Anna Węgrzyn 15.12.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Ciekawa jestem czy ktoś mieszkał zimą w takim nieocieplonym domu? Jeśli tak, jakie były koszty ogrzewania domu i przede wszystkim temperatura w nim panująca. Podzielcie się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 15.12.2004 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Koleżanka miała taki dom... jescze w starej technologii - tzn budowany z cegieł silikatowych. Ściany grubasne na 2 cegły w poprzek (jakieś 50cm) bez ocieplenia. Makabrycznie zimno tam było - to pamietam bo jestem piecuchem jak przychodziłem zima to doatawałem od razu gorąca herbatke i kocyk żeby sie opatulic na fotelu. Nikomu nie życzę tak mieszkać. Co do kosztów ogrzewania to niestety nie wiem nic. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 15.12.2004 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Ja mieszkałem w takim domu przez kilkanaście lat(dom rodziców).Zbudowany on był z cegły silikatowej,mur miał grubość 36 cm,był jednorodny tzn. bez ocieplenia czy pustki powietrznej.Jak można było się domyślać w domu było zimno,a w rogach i przy podłodze była wilgoć i grzyb.Uważam,że jeden rok można w takim domu "przesiedzieć" od biedy,bo wtedy na dobre nie zdąży wejść wilgoć i pleśń.Jedna podstawowa uwaga ;dom musi być dobrze wentylowany.Lepiej niech temperatura będzie niższa byleby była większa wymiana powietrza.Takie warunki zapobiegną rozwojowi wszelkiego rodzaju grzyba,który lubi dużą wilgotność i ciepełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 15.12.2004 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Myśmy tak mieszkali w zeszłym roku. Dom zbudowany z pustaka ceramicznego o grubosi 25 cm. Wrażenia? Gdybyśmy trafili na mroźną zimę to chyba musielibyśmy się wyprowadzić. Na szęście nie było dużo mrozu. Spaliliśmy 10 mp. drewna (bo tylko tyle mieliśmy ) i gazu za jakieś 1500 PLN. W domu było zimno (14-16 stopni na dole, na górze ok. 20, dach ocieplony). Jak stało się pół metra od ściany to było czuć jak "idzie" zimno (to w czasie mrozu). Dużo zależy też od tego, czy się ma dzieci. Jedną zimę można tak ostatecznie przeżyć, ale więcej nie polecam . PS Ta zima ma być podobno łagodna i ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 15.12.2004 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Dopiero teraz zauważyłam, że dom z silikatów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.12.2004 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 spoko, popatrz wokół siebie, a właściwie troszkę dalej ...na wsiach w latach 70 budowano takie kostki z cegły silikatowej, które często do tej pory stoją nieotynkowane.I jakoś ludzie tam zyją. Ale chyba nie o takich standardach tutaj dyskutujemy. Wyjściem jest zamieszkanie np. na parterze, a górę zostawić nieogrzewaną ale wentylowaną, lub tp. Mieszkać także można komfortowo, pytanie ile wydasz na opał ?Ale jesli to możliwe to lepiej ocieplić styropianem, nawet bez tynków - ale tylko na rok, może dwa. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2004 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 zauwazcie ze bloki z wielkiej plyty to lity zelbeton o grubosci chyba 12 cm to jest dopiero tragedia a wy sie przejmujecie silikatami jak to policzylem to ta sciana z zelbetonu w bloku rodzicow ma wspolczynnik 11 razy gorszy niz nowe normy przewiduja ale ludzie grzeja i placa..... ( rok w rok) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 16.12.2004 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 W sumie jak się policzy współczynnik U dla ściany z samej Silki M24, z dwóch stron otynkowanej to wychodzi wartość ok. 2,0 - czyli tyle ile wymagania dla okien. W pierwszym momencie wydawało mi się, że powinno wyjść dużo gorzej. Tak więc pewnie dałoby się ogrzać taki budynek do względnego komfortu temperaturowego - ALE ILE TO BY KOSZTOWAŁO???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 16.12.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Widzisz, przeżyli... Jeśli ściany tegoroczne to zawsze lepiej drugą warstwę za rok. Można spróbować sam styrop, a za rok elewacja, ale teraz raczej na to za późno. Nie tylko zimno ważne - silikat tez trochę pije wodę, dlatego dobrze go impregnować lub osłaniać w miarę szybko. Jeśli masz ocieplone poddasze - tam możesz "przezimować". Jeśli masz mur ponad 40 i zwartą zabudowę - wytrzymasz spokojnie na parterze. Ale dzieciaków to faktycznie szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 16.12.2004 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Dla tych co mówią, że kiedyś po wsiach tak budowali i nadal mieszkają i żyją. Żyją bo nie mają wyjścia. Przejściowo do czasu wprowadzenia się do domu mieszkam w takim domu budowanym z "białej cegły", czyli cegły silikatowej.Ściana ma jakieś 60 cm grubości i styropian, pustkę powietrzną czy inny pomysł na docieplenie to tylko w telewizji widziały.Nie chce nam się tam wracać, bo jest dramatycznie zimno.Ogrzewanie wyjdzie kosmicznie drogo. Ile dokładnie to zależy jak chcesz mieć ciepło, jaką masz kubaturę i czy bardzo wieje w twojej okolicy. Ale generalnie będzie dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.12.2004 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Leon..opowiadasz bajki, wielka płyta 12cm, bez ocieplenia . Nie wiesz o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 16.12.2004 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Leon..opowiadasz bajki, wielka płyta 12cm, bez ocieplenia . Nie wiesz o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 16.12.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Dlatego wielka płyta jest od kilku lat w całej Polsce masowo docieplana przez spółdzielnie. U mnie 4 lata temu i od tamtego czasu kaloryfery zakręciłem, wystarczają tulko rury w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 16.12.2004 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Plus ciepło własne, od somsiadów i odbiorników energi elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 16.12.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Plus ciepło własne, od somsiadów i odbiorników energi elektrycznej. Siem nie śmiej. Parę lat temu widziałem, jak spółdzielnia dla żołnieży wybudowała domy bez grzejników, właśnie na zasadzie "dobra izolacja plus ciepło z TV, gotowania itp" Była chryja, ale nie wiem jak się skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts