Krzymek2020 20.01.2022 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Witam, może któryś z forumowiczów jest na bieząco. Moje pytanie. Jaki producent oferuje obecnie Styczeń 2022 Styropian grafitowy w dobrej cenie? Chodzi mi o stosunek ceny do jakości. Czy koniecznie lambda 0,30 a może jednak 0,33? Mam dużo przeszkleń (w salonie i jadalni dwa przeszklenia 3mx2,3m - zamiast ściany jest fix i HST). - jesli ciepło nie ucieknie ścianami to ucieknie oknami to co da lepszy styropian ? Proszę wyprowadzić mnie z błędu. Słyszałem, że dobry i tańszy jest styropian z Styropmin? Znacie jakiś innych producentów? Myslałem cały czas nad Swisspor'em Jesli ktoś nie chce reklamować to proszę o wiadomości na priv. Przepraszam jeśli wymieniłęm nazwy producentów a nie jest to dozwolone na tym forum. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 20.01.2022 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Dobry i tani? To może być ciężko. W te lambdy do końca nie wierz. Zresztą 0,30 i 0,33 da bardzo zbliżone U całej przegrody. Jest dużo kalkulatorów w tym temacie. Możesz sam policzyć. np: https://www.styropmin.pl/kalkulator-wspolczynnik-przenikania-ciepla/ Grafit to teraz podobno 350/400 PLN/m3. Pewnie bliżej tej drugiej kwoty. Jeszcze rok temu napisałbym że to kwestia negocjacji z lokalnymi składami - dzisiaj to raczej nieaktualne. Dzisiaj to bardziej szukanie dostępności i błaganie o realizację zamówienia w terminie kilku tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1q 20.01.2022 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 A ja będę kładł 20 cm 0,038 i uważam że jakościowo będzie aż nadto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 20.01.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 A ja będę kładł 20 cm 0,038 i uważam że jakościowo będzie aż nadto Pogratulować dobrego samopoczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 21.01.2022 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Pogratulować dobrego samopoczucia. Ale po co takie uszczypliwości. Spokojnie mu U ściany wyjdzie 0,16-0,18. Czyli tak jak napisał - aż nadto.Może nawet 15cm by mu starczyło. Nie wiem z czego ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz1q 21.01.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 tomasziolkowski Bo to typowy fanatyk, w stopce opis dom pasywny i juz wiadomo z kim ma sie do czynienia. Ściany z porothermu, Pozdro z okolic Krotoszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 23.01.2022 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 To są i tak tylko lambdy laboratoryjne a nie obliczeniowe więc można między bajki włożyć. Bierz co jest byle nie było bananów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 23.01.2022 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Ja buduje na południu łódzkiego i tutaj wykonawcy chwała lokalnego producenta allamenti. Mam go na połowie domu biały 0,038 20cm, a na drugiej swisspora mega white czy cis takiego, grafit z cienka warstwa białego 0,031. Ten alkamenti twardy i sztywny a ten swisspor jakby taki bardziej delikatny i elastyczniejszy, takie mam odczucia. Dlaczego dwa różne? Odkupywalem od tych co im zostało i średnia wyszła 150zl/m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts