globaldhino 18.01.2022 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 (edytowane) Jestem nowy na forum więc serdecznie witam wszystkich. Kupiłem swoją działkę z budynkiem gospodarczym o wymiarze 10 m na 5 m, który jest zbudowany z "półbali" drewnianych. Główne belki nośne są posadowione na betonowych klockach wkopanych na 50 cm, w sumie jest ich osiem, całość połączona mniejszymi belkami i obita półbalami. Nie będę się rozpisywał na temat konstrukcji ponieważ nie o to mi chodzi w tym poście. W środku szopy jest wylana płyta betonowa, idealnie zatarta, posiada dylatacje. Tak naprawdę ma już 15 lat i nie posiada żadnego pęknięcia. Z przyczyn takich i owakich postanowiłem zlikwidować tą szopę i postawić nowy budynek gospodarczy z użytkowym poddaszem. Budynek będzie lekkiej konstrukcji, budowany w technice szkieletowej - drewnianej. Chciałbym zostawić tą płytę betonową. Tylko pytanie czy ta płyta to wszystko wytrzyma. Nie mam żadnych informacji czy płyta jest zbrojona, były właściciel już nie żyje. Odkopałem ją w jednym miejscu i okazało się, że grubość tej wylewki to 15-20 cm. Naprawdę nie chciałbym jej demontować. Czy jest możliwość podlania pod brzegi tej płyty nowych fundamentów???Tutaj proszę o poradę. Poniżej link do zdjęć płyty i szopy https://photos.app.goo.gl/g6Q5KhxNAxBDKdYZ7 Edytowane 18 Stycznia 2022 przez globaldhino Dodanie zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 18.01.2022 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2022 jak zbrojona to pręty sa te pięć centymetrów pod powierzchnią płyty skoro tak idealnie zrobiona. Zatem zlokalizujesz go wykrywaczem tym budowlanym czy polnym dla eksploratorów/poszukiwaczy skarbów. A aktualny budynek ma fundament punktowy, skoro zamierzasz obciążać je tak samo, możesz je wykorzystywać dalej w nowym i tak samo rozbudować jeśli większy. Materiały nie tanieją , a w ten sposób sporo oszczędzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
globaldhino 19.01.2022 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Dziekuje za odpowiedź. Nie mogę wykorzystać tych betonowych klocków na podparcie całej konstrukcji. Raz, że nie idą w linii z płytą betonową, są trochę wysunięte a dwa, że nowa konstrukcja ma być szkieletem drewnianym i to już jest zupełnie inna bajka niż to co mam obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 24.01.2022 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 eee jesteś konstruktorem i architektem? Rzuć propozycję konstruktorowi taniej będzie niż budowa fundamentów od nowa, no ale kto bogatemu zabroni fanaberii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts