Arwz 19.01.2022 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 mam płytę fundamentową w tzw. białej wannie czyli dookoła 15cm i pod spodem 20cm. Wg planu do posadzki ma być 28cm. Z tego 20cm na styropian i 7 cm posadzka (w niej podłogówka) ~1cm podłoga właściwa. Ale zacząłem się zastanawiać czy trzeba dawać jakąś folię/papę czy malować jakimś bisorbitem? czyli w skrócie czy robić dodatkową izolację poziomą od wody? I pytanie dodatkowe czy folia kubełkowa powinna być zawinięta na xps w stronę ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irtherm 21.01.2022 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Biała wanna opiera się na ideii betonu klasy W8 i całej technologii jego wykonania na budowie (bez mas KMB/pap i innych "czarnych bitumów"EPS nad/pod czy perymetrycznie nie ma nic tu do rzeczy. Jeśli mowa tu o domku jednorodzinnym, a sam płyta posadowiona jest powyżej poziomu wód gruntowych a pod płyta wykonana jest podbudowa z tłucznia/pospółki lub piasku i jest prawidłowo odrenowana to po co to mazać bitumem skoro z założenia to "biała wanna". Standardowo dnem kubełka do ściany, lub odwrotnie czyli kubełki na zewnątrz przykryte włóknina filtracyjną lub geowłókniną jeśli sprowadzamy wodę za pomocą folii do drenażu, ale to nie takie proste byłoby do wykonania przy płycie fundamentowej i podbudowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arwz 22.01.2022 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 hmm. to w sumie nie wiem, czy jest to wanna biała wpełni. Zatem napiszę co jest dokładnie. Patrząc od góry:- beton 20cm (wydaje mi się, że właśnie W8 )- folia- xps10cm- foila- wymieniona ziemia na wysokości ~1m na jakiś rodzaj piachu (chyba pospółka)- głębiej ziemia rodzima dookoła xps 15cm zaczyna się na wysokości betonu a kończy ok 1m poniżej oraz i folia kubełkowa. Kubełkami do xps. płyta będzie wystawała ~5cm nad ziemię. na płycie jest papa pod ścianami. Niestety płyta jest nierówna i tworzą się "jeziorka", co zwiększa podciąganie wilgoci na ściany, więc zacząłem się zastanawiać czy wyizolowanie poziome nie pomogło by w tym. Czy jednak położenie styropianu podłogowego prosto na beton to poprawne rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 22.01.2022 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Co mają jeziorka z wody opadowej do podciągania ? Zrobisz dach to dom wyschnie. Nic na płytę nie musisz dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arwz 23.01.2022 22:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 jeziorka mają to, że jak potem będzie się zbierać woda, np. skraplać z powietrza czy przesiąkać przez podłogę to będzie w tych miejscach się zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.01.2022 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 ... i jak chcesz temu zaradzic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arwz 24.01.2022 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 No, wymyśliłem sobie, że najpierw założę dren, czyli rurkę w najniższym miejscu i podłączę to jakoś do kanalizacji. Albo uzupełnię zagłębiania betonem, np. samopoziomującym tak by było równo a potem wysmaruję całą płytę jakimś bisorbitem tak, że albo będzie wszystko spływało do tego drenu albo z płyt na zewnątrz. Tylko jak się całość połączy z podkładem pod ściany to ściany zaczną mi nasiąkać tą wodą. jak ścianę wysmaruję na np. 5cm w pionie to mi się wanna zrobi (tyle że czarna ) Tyle, że te moje pomysły wydają mi się takie lekko słabe, więc zapytałem na forum, czy nie przekombinowuję i jest na to jakiś znany patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 24.01.2022 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Smaruj. Dla pewności pociągnąłbym całe ściany parteru.... Sorki ale coś ci siE delikatni mówiąc mocno ubzdurało. Płyta powyżej poziomu gruntu na kruszywie i XPSie, jeśli nie wdziera ci się rzeka do domu to możesz zapomnieć o temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arwz 20.01.2023 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Jesze nie posmarowałem. Ale już miałem się zabierać za układanie styropianu a tu patrzę, że pod styropian ludzie układają folię.No to co za różnica posmarować czy dawać folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts