Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet do domu o pow. ok 80m2

dam7

Recommended Posts

No chyba nie chcesz powiedzieć, że w takim domku powinien znaleźć się kocioł na paliwo stałe ?

Można zawsze coś dobudować i tam dać kocioł na drewno i pellet - taką hybrydę na wypadek wojny.

PS.

Poprzewracało się wam w główkach z tego dobrobytu. Zachłysnęliście się tymi cackami z Unii i robić wam się nie chce. A jak ktoś lubi pracować i chodzić z dziećmi do Kościoła to już jest zacofany i ze średniowiecza. Jeszcze wam ten zachodni dobrobyt wyjdzie uszami.

Edytowane przez DUNIA.MD

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można zawsze coś dobudować i tam dać kocioł na drewno i pellet - taką hybrydę na wypadek wojny.

PS.

Poprzewracało się wam w główkach z tego dobrobytu. Zachłysnęliście się tymi cackami z Unii i robić wam się nie chce. A jak ktoś lubi pracować i chodzić z dziećmi do Kościoła to już jest zacofany i ze średniowiecza. Jeszcze wam ten zachodni dobrobyt wyjdzie uszami.

Ale ja pracuję. Właśnie po to, by nie zapieprzać w domu z łopatą i wiadrem z popiołem.

Jak sobie zsumujesz koszt tej dobudówki, komina, kotłowni, to okaże się, że wystarczy na PC PW i 5-letni koszt energii elektrycznej.

Nie zrozumiałeś mojej dygresji, która była skierowana do ciebie. Normalnie kocioł jak lodówka na pellet w domu.

To się zdecyduj. Godzinę temu radziłeś:

Nie no, na wypadek wojny to i sam jestem w stanie zrobic dobudowke za domem z kominem, wstawic tam smieciucha i podlaczyc to pod CO, ale litosci, to na wypadek jakiejs wojny. Wtedy taka dobudowka to bedzie najmniejszy problem ale czy my teraz mamy wojne? No nie.

Jesli autor watku ma dom z poddaszem to niech podpyta uzytkownikow podobnych domow jak to jest z grzaniem gory gdy na dole chodzi klima. Cieplo ucieka do gory to pewnie spora jego czesc i tak dogrzeje gore ale ja mam parterowke to sie nie chce wypowiadac w lrzeciwienstwie do tych co maja pellety ekogroszki i inne kopciuchy i usilnie innych przekonuja ze to najlepsze rozwiazanie. To ze ktos siedzi w lajnie po uszy to nie znaczy ze inni musza.

PS.

No ja wole zachodni dobrobyt. Tak. Jak ktos lubi pracować przy weglu, czyszczeniu kotla to jest zacofany, nie mowie o tych co maja stare domy i od dawna posiadaja takie kotly e w nowym domu... Co jeszcze? Moze zamiast zachodniej indukcji czy kuchni gazowej to lepiej kaflowa postawic i po chrzescijansku pod niedzielnym rosolem drewnem palic?

PS.

Nie bój nie bój niedługo oczka się otworzą większości na nas bez wyjątku ,po dobroci nie szło ekologi wprowadzić to covidowy bajzel plus dziwne braki i tzw przerwane łańcuchy dostaw załatwią resztę , chyba za rok może dwa nie będzie pytań gdzie na wczasy Grecja czy Turcja tylko czy za 5 lat uzbieram na telewizor lub może moje stare auto pojedzie jeszcze z 15 lat bo dopiero ma 20 lat , to nas czeka .

No ja wole zachodni dobrobyt. Tak. Jak ktos lubi pracować przy weglu, czyszczeniu kotla to jest zacofany, nie mowie o tych co maja stare domy i od dawna posiadaja takie kotly e w nowym domu... Co jeszcze? Moze zamiast zachodniej indukcji czy kuchni gazowej to lepiej kaflowa postawic i po chrzescijansku pod niedzielnym rosolem drewnem palic?

Nie koniecznie Chrześcijańsku ,można też po Słowiańsku .

Mówisz? Dostałem propozycje Panasonic Aquarea 5kW full materiał plus montaż za 29.990zl. Koledzy z forum mówili że mimo to sporo zawołali sobie ;) a z tego co czytałem ta PC jest ok

Każda pompa jest mniej więcej taka sama i też mniej więcej daje tyle samo energi w porównaniu do pobranej , ta co daje rady w największe mrozy to też diabelnie pobiera energię ale daje rady tania niby gorzej ale dołożysz jej grzałkę i zachowują się tak samo czyli pobierają podobną moc do wydawanej energi , za 5kw 30 tys to chyba osobiście bym w to nie wchodził bo za połowę tej kwoty zrobić da się to na tańszej pompie a za oszczędzoną kasę dokupisz drugą pompę na kiedyś ot taka rezerwa i zostanie ci jeszcze 5 tys na ewentualne różnice w pobieranej energi ,wystarczy pewnie na pięć lat .

Każda pompa jest mniej więcej taka sama i też mniej więcej daje tyle samo energi w porównaniu do pobranej , ta co daje rady w największe mrozy to też diabelnie pobiera energię ale daje rady tania niby gorzej ale dołożysz jej grzałkę i zachowują się tak samo czyli pobierają podobną moc do wydawanej energi , za 5kw 30 tys to chyba osobiście bym w to nie wchodził bo za połowę tej kwoty zrobić da się to na tańszej pompie a za oszczędzoną kasę dokupisz drugą pompę na kiedyś ot taka rezerwa i zostanie ci jeszcze 5 tys na ewentualne różnice w pobieranej energi ,wystarczy pewnie na pięć lat .

Hmm. Może i tak.... wiadomo że firmy będą zawyżać tez ceny. Bo taka pompę do 20 znajdziesz na luz a resztę za parę k Ci ktoś ogarnięty zrobi. A do tak małego domu jak ja będę budował bedzie ok zrobienie podłogówki na dole + grzejniki ogóry + dogrzanie wody użytkowej do domu? Uciągnie taka pompa 5kw Panasa lub np. Haier 8kw???

Nie demonizuj. Każdy kraj ma fajne i ciekawe rozwiązania lecz kopiować wszystko co leci to może się skończyć źle. Wolę na starość iść do kościoła i zjeść rosół niż skończyć w "...... gazowej".

Hmm. Może i tak.... wiadomo że firmy będą zawyżać tez ceny. Bo taka pompę do 20 znajdziesz na luz a resztę za parę k Ci ktoś ogarnięty zrobi. A do tak małego domu jak ja będę budował bedzie ok zrobienie podłogówki na dole + grzejniki ogóry + dogrzanie wody użytkowej do domu? Uciągnie taka pompa 5kw Panasa lub np. Haier 8kw???

Tak na poważnie z tymi grzejnikami na górze czy może nie będziesz ocieplać góry i dlatego chcesz dać grzejniki.Ktoś naprawdę źle Ci doradza i poważnie się zastanów czy chcesz na pewno wybudować dom.Czy Haier da radę na 80m to chyba żarty robisz :D >>>

Jak chcesz się dokształcić to polecam ten kanał sporo filmów o grzaniu czy to klimą czy pompą.

Tak na poważnie z tymi grzejnikami na górze czy może nie będziesz ocieplać góry i dlatego chcesz dać grzejniki.Ktoś naprawdę źle Ci doradza i poważnie się zastanów czy chcesz na pewno wybudować dom.Czy Haier da radę na 80m to chyba żarty robisz :D >>>
Jak chcesz się dokształcić to polecam ten kanał sporo filmów o grzaniu czy to klimą czy pompą.

No widocznie zle doradzają autoryzowane firmy. Jeden daje taka cene i takie zapotrzebowanie, drugi daje inaczej :) dziski za link .