Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chińska pompa ciepła powietrze - woda czy klimatyzacja + kolektor słoneczny ?

marcin.l

Recommended Posts

Nie znalazłem ile bierze dokładnie ale... bezpiecznik 32A :o Czyli odpada...

Zależy.

Ten haier, może brać przy defroście nawet 3,6kW.

Tyle biorą ich klimy o takiej samej mocy.

A przy grzaniu, nawet 3kW.

Pytanie, czy masz indukcję?

Jeśli nałoży się kilka czynników, to wywali.

Dlatego na to zwracam uwagę.

Oczywiście, można w rozdzielni zalożyć

odpowiednie zabezpieczenia z priorytetem. Wtedy wszystko inne odłączy, jeśli zajdzie taka podstawa.

U mnie 25A, ale mam 3 fazy.

Pc bierze tyle, ile napisałem wyżej.

Także chińczyk.

Edytowane przez klaudiusz_x

Zależy.

Ten haier, może brać przy defroście nawet 3,6kW.

Tyle biorą ich klimy o takiej samej mocy.

A przy grzaniu, nawet 3kW.

Pytanie, czy masz indukcję?

Jeśli nałoży się kilka czynników, to wywali.

Dlatego na to zwracam uwagę.

Oczywiście, można w rozdzielni zalożyć

odpowiednie zabezpieczenia z priorytetem. Wtedy wszystko inne odłączy, jeśli zajdzie taka podstawa.

U mnie 25A, ale mam 3 fazy.

Pc bierze tyle, ile napisałem wyżej.

Także chińczyk.

3,6kW to nie problem. Do tego wystarczy 16A bezpiecznik i taki właśnie na piwnicę mam. A główny 25A. Tylko dlaczego chcą bezpiecznik 32A ?

Tak, mam indukcję w kuchni i dawało radę bez problemu razem z 2kW grzałką w bojlerze bez problemu do tej pory. W razie czego używanie albo indukcji albo grzania też wchodzi w grę chociaż to już mniej wygodne...

Odezwała się druga firma, ci z kolei mówią że bojler Kospel SW-140 nie nadaje się do pompy ciepła bo ma za krótką wężownicę i trzeba dodatkowy bojler...

Z tego co czytam to moga mieć rację bo zalecane wężownice >2m2 a w tym moim bojlerze jest tylko 1m2

Miałem przez 11 miesięcy Galmet z wężownicą 0,8 m3. Działało, COP był chyba trochę niższy.

No i troche doopa...

Oferty na pompe ciepła z montażem mam na 22-25 tys. (tego Haiera co kosztuje 10tys).

Za kolektory słoneczne chcą 15 tys... nikt nie chce się bawić w montaż kolektorów ciśnieniowych heat-pipe ze zbiornikiem - pewnie za mała kasa :/

Ktoś może polecić firmę z okolic Katowice-Mysłowice-Tychy-Oświęcim? Bo może jednak się da w sensownej cenie?

Jedynie co to na klime mam chyba w miare dobrą oferte na 3szt za 8-9k PLN z montażem (w zależności od modelu/klasy).

Edytowane przez marcin.l

No i troche doopa...

Oferty na pompe ciepła z montażem mam na 22-25 tys. (tego Haiera co kosztuje 10tys).

Za kolektory słoneczne chcą 15 tys... nikt nie chce się bawić w montaż kolektorów ciśnieniowych heat-pipe ze zbiornikiem - pewnie za mała kasa :/

Ktoś może polecić firmę z okolic Katowice-Mysłowice-Tychy-Oświęcim? Bo może jednak się da w sensownej cenie?

Jedynie co to na klime mam chyba w miare dobrą oferte na 3szt za 8-9k PLN z montażem (w zależności od modelu/klasy).

Przecież tego haiera sam zamontujesz w czym widzisz problem ? dokupisz kilka gratów i do roboty ,przy piwku to poskładasz , zgrzewarkę do rur pp-r sobie kup koszt 100 zł i działaj a 10 tysiaków ci zostanie na te panele .

Przecież tego haiera sam zamontujesz w czym widzisz problem ? dokupisz kilka gratów i do roboty ,przy piwku to poskładasz , zgrzewarkę do rur pp-r sobie kup koszt 100 zł i działaj a 10 tysiaków ci zostanie na te panele .

Kompletnie sie na tym nie znam...hydraulikiem nie jestem.

A ponoć trzeba dołożyć bufor i wymienić bojler + przystawka do CWU do tej pompy ciepła to cena idzie w górę :/

A nie dało by sie tego bojlera z buforem na jednym zbiorniku jakoś zrobić ?

