raxon 22.01.2022 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Nie demonizuj. Każdy kraj ma fajne i ciekawe rozwiązania lecz kopiować wszystko co leci to może się skończyć źle. Wolę na starość iść do kościoła i zjeść rosół niż skończyć w "...... gazowej". To jedz rosol. Ja wole miec wybor. Miec wybor czy starosc spedziec w Polsce czy moze po zachodniemu czyli sprzedac dom i ostatnie lata spedzic na hiszpanskim wybrzezu. Zastanawiam sie co dobrego nam w iosl komunizm i socjalizm i nic mi do glowy nie przychodzi, za to im bardziej zblizamy sie do zachodu tym dla nas lepiej. Dzis marudzimy ze ogrzanie domu drogie a kiedys ludzie grzali 2 izby i nikt nawet o grzaniu calego domu nie myslal i wtedy to bylo dobrze bo wszyscy marzli. Nikt nie mowi zeby kopiowac zachod we wszystkim ale pchac wegiel czy drewno do nowego domu to tak jakby do auta silnik parowy zamontowac i wegiel podkladac. Zeby ten wegiel i drewno jeszczy byly fanie to ok, tanie to robie, kotluje bo tanie ale to jest drogie. Za tamten rok za gaz co i cwu dla 2+1 wyszlo ok 1200zl. Niech bedzie za ten i 2000zl to tyle.co 1300kh wegla czy pelletu. To i tak za malo na rok wiec nie jest ani lepiej ani taniej ani nic. ZERO plusow za to same minusy. Wymien mi plusy pelletu. Slucham. Tylko nie pisz ze lepszy do chrzescijanski, chce rzeczowe argumenty. Czemu pellet jest lelszy od gazu lub pradu dla dobrze ocieplonego domu 80m2. Slucham uwaznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 22.01.2022 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 To jedz rosol. Ja wole miec wybor. Miec wybor czy starosc spedziec w Polsce czy moze po zachodniemu czyli sprzedac dom i ostatnie lata spedzic na hiszpanskim wybrzezu. Zastanawiam sie co dobrego nam w iosl komunizm i socjalizm i nic mi do glowy nie przychodzi, za to im bardziej zblizamy sie do zachodu tym dla nas lepiej. Dzis marudzimy ze ogrzanie domu drogie a kiedys ludzie grzali 2 izby i nikt nawet o grzaniu calego domu nie myslal i wtedy to bylo dobrze bo wszyscy marzli. Nikt nie mowi zeby kopiowac zachod we wszystkim ale pchac wegiel czy drewno do nowego domu to tak jakby do auta silnik parowy zamontowac i wegiel podkladac. Zeby ten wegiel i drewno jeszczy byly fanie to ok, tanie to robie, kotluje bo tanie ale to jest drogie. Za tamten rok za gaz co i cwu dla 2+1 wyszlo ok 1200zl. Niech bedzie za ten i 2000zl to tyle.co 1300kh wegla czy pelletu. To i tak za malo na rok wiec nie jest ani lepiej ani taniej ani nic. ZERO plusow za to same minusy. Wymien mi plusy pelletu. Slucham. Tylko nie pisz ze lepszy do chrzescijanski, chce rzeczowe argumenty. Czemu pellet jest lelszy od gazu lub pradu dla dobrze ocieplonego domu 80m2. Slucham uwaznie.Aśśś pojechał - Aaaa to z komuna to dopiero było mocne, tak jak by my se to przez referendum wybrali. @dam7 gdzieś linka podał do https://cieplo.app/ - gdzieś pisał o tym jakie budynek ma zapotrzebowanie na ciepło, że : „Dom dobrze ocieplony i zaizolowany. Miałem na oku SAS Bio Compact 10kW” - co to znaczy??? Kalkulację pięknie przedstawiłeś tylko w oparciu o co???, że bo niby nie wystarczyło by mu jak #35. Wiedząc ile kWh potrzeba, to można policzyć jaki koszt ogrzewania będzie w zależności od użytej do ogrzewania energii. Tyle ten temat już się ciągnie i jak nie wiadomo było o co w nim chodziło tak dalej nie wiadomo!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 22.01.2022 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 No widocznie zle doradzają autoryzowane firmy. Jeden daje taka cene i takie zapotrzebowanie, drugi daje inaczej dziski za link . Która autoryzowana firma doradziła Ci grzejniki na górze w systemie mieszanym z podłogówką na dole?Coś wodę lejesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 22.01.2022 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Która autoryzowana firma doradziła Ci grzejniki na górze w systemie mieszanym z podłogówką na dole?Coś wodę lejesz. Nie leję żadnej wody kolego. Dostałem wyceny na maila. Nie będę pisał firm bo jeszcze się tu znajdą od nich ludzie i sobie na gnoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 22.01.2022 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Aśśś pojechał - Aaaa to z komuna to dopiero było mocne, tak jak by my se to przez referendum wybrali. @dam7 gdzieś linka podał do https://cieplo.app/ - gdzieś pisał o tym jakie budynek ma zapotrzebowanie na ciepło, że : „Dom dobrze ocieplony i zaizolowany. Miałem na oku SAS Bio Compact 10kW” - co to znaczy??? Kalkulację pięknie przedstawiłeś tylko w oparciu o co???, że bo niby nie wystarczyło by mu jak #35. Wiedząc ile kWh potrzeba, to można policzyć jaki koszt ogrzewania będzie w zależności od użytej do ogrzewania energii. Tyle ten temat już się ciągnie i jak nie wiadomo było o co w nim chodziło tak dalej nie wiadomo!!! Wynik na cieplowlasciwe wyszedl taki: https://cieplo.app/wynik/ovn1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.01.2022 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Jak byś kupił haiera 8 kw ,wiem ciut za duży ale święty spokój , znajdź kogoś kto potrafi dwa klucze trzymać w ręce i widział rury na oczy to przy zgrzewce to podłączycie a kasy zostanie ci na 5 lat darmowego prądu lub przeznaczysz ją na 3-4 kw paneli foto . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barliniak 23.01.2022 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Nie leję żadnej wody kolego. Dostałem wyceny na maila. Nie będę pisał firm bo jeszcze się tu znajdą od nich ludzie i sobie na gnoje. Nie pytałem się o wyceny bo mnie to nie obchodzi tylko kto Ci doradził grzejniki na górze? A firmy które proponują 54tyś za pompę ciepła do 75m to wciskają tylko zielonym frajerom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 23.01.2022 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Witam. Jak w temacie, jaki polecicie kocioł na pellet do domu o pow. ok. 80m2? Dom dobrze ocieplony i zaizolowany. Miałem na oku SAS Bio Compact 10kW co myślicie? Ogólnie jaki jest mniej więcej koszt kotła+instalacji? Piszesz ze dom dobrze ocieplony i w podłogę chcesz dać 10cm, w ściany 15cm więc raczej bym powiedział przeciętnie, a nie dobrze. Jak rozumiem dom dopiero będzie budowany, więc popraw to(15cm to ja dałem 5 lat temu, do tego jeden z lepszych jaki był na rynku i uważam że to był bład), a Ty teraz chcesz tyle przykleić. To samo z podłoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.01.2022 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Piszesz ze dom dobrze ocieplony i w podłogę chcesz dać 10cm, w ściany 15cm więc raczej bym powiedział przeciętnie, a nie dobrze. Jak rozumiem dom dopiero będzie budowany, więc popraw to(15cm to ja dałem 5 lat temu, do tego jeden z lepszych jaki był na rynku i uważam że to był bład), a Ty teraz chcesz tyle przykleić. To samo z podłoga. Wiec ile proponujesz? Ja słyszałem że to jest wystarczająco, ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.01.2022 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Nie pytałem się o wyceny bo mnie to nie obchodzi tylko kto Ci doradził grzejniki na górze? A firmy które proponują 54tyś za pompę ciepła do 75m to wciskają tylko zielonym frajerom. 54k zawołał znany gosciu na yt który robi instalacje w moim regionie. Natomiast jeżeli mówimy o grzejnikach - korespondując z jedną firma, pisząc im ze chce zrobić grzejniki na górze odpisali "dobry wybór, a więc dostosujemy ofertę podane przez pana" po czym wyslali mi kilka pomp z montażem praktycznie wszystko powyżej 30k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.01.2022 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Jak byś kupił haiera 8 kw ,wiem ciut za duży ale święty spokój , znajdź kogoś kto potrafi dwa klucze trzymać w ręce i widział rury na oczy to przy zgrzewce to podłączycie a kasy zostanie ci na 5 lat darmowego prądu lub przeznaczysz ją na 3-4 kw paneli foto . Haier spoko opcją natomiast obawiam się że nikt nie będzie chciał go serwisować niżeli takiego Panasonica np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2022 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Wiec ile proponujesz? Ja słyszałem że to jest wystarczająco, ok. 20 podłoga, 20 ściany, 35 strop (dach) Tyle dałem, projektując dom w 2012roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 23.01.2022 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Wiec ile proponujesz? Ja słyszałem że to jest wystarczająco, ok. Ale co to znaczy wystarczająco?. CP zawyża, ale poglądowo możesz sobie zmieniać parametry i sprawdzać jakie są różnice w kosztach za ogrzewanie(a następnie zobaczyć ceny styropianu 15, a 20cm, poszukać analiz co do cen prądu na najbliższe lata i przemyśleć to). Jak za taki mały domek - nawet uwzględniając fakt że licznik przekłamuje - to i tak wyszło bardzo dużo, dużo za dużo. Koszta energii nie będą się raczej zmieniejszac, więc jak raz zainwestujesz będziesz tylko zyskiwał. Kartka w dłoń i liczyć, szukać wiedzy na muratorze - prawie wszystko już zostało napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.01.2022 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Ok. Wszystko jasne i klarowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.01.2022 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Wynik na cieplowlasciwe wyszedl taki: https://cieplo.app/wynik/ovn1 Słabiutki wynik. Jeszcze w tych czasach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 23.01.2022 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Ok. Wszystko jasne i klarowne Jeśli jeszcze nie zacząłeś budowy, to jest to najlepszy czas by pogłębić wiedzę, nie popełnić błędów innych, a tym samym zaoszczędzić trochę gotówki. Dużo os. tu piszących już się wybudowało, więc na bank coś podpowiedzą. Na ten metraż powinieneś lepiej go ocieplić, do tego reku i tak jak radzą w temacie - pompa i ogrzewanie podłogowe po całości, żadnych grzejników. Tak bym to zrobił(chyba że ma być taniej, ale mniej komfortowo, to z 2 klimy i kable/dodatkowy nadmuch w łazience). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.01.2022 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Jeśli jeszcze nie zacząłeś budowy, to jest to najlepszy czas by pogłębić wiedzę, nie popełnić błędów innych, a tym samym zaoszczędzić trochę gotówki. Dużo os. tu piszących już się wybudowało, więc na bank coś podpowiedzą. Na ten metraż powinieneś lepiej go ocieplić, do tego reku i tak jak radzą w temacie - pompa i ogrzewanie podłogowe po całości, żadnych grzejników. Tak bym to zrobił(chyba że ma być taniej, ale mniej komfortowo, to z 2 klimy i kable/dodatkowy nadmuch w łazience). Właśnie ku temu będę zmierzał, wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 23.01.2022 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Słabiutki wynik. Jeszcze w tych czasach... Dlatego mam szansę go poprawić Przynajmniej na taki jak @fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 23.01.2022 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Ok. Wszystko jasne i klarowne Ale jaja. @dam7 – wiesz jak PC chodzi – wiesz jak PC działa – wiesz jak w PC moc grzewcza jest regulowana. Tyle tu o tym jest gadane i jakoś do tego wszystkiego co tu było podawane – nikt nie napisał, że jeszcze do proponowanych jednostek bufor będzie potrzeby i nie dla jakiegoś piepszonego zwiększenia załadu wodnego instalacji tylko po to by PC szło a jak bufor nabije, to by się wyłączyło i tak w kółko na okrągło. Dzięki czemu jako taką sprawność to mieć będzie a i przez to żywotność się tego wydłuży - PC to nie kocioł gazowy – PC to nie ogrzewanie elektryczne w którym jest płynna regulacja mocy grzewczej. Aaaa skoro już o buforze mowa – luknij na to : BUFOR CIEPŁA czyli moja TANIA "POMPA CIEPŁA" Do tego wszystkiego jeszcze brakuje tylko tego, by zaczęli radzić, że pod budynkiem lub w fundamentach masz im instalację do PC sobie ułożyć – Nooo i koniecznie PV na dachu razem z wykupionym ubezpieczeniem na to. To co się tu już jakoś udało, to to z tym ociepleniem – Nooo bo i faktycznie jeśli jest taka możliwość i nie jest już na to za późno – o oknach też nie zapominaj przy tym. COP w PC na powietrzu – o tym też nie gadają, że bo niby przy +10*C tak samo jest jak przy -10*C i tak aż do -25*C acz nie no bo przecież przy tak niskich temperaturach grzałki elektryczne się włączają. O liczeniu była już mowa, to sobie policz ile za to PC prądu mażesz sobie kupić – patrząc przy tym na to jak to będzie się rozkładać w latach użytkowania a nie, że od ręki masz wyskakiwać z kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.01.2022 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 (edytowane) Ale jaja. @dam7 – wiesz jak PC chodzi – wiesz jak PC działa – wiesz jak w PC moc grzewcza jest regulowana. Tyle tu o tym jest gadane i jakoś do tego wszystkiego co tu było podawane – nikt nie napisał, że jeszcze do proponowanych jednostek bufor będzie potrzeby i nie dla jakiegoś piepszonego zwiększenia załadu wodnego instalacji tylko po to by PC szło a jak bufor nabije, to by się wyłączyło i tak w kółko na okrągło. Dzięki czemu jako taką sprawność to mieć będzie a i przez to żywotność się tego wydłuży - PC to nie kocioł gazowy – PC to nie ogrzewanie elektryczne w którym jest płynna regulacja mocy grzewczej. y. A wiesz, co to inwerter ? Edytowane 23 Stycznia 2022 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts