Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet do domu o pow. ok 80m2

dam7

Recommended Posts

A wiesz, co co inwerter ?

Oni chyba o gruntówkach myślą i to by miało sens bo gruntówką on/of można w taniej taryfie nabić z dobrą sprawnością bufor i grzanie wychodzi bardzo tanio bo nie dość że taryfa nocna to już jak by cop 2 a w dodatku gruntówki mają z reguły cop 4,5 więc jeszcze taniej no tylko cena instalacyjna za wysoka co by nie gadać .

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wiesz, co to inwerter ?
Aaaa falownik wiesz co to takiego – wiesz jak silnik elektryczny w sprężarce na inwerterze działa – wiesz jak na falowniku z obrotami można zejść nisko, by silnik pracował i się nie zjarał.

Wszystko kosztuje – i se policz – jak te koszty obejść i jak je zminimalizować.

Otrzaskany w temacie jesteś więc podaj układ taki który iść będzie w zakresie temperatur od +25*C do -25*C, bo i CWU też trzeba grzać będzie w lato – czy może acz nie, bo na lato do CWU to sobie przecież bojler z grzałką elektryczna zamontować może.

PC ciepło z zewnątrz pobiera – przez siebie je przepuszcza i do pomieszczeń ogrzewanych tłoczy – tak tak z -25*C - Oooo Tooo Seee dopiero tego ciepła z zewnątrz pobranego nazbiera.

Brawo, właśnies sie dowiedziałeś, że PC PW potrafi modulować moc.

Każda "markowa" typu Panasonic, czy LG, a także ten Haier to robi

Przejdźmy do Twojej kolejnen mądrości:

bo na lato do CWU to sobie przecież bojler z grzałką elektryczna zamontować może.

Ktoś ma PC i ma montować bojler z grzałką do CWu na lato ???

Gdzie tu sens ?

PC ciepło z zewnątrz pobiera – przez siebie je przepuszcza i do pomieszczeń ogrzewanych tłoczy – tak tak z -25*C - Oooo Tooo Seee dopiero tego ciepła z zewnątrz pobranego nazbiera.

Możesz mi pokazać kiedy miałeś ostatnio -25C ?

Pompę PW dobiera się monowalentnie, lub biwalentnie.

W tym drugim przypadku określa się wartość temperatury zewnętrznej, przy której pompa da radę zagrzać dom bez grzałek

Poniżej tej temperatury pompę wspomagają grzałki

Optymalnie jest ustawić sobie -15C i mieć do tego rezerwę no 3kW w grzałkach.

Możesz mi pokazać kiedy miałeś ostatnio -25C ?.
Co za skleroza jakaś : Pompa ciepła przy minus 25..Jest moc.
i se zobacz ile PC prądu pobiera przy tych jej sławetnych COP jak temperatury są ujemne.

Se tu pooglądaj a na ten temat - dowiesz się więcej – również zobaczysz ja PV działa zasypane śniegiem : https://www.youtube.com/channel/UCTS6QMoxcPCvabsd91oHUlw/videos

Teee Warszawka z Rybnika Aaaa co się stało, że dopiero teraz zaczynasz tu o tym pisać - jakoś tak na początku zwaliłeś sobie trolla czy może raczej chciałeś i złapałeś sobie wpisa - Ażżż tu nagle - Oooo proszę - skoro jak widać masz pojęcie jednak o tem, to pisz w temacie zgodnie z zasadami forum tego!!!

i se zobacz ile PC prądu pobiera przy tych jej sławetnych COP jak temperatury są ujemne.

Se tu pooglądaj a na ten temat - dowiesz się więcej – również zobaczysz ja PV działa zasypane śniegiem : https://www.youtube.com/channel/UCTS6QMoxcPCvabsd91oHUlw/videos

Teee Warszawka z Rybnika Aaaa co się stało, że dopiero teraz zaczynasz tu o tym pisać - jakoś tak na początku zwaliłeś sobie trolla czy może raczej chciałeś i złapałeś sobie wpisa - Ażżż tu nagle - Oooo proszę - skoro jak widać masz pojęcie jednak o tem, to pisz w temacie zgodnie z zasadami forum tego!!!

Masz zagmatwany sposób pisania, ze nie wiem, o co Ci chodzi z tym

Teee Warszawka z Rybnika Aaaa co się stało, że dopiero teraz zaczynasz tu o tym pisać - jakoś tak na początku zwaliłeś sobie trolla

Zabawne są te Twoje wpisy :)

Naprawdę dopiero teraz odkryłeś, źe PV przysypane śniegiem nie działają ?

Moje gratulacje.

Tylko co to ma wspólnego z tematem?

Edytowane przez fotohobby

To jest taka maksymalna kwota finalna za wszystko. Pompa , zabawki i robota. Wiadomo jakby udało się taniej to suuuper.

Na Haierze zrobisz. Na LG monoblok jak się postarasz (poszukasz) może też.

Co do tego Haiera wybadałbym najpierw kto to serwisuje.

Firma jest jakiś czas w PL, sprzedaje m.in lodówki, klimatyzacje - warto sprawdzić, czy te PC z allegro, OLX są z ich dystrybucji i objęte autoryzowanym serwisem

Na Haierze zrobisz. Na LG monoblok jak się postarasz (poszukasz) może też.

Co do tego Haiera wybadałbym najpierw kto to serwisuje.

Firma jest jakiś czas w PL, sprzedaje m.in lodówki, klimatyzacje - warto sprawdzić, czy te PC z allegro, OLX są z ich dystrybucji i objęte autoryzowanym serwisem

Dystrybutorem jest duża ogólnopolska hurtownia chłodniczo wentylacyjna. Wiem ze maja serwis np w Katowicach w oddziale ale teraz trudno mi powiedzieć jak on działa. Mąka tez dystrybucje Fuji Elektrik.

Samsu a wiesz co to jest średnia?Kolega mieszka w Koszalinie to kiedy tam była średnia -16???Masz auto z komputrem pokładowym?Jeśli masz to jak silnik jest zimny jakie wartości pokazuje?Bardzo duże po kilkanaście litrów na 100km a ile średnio zużywa grubo poniżej dychy no chyba ,że ktoś ciężką nogę ma.To samo ma się do pompy i straszenie ile to pompa bierze przy -25 robi tylko wrażenie na zielonych w tym temacie.Polecanie bufora nie ma sensu no chyba ,że zostaną tylko pompy w cenach powyżej 30tyś a my tu gadamy o pompie za 10tyś czyli w cenie bufora.Zawsze pompa będzie z przelicznikiem 3:1 a bufor 1:1 i to trzeba mieć na uwadze.Co do Haiera to siedzi tam sprężarka Mitsubishi.W ilości produkcji HVAC (ang. heating, ventilation, air conditioning to Panasonik jest pitusiem przy takich firmach jak Haier ,Midea,Gree tylko unas jest takie jeszcze myślenie rodem z czasów Pewexu ,że jak sprzęt to tylko Panasonic i Sony.Ta pierwsza czyli "wielki "Panasonik właśnie w tym roku zamyka fabrykę telewizorów w Czechach no i weź tu licz na znane marki ,że będą obecne za kilka lat:D A jakież to zapewnienia były kiedy były pogłoski ,że się zwijają.Nie,nie absolutnie nie Panasonik będzie trwał.No i tak wytrwał:D Nie takie firmy upadały. A więc tak pompę powinno się dobierać wg.średniej temp.dla rejonu w którym jest dom i jego zapotrzebowanie.Także nie widzę sensu kupowania pompy która jedzie do temperatury -25 czy -20 dla domu który jest w "ciepłej" pierwszej strefie no chyba ,że mamy dom zbudowany z kartonu który nie akumuluje ciepła.Dlatego taki Haier i tym podobne mają sens w tym przypadku i jest to rozsądne ekonomiczne podejście jeśli ktoś chce wybudować dom 80m poniżej 300-400tyś.No chyba ,że nie zależy mu na pieniążkach i wtedy rzuca się na Zubadany itp.

(...)
No jak widzisz całkiem mnie tu dobrze idzie – chłopacy ostro wystartowali ale tere fere i z cenami w dół pozjeżdżali – obaczym co jeszcze da się z tego urwać :

Grzałki są jednymi z najbardziej sprawnych urządzeń elektrycznych – niemal 100% pobieranej energii elektrycznej jest zamienianej na energię termiczną. Ponadto są elementami nie wprowadzającymi do sieci zasilającej zakłóceń z powodu braku elementów pojemnościowych lub indukcyjnych.

Teee z Rybnika podasz sprawność silnika sprężarki na tym twoim cud inwerterze??? - podasz ile ta elektronika prądu pożera na pokrycie własnego zapotrzebowania???

@dam7 – podał, że : 4,9kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU) - 4,6kW – maksymalna potrzebna moc grzewcza w "najmroźniejszy" dzień zimy, tj. przy średniej dobowej za oknem -16°C i średniej temperaturze w domu 21,0°C / - / 2,3kW – przeciętna moc grzewcza, tyle będzie potrzebne w przeciętny dzień zimy, przy średniej dobowej 2,4°C i średniej temperaturze w domu 21,0°C.

Teraz jak z zaleceniem ociepli sobie domek – to te współczynniki w dół zjada jeszcze – więc skąd do choroby ciężkiej chcieli mu władować krowy za pieniądze ciężkie, które na minimalnym obciążeniu bez bufora by nie poszły nawet na tych swoich cud falownikach.

Aaaa tak w ogóle to dalej jak nie było tak nie wiadomo o co tu taj chodzi – Nooo bo jakie zapotrzebowanie na ciepło mieć będzie jak dowali ocieplenia i wstawi okna dwu szybowe ale dubeltowo – tak jak kiedyś były tzw. skrzynkowe (dubeltowe – na zimą się dokładało a na wiosnę się zdejmowało i co dziwne jak się później okazało, to one lepsze współczynniki miały niż te hermetyczne dwu szybowe).

Aaaa na zakończenie tego jeszcze są PC z COP 12 – Nooo nie wiem - Nooo nie wiem – dlaczego Warszawka z Rybnika nic nie napisała o tym : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373881-to-ju%C5%BC-schy%C5%82ek-w%C4%99gla&p=8114438&viewfull=1#post8114438.

).

Aaaa na zakończenie tego jeszcze są PC z COP 12 – Nooo nie wiem - Nooo nie wiem – dlaczego Warszawka z Rybnika nic nie napisała o tym : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?373881-to-ju%C5%BC-schy%C5%82ek-w%C4%99gla&p=8114438&viewfull=1#post8114438.

Możesz napisać, jak wyliczyłeś COP 12 ?

Samsu a wiesz co to jest średnia?Kolega mieszka w Koszalinie to kiedy tam była średnia -16???Masz auto z komputrem pokładowym?Jeśli masz to jak silnik jest zimny jakie wartości pokazuje?Bardzo duże po kilkanaście litrów na 100km a ile średnio zużywa grubo poniżej dychy no chyba ,że ktoś ciężką nogę ma.To samo ma się do pompy i straszenie ile to pompa bierze przy -25 robi tylko wrażenie na zielonych w tym temacie.Polecanie bufora nie ma sensu no chyba ,że zostaną tylko pompy w cenach powyżej 30tyś a my tu gadamy o pompie za 10tyś czyli w cenie bufora.Zawsze pompa będzie z przelicznikiem 3:1 a bufor 1:1 i to trzeba mieć na uwadze.Co do Haiera to siedzi tam sprężarka Mitsubishi.W ilości produkcji HVAC (ang. heating, ventilation, air conditioning to Panasonik jest pitusiem przy takich firmach jak Haier ,Midea,Gree tylko unas jest takie jeszcze myślenie rodem z czasów Pewexu ,że jak sprzęt to tylko Panasonic i Sony.Ta pierwsza czyli "wielki "Panasonik właśnie w tym roku zamyka fabrykę telewizorów w Czechach no i weź tu licz na znane marki ,że będą obecne za kilka lat:D A jakież to zapewnienia były kiedy były pogłoski ,że się zwijają.Nie,nie absolutnie nie Panasonik będzie trwał.No i tak wytrwał:D Nie takie firmy upadały. A więc tak pompę powinno się dobierać wg.średniej temp.dla rejonu w którym jest dom i jego zapotrzebowanie.Także nie widzę sensu kupowania pompy która jedzie do temperatury -25 czy -20 dla domu który jest w "ciepłej" pierwszej strefie no chyba ,że mamy dom zbudowany z kartonu który nie akumuluje ciepła.Dlatego taki Haier i tym podobne mają sens w tym przypadku i jest to rozsądne ekonomiczne podejście jeśli ktoś chce wybudować dom 80m poniżej 300-400tyś.No chyba ,że nie zależy mu na pieniążkach i wtedy rzuca się na Zubadany itp.

:yes: super napisane. Ja musze liczyć kasę i nie mam zamiaru jej wyrzucać. Jeżeli zbadam grunt i ktoś w okolicach koszalina będzie serwisował Haiera to mocno nad nim pomyślę, tym bardziej, że dużo osób piszę o nim pozytywnie (jakość do ceny). Panasonic lub LG jeżeli by się udało też wchodzi w grę, ale zależy czy zmieszczę się w budżecie. No chyba, że ktoś coś jeszcze zaproponuje cos spoko jakosc=cena. Tak jak gdzieś wcześniej pisałem 2/3 firmy pisały, że PC 5kW będzie pod mój dom tylko że oni wołają blisko 30 tyś i nawet ponad 30tyś za komplet (PC+robota+graty)

Ja musze liczyć kasę i nie mam zamiaru jej wyrzucać.

Jeśli nie masz lub nie chcesz wydać ponad 50 tyś. za coś co będzie Ci służyć bezawaryjnie przez min. 30 lat to daj sobie spokój. Prosty kocioł pelletowy z palnikiem KIPI, wymiennikiem pionowym oraz własna ochroną powrotu za 13 tyś. i masz spokój na lata. Spalisz rocznie max. 2 tony pelletu i masz wygodę i czystą kotłownię.

(...)
Nooo i właśnie o to chodzi – nie bez powodu wystąpiłem o link do „ciepło właściwe”, bo od tego zaczyna się rozmowę i podążając dalej tym torem – jakie zapotrzebowanie mieć będziesz jeśli domek ocieplisz tak ja Ci zalecono.

W wentylacji z rekuparacją masz już rozeznanie – o klimatyzatorze, który w zimę grzać będzie a w lato chłodzić też czytałeś.

W zapotrzebowaniu na ciepło pies jest pogrzebany, bo po co 5kW jak by na 2kW się ostało.

Nooo i właśnie o to chodzi – nie bez powodu wystąpiłem o link do „ciepło właściwe”, bo od tego zaczyna się rozmowę i podążając dalej tym torem – jakie zapotrzebowanie mieć będziesz jeśli domek ocieplisz tak ja Ci zalecono.

W wentylacji z rekuparacją masz już rozeznanie – o klimatyzatorze, który w zimę grzać będzie a w lato chłodzić też czytałeś.

W zapotrzebowaniu na ciepło pies jest pogrzebany, bo po co 5kW jak by na 2kW się ostało.

Bo ta 5kW ma przy -20 właśnie około 2kW przy COP około 1,5

Nooo masz Aaaa ten znowu swoje – Aaaa zajrzyj se do filmu tego i posłuchaj co brodziaty pitoli.

Nigdzie nie mówi o COP 12

Jeśli nie masz lub nie chcesz wydać ponad 50 tyś. za coś co będzie Ci służyć bezawaryjnie przez min. 30 lat to daj sobie spokój. Prosty kocioł pelletowy z palnikiem KIPI, wymiennikiem pionowym oraz własna ochroną powrotu za 13 tyś. i masz spokój na lata. Spalisz rocznie max. 2 tony pelletu i masz wygodę i czystą kotłownię.

Jaki jest sens zestawiać ze sobą kompletną, drogą instalacje, która została już odrzucona(autor znalazł tańsze oferty), z samym kotłem - bo nie chcesz mi powiedzieć ze te 13 tysięcy to za całość - co ma to na celu?

Jak juz robimy zestawienie - niech autor czyta i sam zadecyduje - to róbmy to uczciwie.

Poza tym 2 tony na taki dom to mało... nie sądzę. Dobrze ze nie popełniłem tego błędu choć miałem takie zakusy. Tak przynajmniej miała gdzie stanąć pralka, jest miejsce na rower i pare innych gratów, a nie woreczki z opałem i kocioł(przy małych domach każdy m2 jest istotny).

Jakbym się liczył z kasa, to rzucił bym w podłogę rurki(tak już na przyszłość), zaoszczędzoną kasę zainwestował w lepsze ocieplenie, założył z jedna lub dwie klimy, które i tak się przydadzą na wypadek upałów(a może i autorowi wystarczy), a o pompie PW pomyślałem przyszłościowo.

Edytowane przez Pitrekkk

Poprzewracało się wam w główkach z tego dobrobytu. Zachłysnęliście się tymi cackami z Unii i robić wam się nie chce. A jak ktoś lubi pracować i chodzić z dziećmi do Kościoła to już jest zacofany i ze średniowiecza. Jeszcze wam ten zachodni dobrobyt wyjdzie uszami.

Faktycznie ty to jesteś zacofany, klasyczny katolib, któremu marzy się powrót do wieków ciemnych średniowiecza.

Straszne...