Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki sterownik pogodowy do silownika zaworu 4-D

Murator1

Recommended Posts

Witam chciałbym się poradzić, otóż wkrótce będę przerabiał (Hydraulik)instalacjie CO dołożyć zawór mieszający, siłownik + sterownik pogodowy, chciałbym coś nie drogiego.

Hydraulik który będzie przerabiał powinien wiedzieć,ale coś mi się zdaje,że takowego nie ma,chociaż moge się mylić.Musisz poszukać sterownika pogodowego który będzie współpracował z urządzeniem grzewczym w Twoim domu natomiast urządzenie grzewcze ma sterować tym zaworem mieszającym a nie pogodówka która daje sygnał do urządzenia grzewczego aby nagrzał lub przystopował z grzaniem.

Edytowane przez Barliniak

Berliniak Ok dzięki, co do hydraulika to masz rację ciężko znaleźć dobrego fachowca,co do urządzenia grzewczego to kociął na ekogroszek że sterownikiem GECO to zwykły i prosty sterownik...

Chodziło mi bardziej o sterownik chociaż z dobrymi hydraulikami też jest deficyt.Jeśli masz groszkowca z prostym sterowaniem to w grę wchodzą zawory ze stałą nastawą bez sterowania tylko jak to będzie współpracować bo pogodówka to raczej do podłogowego ogrzewania.

Berliniak napisałeś (Jeśli masz groszkowca z prostym sterowaniem to w grę wchodzą zawory ze stałą nastawą bez sterowania ) możesz jaśniej,na hydraulice się nie znam,co do sterowania pogodowego to czytając o kotłach na paliwo stałe to padają słowa ,do tego zaworu 4d dołożyć siłownik+ sterownik pogodowy i pełna automatyka,pytam czy w moim przypadku się nie da..

Barliniak Więc tak,moja instalacja to grube rury kiedyś działała grawitacyjnie wymieniłem kociął,instalacja pozostała dołożona pompa i tą pompą steruje auraton pokojowy,czyli on/off,a działa to tak: kiedy auraton pokojowy załączy pompę CO to cały układ grzeję od początku trwa to jakieś 40 min. Kiedy kociął dobrze się rozgrzeje to auraton wyłącza pompę CO bo pomieszczenia w domu osiągnęła ustawionej temp. No takie sterowanie jest do du....y

A myślisz ,że u mnie ile trwa nagrzanie z 22,00 do 22,4 jeszcze dłużej jak u Ciebie bo też grzeje układ z grzejnikami od nowa,mały układ kotła jest tylko cieplejszy.Nic Ci nie da ,że dołożysz pogodówkę i zawór 4d tylko mniej w portfelu zostanie.Ten auraton ma zapewne stopniowanie w dziesiatkach stopni a nie tylko całych stopniach bo 1st to za duża wg.mnie histereza dla komfortu ale zależy kto co lubi.

Dunia.Md można powiedzieć że jestem początkowym palaczem,ale czytam

z zrozumieniem,nie wyczytałem co jest lepszego od sterowania pogodowego,co do pompy to pewnie że ma chodzić cały czas,a co do głowic termostatycznych na grzejnikach to sprawa ma się tak...np..zadana w pomieszczeniu 22st.głowica przymyka się,grzejnik stygnie,i niby jest 22st.a uczucie że jest chłodno,a np.zawór mieszający oczywiście pogodowy sam ustawia i uzupełnia straty,no i cały czas grzejniki ciepłe.

np..zadana w pomieszczeniu 22st.głowica przymyka się,grzejnik stygnie,i niby jest 22st.a uczucie że jest chłodno,a np.zawór mieszający oczywiście pogodowy sam ustawia i uzupełnia straty,no i cały czas grzejniki ciepłe.

Takie odczucie to może mieć dziadek, trzymający rękę na grzejniku, który nie może zrozumieć jak w zimę grzejnik może być zimny. Głowica zmniejsza przepływ lub ostatecznie zamyka grzejnik indywidualnie w danym pomieszczeniu bez względu na źródło ciepła, np. gotowanie, prasowanie, itp. W domu mogą być jednak pomieszczenia wymagające dogrzania więc gorąca woda w danym pionie może wpłynąć do grzejnika w tym pomieszczaniu.

Dunia.. jeszcze jedno,a dlaczego tak jest że niby temp.pomieszczenia osiągnięta 22st.a czuć chłód..... Termostat grzejnik przykręca, grzejnik robi się coraz zimniejszy,i w chałupie odczucie chłodu,ano dlatego że powietrze się. rozwarstwia, czyli cieplejsze u góry,na dole źimniejsze,a przy mieszaczu tego odczucia nie ma,a spalanie ......nie wiem czy nie mniejsze,o komforcie już nie wspomnę,to tyle......