Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oparcie na pustaku solbet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odebrałem i oglądałem.

Niestety te zdjęcia nie wyjaśniły wiele.

Zielona ścianka jest z cegły i ma gr.12cm.

Żółta ma 24cm ale wyżej na rysunku zmienia się na 12cm.

Są też dwie prostopadłe do powyższych ścianki 12cm z gazobetonu.

Strop opiera się na tych wszystkich ściankach ?

Strop jest już wylany?

Opieranie stropu na ściankach działowych? Kto tak robi? U mnie budowlańcy nawet nie dojeżdżali do stropu ściankami działowymi bo mówili, że nie jest to zgodne ze sztuką. Dziwny ten Twój projekt.

Projekt ???

:lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Nie ma żadnego projektu , nie ma żadnego KB.

Bo w żadnych projekcie na 100% nie ma wykorzystania ścian działowych jako nośne , tak samo żaden KB na to NIGDY by sie nie zgodził.

To 100% samowola budowlana , budowana przez osobę bez wiedzy i doświadczenia ...

Wygląda na to że tak, zresztą wszystko widać po zbrojeniu leży na nich skręcona belka w którą wchodzi zbrojenie kratownicy , wszystkie ścianki na jednej wysokości więc raczej musi się opierać nie może być inaczej.

Zauważyłem podcięte / wycięte element więźby dachu....

Mam nadzieję, że ktoś uprawniony dobrze policzył i zazbroił ten strop.

Witam mam takie pytanie jakieś 2 lata temu wymieniałem strop z drewnianego na żelbetowy w istniejącym domu,majster wykonał go wkuwając do okoła rant na 7 cm i resztę oparł na jednej ścianie nośnej i resztę na dzialowkach..

Dalej myślisz że ktoś to liczył?

Czytałem normę w której pisze że można zejść do 6 cm przy zastosowaniu zbrojenia górnego,bez górnego to jest 8 cm.

Drugi raz albo nawet trzecie raz wklej ten fragment normy. Czego konkretnie on dotyczy jakich stopów i jakich oparć na jakim materiale.

Odnosi się do stropów żelbetowych, możecie sprawdzić.

Oparcie na murze

A ten mur to jaki? Czy aby gazobeton? stropy żelbetowe też są różne. Powołujesz się na coś to pokaż na co, dlaczego ktoś ma szukać i zastanawiać się co pytający czytał?

A ten mur to jaki? Czy aby gazobeton? stropy żelbetowe też są różne. Powołujesz się na coś to pokaż na co, dlaczego ktoś ma szukać i zastanawiać się co pytający czytał?

EDIT:

Tak jeszcze myślę nad tym wpisem, z normy nie stosuje się tylko "jednego' paragrafu a z całości zagadnienia. Co było o długościach zakotwienia prętów?

80 mm -przy oparciu na murze lub ścianie z betonu lekkiego bądz zwykłego klasy B15

60 mm -przy oparciu na scianie z betonu zwykłego klasy wyższej niż B 15

40 mm przy oparciu na belkach stalowych

w przypadku płyt ze zbrojeniem górnym na podporze ,przewidzianych do zabetonowania w wieńcu żelbetowym ,głębokość oparcia płyty może być zmniejszona o 20 mm ,lecz nie może wynosić mniej niż 40 mm.

Głębokość oparcia płyt o rozpiętości nie większej niż 1.20 m i wykonanych z odchyłką nie większą niż 10 mm możę być zmniejszona do 30 mm,pod warunkiem że wartość obliczeniowa obciążenia płyty ponad ponad cieżar własny nie przekracza 2,0 KN/m2.