da-3000 24.01.2022 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Cześć wszystkim, w przewodzie wentylacyjnym skrapla się woda, która ścieka na podłogę. Dom jest w stanie mniej więcej deweloperskim - za ok. miesiąc będziemy robić wykończenie w środku. W domu jest wentylacja grawitacyjna. Czy to jest prawidłowe? Czy taki objaw, to może być efekt źle zaizolowanych przewodów wentylacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 26.01.2022 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 W nowym budynku jest dużo wilgoci (tynki itp), jak idzie kanał? Jak idzie przez nieocieploną przestrzeń to czym jest docieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
da-3000 26.01.2022 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) W nowym budynku jest dużo wilgoci (tynki itp), jak idzie kanał? Jak idzie przez nieocieploną przestrzeń to czym jest docieplony? Cześć, dzięki za odpowiedź. Na zdjęciach wstawiłem dwa różne kanały. Pierwszy idzie tak: A drugi tak: Dodano później: Zdjęcia pochodzą z różnych okresów. Tam gdzie są nieocieplone skosy z widocznymi rurami, teraz jest wełna i płyty GK. Edytowane 26 Stycznia 2022 przez da-3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 26.01.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Jak dobrze widzę, to rura wentylacyjna idzie pomiędzy membraną dachu a wełną, więc w nieocieplonej strefie, a do tego sama rura jest nieocieplona więc nic dziwnego że się będzie skraplać.Jakiej średnicy są te rurki? Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Endrju111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
da-3000 26.01.2022 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Jak dobrze widzę, to rura wentylacyjna idzie pomiędzy membraną dachu a wełną, więc w nieocieplonej strefie, a do tego sama rura jest nieocieplona Tak, tak właśnie jest. nic dziwnego że się będzie skraplać. Dzięki, takie miałem podejrzenia. W domu jest jeszcze 3 kanał, który idzie do samego dachu w kominie. Woda skrapla się tylko w dwóch pozostałych, które są częściowo poprowadzone pod skosami. Dzisiaj mam zaplanowaną termowizję całego domu. Być może to dopełni diagnozę i zgłoszę to do wykonawcy. Jakiej średnicy są te rurki? Niestety nie potrafię Ci teraz odpowiedzieć. Być może udałoby mi się zmierzyć tę rurę, która wystaje z sufitu na poddaszu. Edytowane 26 Stycznia 2022 przez da-3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts