Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki Styropian grafitowy 20cm na elewację

Krzymek2020

Recommended Posts

Witam,

może któryś z forumowiczów jest na bieząco. Moje pytanie.

Jaki producent oferuje obecnie Styczeń 2022 Styropian grafitowy w dobrej cenie? Chodzi mi o stosunek ceny do jakości.

Czy koniecznie lambda 0,30 a może jednak 0,33? Mam dużo przeszkleń (w salonie i jadalni dwa przeszklenia 3mx2,3m - zamiast ściany jest fix i HST). - jesli ciepło nie ucieknie ścianami to ucieknie oknami to co da lepszy styropian :)?

Proszę wyprowadzić mnie z błędu.

Słyszałem, że dobry i tańszy jest styropian z Styropmin? Znacie jakiś innych producentów? Myslałem cały czas nad Swisspor'em

Jesli ktoś nie chce reklamować to proszę o wiadomości na priv.

Przepraszam jeśli wymieniłęm nazwy producentów a nie jest to dozwolone na tym forum.

Dziękuję za pomoc.

Dobry i tani? :)

To może być ciężko.

W te lambdy do końca nie wierz. Zresztą 0,30 i 0,33 da bardzo zbliżone U całej przegrody. Jest dużo kalkulatorów w tym temacie. Możesz sam policzyć.

np:

https://www.styropmin.pl/kalkulator-wspolczynnik-przenikania-ciepla/

Grafit to teraz podobno 350/400 PLN/m3.

Pewnie bliżej tej drugiej kwoty.

Jeszcze rok temu napisałbym że to kwestia negocjacji z lokalnymi składami - dzisiaj to raczej nieaktualne. Dzisiaj to bardziej szukanie dostępności i błaganie o realizację zamówienia w terminie kilku tygodni.

Ja buduje na południu łódzkiego i tutaj wykonawcy chwała lokalnego producenta allamenti. Mam go na połowie domu biały 0,038 20cm, a na drugiej swisspora mega white czy cis takiego, grafit z cienka warstwa białego 0,031. Ten alkamenti twardy i sztywny a ten swisspor jakby taki bardziej delikatny i elastyczniejszy, takie mam odczucia. Dlaczego dwa różne? Odkupywalem od tych co im zostało i średnia wyszła 150zl/m3.