Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwa sterowniki i jedna pompa jak to połaczyć

Recommended Posts

Mam podłogówkę z rozdzielaczem i pompą tworzy to w sumie 5 obwodów( 4 na dole i jeden na górze w łazience). Jest jeden problem sterownik wisi w kuchni od strony południowej, Jak zaświeci trochę slońce nagrzewa się pomieszczenie to sterownik wyłacza pompe i w łazience na piętrze jest zimno. Wymysliłem sobie ze założę drugi sterownik w łazience który będzie załaczał pompe kiedy dolny będzie wyłaczony, na rozdzielacze chcę załozyć elektrozawory i tu robi się mały problem jak to polaczyc aby wszystko diałało poprawnie. Chciałbym aby kiedy jest załaczony sterownik na górze w łazience ciepła woda płyneła tylko do podłogówki w lazience( zamknięte siłowniki na rozdzielaczu na obwodach w kuchnii ) i odwrotnie. Wymysliłem że trzeba cos włączyc w obwód co pozwalało aby prąd w obwodzie płynął w jedną stronę ( dioda) ale nie jestem fachowcę od elektryki.

W regulacji instalacji c.o. nie stosuje się elektrozaworów (chyba, że chodzi Ci o zawory regulacyjne z napędem elektrycznym). To jest dobra droga. Zrób oddzielne sterowniki stref grzewczych z takimi właśnie zaworami.

A co by było, gdybyś przeniósł sterownik do innego pomieszczenia, tzn. bardziej reprezentatywnego? Na przykład po stronie północnej?

Czajnik- prawdopodobnie masz rację że są to takie zawory . otwiera się powoli i powoli zamyka ale nie ma położenia pośredniego . Nie wiem dlaczego nie stosować takich zaworów są zamontowane na rozdzielaczu, w łazience mam regulator temp ale on tylko otwiera lub zamyka właśnie ten zawór kiedy temp pzekroczy nastawioną temperaturę ale nie załącza pompy. Na rozdzielaczu mam tak ustawione że najwięcej ciepła idzie właśnie do łazienki więć widzę sens takiego działania tymbardziej że łazienka jest używana tylko rano i wieczorem w ciągu dnia tam nikt nie zagląda dlatego chiałem założyć sterownik programowalny i dodatkowe zawory na rozdzielaczu Nie mogę przenieść sterownika po stronie północne ponieważ tam nie ma podłogówki ( mam ogrzewanie mieszane ) co zaś do wymontowywania termoelemntu ????????!!!!!!!!!!!????????

Czekam dalej, dzień się budzi a więc i forumowicze siadają do komputerów

Naprawdę najprostrze jest przeniesienie sterownika.

Utnij kabel w ścianie, zagipsuj i poprowadź drugi kabelek zakątkami (np za listwami przypodłogowymi)

Jedyny problem to bruzda od listwy do nowej lokalizacji czujnika.

Z drugiej strony, to najtańsze rozwiązanie, skoro i tak planujesz drugi czujnik, to też byś kuł

Bard 13 dzięki za radę ale ja naprawdę nie chcę przenosić sterownika on jest w najbardziej odpowiednim miejscu. Na dole jest podłogówka którą on steruje bardzo dobrze . Jak jest w domu ciepło ( nagrzane przez słońce ) to wyłącza bo nie widzę sensu grzania kiedy jest ciepło. Jest tylko problem z łazienką gdzie wtedy jest zimno( od północnej strony) Zmiana lokalizacji sterownika nic tu nie pomoże bo w łazience i tak bedzie zimno a w salonie i kuchni gorąco.

Jeszcze raz powtórze moje pytanie jak to połaczyć żeby jedna pompa była sterowana niezależnie przez dwa sterownik ( wiem to nie jest trudne) ale sprawa komplikuje się w kiedy w układzie są elektrozaworów na rozdzielaczu. Jest to trudne dla mnie, wiem że trzeba wstawiś coś na jednym z obwodów tylko co i tu jest moje pytanie. Myślę że są tu elektrycy i elektronicy którzy coś poradzą. Nie wchodzi w rachubę zmiana miejsca sterownika czy jego rozmontowywanie

araman, złap jakiegoś hydraulika i z nim pogadaj.

