Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł na pellet do domu o pow. ok 80m2

dam7

Recommended Posts

No właśnie w tej cenie jest pompa więc jaki sens pchać się w paliwo stałe.Widziałeś projekt? Tam jest bodajże 4m2 i co chcesz tam władować kocioł 15 z zasobnikiem i worki z pelletem.A gdzie miejsce na ewentualny zbiornik CWU?Może przepływowy oooo i znowu trzeba robić przyłącze siłowe a miało być tanio.Dlatego przy tym domku dobrym rozwiązaniem będzie pompa w tych cenach i żadnych grzejników na górze to jest jakiś pokutujący od lat mit wśród inwestorów z którymi się można często spotkać(dół podłogówka,góra grzejniki)

A co byś powiedział np na grzanie u góry grzejników elektrycznych (kibelek, dwa pokoje) a na dole klima z funkcją grzania?

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co byś powiedział np na grzanie u góry grzejników elektrycznych (kibelek, dwa pokoje) a na dole klima z funkcją grzania?

A dlaczego tak uparcie kombinujesz jak koń pod górkę.:) Od ogrzewania podłogowego jeszcze nic bardziej komfortowego nie wymyślono.Wg.tej opcji wyjdzie tanio w zakupie a później będzie drożej w eksploatacji.Do takie typowego grzania też wypadało by kupić lepszą klimę np.rotenso mirai 3,5kW tam wydajność jest taka sama do -15 lub -20 nie pamiętam dokładnie.Cena z montażem około 6tyś.Jeśli nie miałeś styczności z tego typu rozwiązaniem wcześniej to nie koniecznie może Ci podejść.Chociaż wg.mnie i tak póżniej będziesz chciał dokupić klimę bo masz w projekcie 2 okna dachowe które latem będą robiły jako grzejnik a zakrywanie ich od środka nic nie daje.

A dlaczego tak uparcie kombinujesz jak koń pod górkę.:) Od ogrzewania podłogowego jeszcze nic bardziej komfortowego nie wymyślono.Wg.tej opcji wyjdzie tanio w zakupie a później będzie drożej w eksploatacji.Do takie typowego grzania też wypadało by kupić lepszą klimę np.rotenso mirai 3,5kW tam wydajność jest taka sama do -15 lub -20 nie pamiętam dokładnie.Cena z montażem około 6tyś.Jeśli nie miałeś styczności z tego typu rozwiązaniem wcześniej to nie koniecznie może Ci podejść.Chociaż wg.mnie i tak póżniej będziesz chciał dokupić klimę bo masz w projekcie 2 okna dachowe które latem będą robiły jako grzejnik a zakrywanie ich od środka nic nie daje.

Nie wiem jakie będę miał fundusze więc chce się dowiedzieć jak najwięcej na każdą okoliczność :)

Z tymi grzejnikami to będzie tanio na starcie i drogo w użytkowaniu.

Lepiej 2 klimy(góra - dół).

Ja mam Midea Mission ext 3.5kw. 50 metrów ogrzewa(dom 90, ale całości nie grzeje, bo nie ma potrzeby). W tamtym roku przy - 25 jeszcze grzała, choć lekko nie miała(na taką okoliczność jakaś alternatywa przydałaby się).

Z tymi grzejnikami to będzie tanio na starcie i drogo w użytkowaniu.

Lepiej 2 klimy(góra - dół).

Ja mam Midea Mission ext 3.5kw. 50 metrów ogrzewa(dom 90, ale całości nie grzeje, bo nie ma potrzeby). W tamtym roku przy - 25 jeszcze grzała, choć lekko nie miała(na taką okoliczność jakaś alternatywa przydałaby się).

Musiałyby być otwarte pokoje, żeby tak grzać. No chyba, że założyć multisplita...