Budowlaniec12 24.01.2022 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Na e-maila wyśle,tylko go podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.01.2022 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Wysłałem info na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 25.01.2022 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Ok, przesłałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.01.2022 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Odebrałem i oglądałem.Niestety te zdjęcia nie wyjaśniły wiele.Zielona ścianka jest z cegły i ma gr.12cm.Żółta ma 24cm ale wyżej na rysunku zmienia się na 12cm.Są też dwie prostopadłe do powyższych ścianki 12cm z gazobetonu.Strop opiera się na tych wszystkich ściankach ? Strop jest już wylany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 27.01.2022 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Wygląda na to że tak, zresztą wszystko widać po zbrojeniu leży na nich skręcona belka w którą wchodzi zbrojenie kratownicy , wszystkie ścianki na jednej wysokości więc raczej musi się opierać nie może być inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.01.2022 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Opieranie stropu na ściankach działowych? Kto tak robi? U mnie budowlańcy nawet nie dojeżdżali do stropu ściankami działowymi bo mówili, że nie jest to zgodne ze sztuką. Dziwny ten Twój projekt. Projekt ??? :lol2::lol2: Nie ma żadnego projektu , nie ma żadnego KB. Bo w żadnych projekcie na 100% nie ma wykorzystania ścian działowych jako nośne , tak samo żaden KB na to NIGDY by sie nie zgodził. To 100% samowola budowlana , budowana przez osobę bez wiedzy i doświadczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2022 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Wygląda na to że tak, zresztą wszystko widać po zbrojeniu leży na nich skręcona belka w którą wchodzi zbrojenie kratownicy , wszystkie ścianki na jednej wysokości więc raczej musi się opierać nie może być inaczej. Zauważyłem podcięte / wycięte element więźby dachu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 27.01.2022 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Już jest podparty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.01.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Ale o czym tu dyskusja? Wymieniacie się zdjęciami na PW a dyskusje prowadzicie na forum.Nawet gdyby ktoś chciał dołączyć do dyskusji to nie dołączy bo nie ma do czego się odnieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.01.2022 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Jeżeli strop jest już wylany to zawsze możesz odcinkami podkuć pod spodem tej płyty głębsze gniazda. Powstanie taki betonowy wieniec pod spodem tej płyty. Mam nadzieję, że ktoś uprawniony dobrze policzył i zazbroił ten strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2022 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Mam nadzieję, że ktoś uprawniony dobrze policzył i zazbroił ten strop. Witam mam takie pytanie jakieś 2 lata temu wymieniałem strop z drewnianego na żelbetowy w istniejącym domu,majster wykonał go wkuwając do okoła rant na 7 cm i resztę oparł na jednej ścianie nośnej i resztę na dzialowkach.. Dalej myślisz że ktoś to liczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 27.01.2022 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Czytałem normę w której pisze że można zejść do 6 cm przy zastosowaniu zbrojenia górnego,bez górnego to jest 8 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Czytałem normę w której pisze że można zejść do 6 cm przy zastosowaniu zbrojenia górnego,bez górnego to jest 8 cm. Drugi raz albo nawet trzecie raz wklej ten fragment normy. Czego konkretnie on dotyczy jakich stopów i jakich oparć na jakim materiale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 27.01.2022 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Odnosi się do stropów żelbetowych, możecie sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 27.01.2022 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Oparcie na murze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2022 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Odnosi się do stropów żelbetowych, możecie sprawdzić. Oparcie na murze A ten mur to jaki? Czy aby gazobeton? stropy żelbetowe też są różne. Powołujesz się na coś to pokaż na co, dlaczego ktoś ma szukać i zastanawiać się co pytający czytał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2022 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 A ten mur to jaki? Czy aby gazobeton? stropy żelbetowe też są różne. Powołujesz się na coś to pokaż na co, dlaczego ktoś ma szukać i zastanawiać się co pytający czytał? EDIT: Tak jeszcze myślę nad tym wpisem, z normy nie stosuje się tylko "jednego' paragrafu a z całości zagadnienia. Co było o długościach zakotwienia prętów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 28.01.2022 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 80 mm -przy oparciu na murze lub ścianie z betonu lekkiego bądz zwykłego klasy B1560 mm -przy oparciu na scianie z betonu zwykłego klasy wyższej niż B 15 40 mm przy oparciu na belkach stalowychw przypadku płyt ze zbrojeniem górnym na podporze ,przewidzianych do zabetonowania w wieńcu żelbetowym ,głębokość oparcia płyty może być zmniejszona o 20 mm ,lecz nie może wynosić mniej niż 40 mm.Głębokość oparcia płyt o rozpiętości nie większej niż 1.20 m i wykonanych z odchyłką nie większą niż 10 mm możę być zmniejszona do 30 mm,pod warunkiem że wartość obliczeniowa obciążenia płyty ponad ponad cieżar własny nie przekracza 2,0 KN/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 28.01.2022 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 80 mm -przy oparciu na murze lub ścianie z betonu lekkiego bądz zwykłego klasy B15 i to oparcie moża zmniejszyć do 60 mm stosujac zbrojenie górne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budowlaniec12 28.01.2022 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Jak ci pisze mur,to co zaliczamy do muru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts