i szukanie ekipy i na wiosnę zaczynaj !

Nie zapomnij jednak o dobrym arkuszu kalkulacyjnym i reżimie wydatków, nie żeby te 210 kzł było mało, ale apetyt rośnie ...

Cz.

wowka jeżeli te 210 tyś na tym etapie budowy jak na zdjęciach to z trudem ale mogę się zgodzić ale, chyba tam jeszcze trochę zostało do zakończenia budowy

Na jakich zdjęciach? Czyżby Maciek321 zamieścił jakieś fotografie domu który dopiero zamierza budować? :wink:

Tobo - nie do końca zrozumiałeś kolejne wypowiedzi.

Te 210 000 + 30 000- zł na uzbrojenie działki to wystarczająca kwota by wybudowac dom taki jaki zamierza Maciek 321 tzn. o pow. 120m2.

Czyli cena metra pod klucz wychodzi 2000 zł. (oczywiście bez ceny zakupu gruntu który to już Maciek posiada).

Jeśli miałeś na myśli fotografię mojego domu to ma on powierzchnię 280 m2 a cena m2 pod klucz (jak to się mówi z meblami kuchennymi, karniszami i żyrandolami) była zdecydowanie mniejsza od 2000 zł. Budowałem systemem gospodarczym.