Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

W przewodach wentylacyjnych skrapla się woda

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

w przewodzie wentylacyjnym skrapla się woda, która ścieka na podłogę.

Dom jest w stanie mniej więcej deweloperskim - za ok. miesiąc będziemy robić wykończenie w środku. W domu jest wentylacja grawitacyjna.

Czy to jest prawidłowe? Czy taki objaw, to może być efekt źle zaizolowanych przewodów wentylacyjnych?

thzTeni.jpg

QHQN56o.jpg

W nowym budynku jest dużo wilgoci (tynki itp), jak idzie kanał? Jak idzie przez nieocieploną przestrzeń to czym jest docieplony?

Cześć, dzięki za odpowiedź. Na zdjęciach wstawiłem dwa różne kanały.

Pierwszy idzie tak:

EuSfJk2.jpg

jvZ4Gwm.jpg

URYDvNc.jpg

A drugi tak:

TZgoWoB.jpg

JPcuerp.jpg

8f9FjJ2.jpg

Dodano później:

Zdjęcia pochodzą z różnych okresów. Tam gdzie są nieocieplone skosy z widocznymi rurami, teraz jest wełna i płyty GK.

Edytowane przez da-3000

Jak dobrze widzę, to rura wentylacyjna idzie pomiędzy membraną dachu a wełną, więc w nieocieplonej strefie, a do tego sama rura jest nieocieplona

Tak, tak właśnie jest.

nic dziwnego że się będzie skraplać.

Dzięki, takie miałem podejrzenia. W domu jest jeszcze 3 kanał, który idzie do samego dachu w kominie. Woda skrapla się tylko w dwóch pozostałych, które są częściowo poprowadzone pod skosami.

Dzisiaj mam zaplanowaną termowizję całego domu. Być może to dopełni diagnozę i zgłoszę to do wykonawcy.

Jakiej średnicy są te rurki?

Niestety nie potrafię Ci teraz odpowiedzieć. Być może udałoby mi się zmierzyć tę rurę, która wystaje z sufitu na poddaszu.

Edytowane przez da-3000