Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie potrafię wywiercić dziury w suficie. Kilka godzin wiercenia i nici.

modrih

Recommended Posts

Dzień dobry

Mam do zamontowania projektor na suficie. Niestety pomimo sześciu godzin wiercenia dziury w suficie różnymi wiertłami nie udało mi się wejść głębiej niż 3 może 4 cm. A żeby wsadzić kołek montażowy dla śruby potrzeba nie tylko większej głębokości ale także większej średnicy.

Oczywiście próbowałem od najmniejszego wiertła. Próbowałem wierteł Bosch, jak i jakiś innych różnych. I do betonu i do metalu i inne jakie tylko mi się natknęły (nie skłamię jak spróbowałem z 12 wierteł). Próbowałem w trybie udarowym jak i wiertarkowym.

Potrzeba mi tylko wywiercić kilka dziur. Jak to zrobić? wiertło trzyma się w wiertarce. Z całej siły dociskam wiertarkę na maks obrotach do sufitu i tak ile tylko wytrzymam i .. NIC - wiertarka się kręci, wiertło nie wchodzi :(

Zapewne sufit jest mocno zbrojony (nie ma piętra, to tylko sufit pomieszczenia, powyżej nikt nie korzysta ze strychu ani nigdy tam nie przebywa).

Wiertarka Skill, wiertła używałem z zestawu Bosch X-line m.in. (taka zielona walizeczka z zestawem wierteł). Ale próbowałem też innych.

Co robić, jak żyć? w ścianę wiertła wchodzą jak w masło, a w strop (pewnie na zbrojeniu się zatrzymuje), to jak bym chciał wiertarką podnieść sufit i tak nic to nie daje. Zauważyłem na wiertle troszeczkę opiłków które były przyczepione do główki wiertła.

Wiertła nowe nie zużyte, nie tępe.

W pomieszczeniu są zamontowane lampy i ładnie przykręcone, nawet chyba na sufit wyprowadzone otwory. Nie wierzę by montując wiele lamp w sali nie trafili w zbrojenie. Oczywiście próbowałem z boku wywiercić dziurę i to samo - też zatrzymuje się centymetr pod tynkiem i .. KONIEC. Mogę kilka godzin pracować na maks obrotach i nic nie wchodzi głębiej.