Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie przerwy robocze w jednym podciągu stropowym - Co o tym sądzicie?

Recommended Posts

Witam,

mam taki problem na budowie tj. w bliźniaku cztero-lokalowym, gdzie każdy lokal ma dwa stropy typu Teriva oraz do każdego lokalu miały być wstawione schody prefabrykowane z parteru na pierwsze piętro oraz z pierwszego piętra na drugie piętro.

Zgodnie z dokumentacją projektową schody zabiegowe prefabrykowane miały zostać zamontowane razem ze stropem tzn. strop miał zostać w pełni ułożony i zazbrojony po czym miały zostać wstawione schody prefabrykowane, po czym strop miał zostać zabetonowany razem ze schodami, czyli pręty zbrojeniowe schodów miały zostać wpuszczone w strop i zabetonowane.

Wykonawca razem z kierownikiem budowy, inspektorem nadzoru oraz konstruktorem poszli na łatwizne i wykonali przerwy robocze w podciągach/belkach konstrukcyjnych stropów, które miały zostać dobetonowane po osadzeniu schodów prefabrykowanych.

Strop Teriva ma grubość 24cm, a podciągi/belki wymiary 35cm (wysokość) / 24 cm (szerokość)

Co o tym sądzicie?

Wykonawca razem z kierownikiem budowy, inspektorem nadzoru oraz konstruktorem poszli na łatwizne i wykonali przerwy robocze w podciągach/belkach konstrukcyjnych stropów, które miały zostać dobetonowane po osadzeniu schodów prefabrykowanych.

Strop Teriva ma grubość 24cm, a podciągi/belki wymiary 35cm (wysokość) / 24 cm (szerokość)

Co o tym sądzicie?

Ja problemu nie rozumiem, może jakieś rysunki ?

Ale jak czytam że konstruktor -który pełni samodzielne funkcje techniczna na budowie, kierownik to samo oraz inspektor kolejny samodzielny na cos się zdecydowali to nie wiem skąd pomysł ze coś nie tak?

Świadomi pomijam tu wykonawcę bo ten może iść na skróty.

Pokaż projekt może fotki opisz dokładniej problem.

On chyba ma biegi prefabrykowane z wyrostkami z obu stron i bieg górny wg. Projektu jest zalewany razem ze stropem i wtedy etapy lania strop parteru- bieg dolny- bieg górny ( gdybam tylko bo z dolnymi wyrostkami nigdy nie widziałem prefabrykatu, ale pewnie są) a wtedy " Bałwan" Byłby lany po kawałeczku. Zbtojenie dolne zalewane razem chyba to będzie dobrze