Do podłogówki bufor niepotrzebny a jak masz ciśnienie to zrób tak jak ja czyli bojler dwupłaszcz za 7 stówek i zasilanie puszczasz poprzez płaszcz a powrót poprzez środek tegoż baniaka i masz załatwioną sprawę małej delty co jest korzystne , moduł do cwu dostaniesz z każdą pompą haier w zestawie za 10 tys zł , ty dokupisz zawór 3 dr przełączający ok 350 zł filtr magnetyczny ok 350 zł a bojler nie musi mieć 300 litrów wystarczy spokojnie 150-200 litrów byle wężownica miała ciut pow 2m2 i tyle , pierwszylepszy kumaty kolega ci to poklei toć to robota dla baby a facet sobie nie poradzi ??? mnie wstyd byłoby się przyznać do tego a niech by twoja wybranka to nieopatrznie przeczytała to co sobie pomyśli ?

Nie mam podłogówki tylko zwykłe kaloryfery. Nie każdy się musi znać na wszystkim.

Nie rozumiem tylko tych firm co zdzierają niemiłosiernie. Powinno być taniej (bo 8% VAT zamiast 23) na wszystkim ale wychodzi duuużo więcej.

BTW za moduł CWU + sterownik do Haiera chcą 1500zł - 2500 :p

Jak ktoś ma wiedzę i chęci to ja chętnie zapłacę za zainstalowanie tego...

A ja ci mówię że za 10 tys zł dostajesz pompę ciepła z modułem , jak koles twierdzi że dodatkowo masz mu zapłacić to cię chce orżnąć , te moduły sa w zestawie i wiem to na 100 proc . nigdy nie byłem budowlańcem a od zera robiłem dom wraz z elektryką ogrzewaniem podłogowym oraz klejeniem płytek w łazience oraz na całej podłodze plus tysiąc innych i jakoś dałem radę , nie bądź pokoleniem ajfona :no::no:

A jeszcze taki pomysł - może wymienić ten bojler na taki z dłuższą wężownicą a ten co mam (Kospel 140l) zastosować jako bufor ?

Ja mam zastosowany na powrocie bojler 100 l przy grzejnikach. Co do tego Kospela może być problem - w wodzie z wodociągów jest dużo brudu oraz może być też rdza. Trudno taki przepłukać dokładnie. Jak będą brudy to dostaną się do obiegu grzejników, a i wymiennik w PC może się zabrudzić. Na to że filtr szlamu nie przepuści bym nie liczył.

Pozostaw do czasu znalezienia nowego bojlera ten podłączony 140 l. - plusem takiego rozwiązania będzie to, że będzie trzeba tylko wężownicę wpiąć do PC przez zawór 3-drożny i nie rozkręcać całej instalacji c.w.u.

Napiszę Ci na skrzynkę coś o bojlerze, który leży u mnie w piwnicy.

• 1 year później...

Żeby nie tworzyć nowego tematu: co sadzicie o tym https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-monoblok-7-5-kw-r32-komp-panasonic-13164002671

Podejrzewam że to zwykły on/off, składak na nie najgorszych gratach. Obstawiam że realna wydajność przy mrozach to 2-3kw. Interesuje mnie to bardziej jako grzanie w okresie przejściowym, w mrozy grzanie pelletem.

Pytanie jak z trwałością tego wynalazku? Warto w ogóle się interesować?

Raczej szukaj z wężownicą. W moim otoczeniu taki mieli i podłączyli, ale szybko wymienili bo się nie sprawdził.

Trochę późno ale odpiszę otóż miałem ten bojler podłączony najpierw z haierem 8kw monoblokiem i rewelka bo nagrzewanie 300 litrów z zimnego startu to max 50 minut a już zwykłe uzupełnienie z histerezy to max 20-30 minut ale międzyczasie zakupiłem drugi bojler z podwójną wężownicą zrobiłem obie szeregowo i razem ok 2m2 mają ale czas nagrzewania się wydłużył to raz a dwa że prąd podczas podgrzewania pobierany jest większy potem zmieniłem pompę ciepła na inną i podłączyłem obydwa bojlery szeregowo i ciepła woda z jednego wchodzi w drugi a prąd pobieramy zmniejszył się dwa razy no ale czas nagrzewania całości jest dłuższy to oczywiste i jedyne co ja mogę powiedzieć z mojego doświadczenia że dwupłaszcz zdecydowanie szybciej nagrzewa niż wężownica być może dlatego że mam firmy ACV a one praktycznie cały płaszcz mają .

Żeby nie tworzyć nowego tematu: co sadzicie o tym https://allegro.pl/oferta/pompa-ciepla-monoblok-7-5-kw-r32-komp-panasonic-13164002671

Podejrzewam że to zwykły on/off, składak na nie najgorszych gratach. Obstawiam że realna wydajność przy mrozach to 2-3kw. Interesuje mnie to bardziej jako grzanie w okresie przejściowym, w mrozy grzanie pelletem.

Pytanie jak z trwałością tego wynalazku? Warto w ogóle się interesować?

Grzać będzie grzała ale jak byś dołożył ok 4 tysiaki to masz porządnego haiera 5kw a on na bank ma lepsze parametry niż ta bo jest już sprawdzony kupa ludzi ma i chwali.