Za mało wiedzy jak to u Ciebie jest rozwiązane.

Na oko nie da się 2 sterownikami sterować 1 pompą, bo co się będzie działo?

Np jesden ustawisz na 15 a drugi na 20 stopni.

Bez względu na temperaturę (do 20 st) pompa będzie działać.

Musiałbyś wsadzić ustrojstwo PRZED rozdzielaczem i odcinać piętro albo kilka zaworów na każdym obwodzie. A to są koszty

Bez obejrzenia co masz w ścianach i w kotłowni nie da się wywróżyć, jak to z głową zrobić

Ale ja mam wszystkie elementy gdyż fachowiec który robił ogrzewanie zaplanował elektrozawory na rozdzielaczu na każdy obwód póżniej się z tego wycofał ale zawory zostawił cena była za całość to i nie oponowałem bo pewnie i tak by nie zszedł z ceny, jest tylko problem ale natury elektryczne jjak połączyc te obwody. Jak bym wiedział jak wstawić jakiś rysunek to bym podesłał projekt na forum ale niestety nie wiem jak to się robi.

Trochę to będzie teoretycznie:

1. pompa obiegowa

2. obwody zaworów od podłagi na dole

3. obwody zaworów od podłogi na górze

4 termostat na dole

5. termostat na górze

winika z tego że pompa musi chodzić jeśli którykolwiek termostat pokazuje niższą temperature niż nastawiona, lub obydwa czyli chyba suma

logiczna i ona steruje pompą poszczególne termostaty sterują swoimi obwodami czyli dolnydolnymi , górny łazienką. Ja bym to zrobił na module LOGO SIMENSA i trzech przekaźnikach ale na pewno da się taniej. Logao to armata do tego celu.

Zapytaj w WIRSBO

Obecnie sprzedaja zintegrowany modul transformatora do elektrozaworow i sterowania pompa do podlogowki.

Dziala to tak jesli ktorykolwiek z elektrozaworow jest otwarty (zalaczony ktorykowiek z termostatow) zalaczana jest takze pompa)

Mozna tez we wlasnym zakresie tzn. Dwa przekazniki podpiete do zasilania elektrozaworow czyli reagujace na dwa termostaty, z tych dwoch przekaznikow rownolegle zasilanie do pompy.

Niech ktos z elektrykow zweryfikuje czy nie pojawia sie ryzyko w takim polaczeniu i koniec.

Obwód wygląda tak:

P1

----/--

---- -----O ----

----/---

P2

/ - styk przekaźnika

O - pompa

I działa w sposób:

a) termostat P1 włacza pompę -> przekaźnik P1 zadziała prąd płynie przez jego styki;

b) termostat P2 włącza pompę -> przekaźnik P2 zadziała prąd płynie przez jego styki;

c) termostat P1 i P2 właczają pompę -> oba przekaźniki działają i pompa chodzi.

Nie wiem, czy zawory zamykają się pod wpływem napięcia, czy otwierają się, ale jeżeli się zamykają, to jeżeli P2 to przekaźnik od łazienki włacza pompę, to przy zastosowaniu przekaźnika z dwoma stykami zwiernymi możesz również sterować zaworami.

Ps ups. coś nie wyszło z rysunkiem, ale za to widać dobrze przy "odpowiedz z cytatem"

Aha i jeszcze jedno.

Jest taki scenariusz

wszystkie zawory zamkniete, termostaty wylaczone pompa stoi

Zalacza jeden z termostatow, zalacza pompa, ZACZYNAJA otwierac sie zawory. Poniewaz otwieraja sie powoli (czas pelnego otwarcia ok. 6min) pompa sie pali. Wniosek jedna z petli podlogowki musi byc calyc zas otwarta co osiagniesz sciagajac jeden elektrozawor.