Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem nowy na forum więc serdecznie witam wszystkich. Kupiłem swoją działkę z budynkiem gospodarczym o wymiarze 10 m na 5 m, który jest zbudowany z "półbali" drewnianych. Główne belki nośne są posadowione na betonowych klockach wkopanych na 50 cm, w sumie jest ich osiem, całość połączona mniejszymi belkami i obita półbalami. Nie będę się rozpisywał na temat konstrukcji ponieważ nie o to mi chodzi w tym poście. W środku szopy jest wylana płyta betonowa, idealnie zatarta, posiada dylatacje. Tak naprawdę ma już 15 lat i nie posiada żadnego pęknięcia.

Z przyczyn takich i owakich postanowiłem zlikwidować tą szopę i postawić nowy budynek gospodarczy z użytkowym poddaszem. Budynek będzie lekkiej konstrukcji, budowany w technice szkieletowej - drewnianej. Chciałbym zostawić tą płytę betonową. Tylko pytanie czy ta płyta to wszystko wytrzyma. Nie mam żadnych informacji czy płyta jest zbrojona, były właściciel już nie żyje. Odkopałem ją w jednym miejscu i okazało się, że grubość tej wylewki to 15-20 cm. Naprawdę nie chciałbym jej demontować. Czy jest możliwość podlania pod brzegi tej płyty nowych fundamentów???

Tutaj proszę o poradę.

Poniżej link do zdjęć płyty i szopy

https://photos.app.goo.gl/g6Q5KhxNAxBDKdYZ7

Edytowane przez globaldhino
Dodanie zdjęć
https://forum.murator.pl/topic/266761-jak-wzmocni%C4%87-p%C5%82yt%C4%99-fundamentow%C4%85-wylewk%C4%99/

jak zbrojona to pręty sa te pięć centymetrów pod powierzchnią płyty skoro tak idealnie zrobiona. Zatem zlokalizujesz go wykrywaczem tym budowlanym czy polnym dla eksploratorów/poszukiwaczy skarbów. A aktualny budynek ma fundament punktowy, skoro zamierzasz obciążać je tak samo, możesz je wykorzystywać dalej w nowym i tak samo rozbudować jeśli większy. Materiały nie tanieją , a w ten sposób sporo oszczędzisz.
Dziekuje za odpowiedź. Nie mogę wykorzystać tych betonowych klocków na podparcie całej konstrukcji. Raz, że nie idą w linii z płytą betonową, są trochę wysunięte a dwa, że nowa konstrukcja ma być szkieletem drewnianym i to już jest zupełnie inna bajka niż to co mam obecnie.