tadek125 21.01.2022 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 WitamPrzymierzam się do budowy domku letniskowego na słupach zamiast fundamentów Mam jeden największy nierozwiązany problem W jaki sposób ma być ocieplona podłoga domuCo dawać na sam spód? jakaś siatka przeciw gryzoniom? może blacha albo OSB? albo zwykłe deski na piórowpust?jakie kolejne warstwy?w które miejsce folia paroizolacyjna a gdzie paroprzepuszczalna Ma ktoś sprawdzony sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wersacza 21.01.2022 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 niestety nie mam ale też się chętnie dowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek125 21.01.2022 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Wg Pana Wojciecha Nitki:https://sklep.drewno.pl/produkty/ksiazki/budownictwo-z-drewna/szkieletowy-dom-drewniany/ Układ powinien być następujący - od góry:- deska podłogowa,- płyta wygłuszająca- płyta poszycia OSB/3 lub MFP- folia paroizolacyjna- izolacja akustyczna na belkach stropowych (przeciw skrzypieniu podłogi)- konstrukcja stropu wypełniona izolacją cieplną - izolacja powinna przylegać do płyty poszycia,- folia wiatroizolacyjna- siatka przeciw opadaniu izolacji cieplnej. Nie podoba mi się w tym rozwiązaniu folia wiatroizolacyjna od samego spodu - przecież wilgoć z ziemi będzie przedostawać się do ocieplenia. a także paroizolacja od samej góry? - gdzie odparuje wilgoć? a no z ostanie zamknięta w ociepleniu Potrzeba by jeszcze coś metalowego na sam spód aby myszy czy kuny czy kto wie co tam jeszcze nie przegryzły drewna od spodu,może siatka przeciw gryzoniom z małymi oczkami rozciągnięta na płycie osb? nie wiem - głośno myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts