ARi. 15.12.2004 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Witam Mam nadzieje że ktoś mi na pytanie opdowie Pewnie jakaś czesć ma piec na drzewo lub inny sterowany dmuchawą. Przy rozpalaniu pieca najlepiej otworzyć drzwiczki dolne i rozgrzać piec do pewnei temperatury np 45 stopni i dopiera włączyć dmuchawe ZGADZA SIE CZY NIE ??? Chce zamontopwac taki czujnik który po osiągnieciu danej temperatury włanczał syrene która bedzie mnie informowała juz przekroczona jest temperatura i drzwiczki trzeba zamknąć bo jak sie nie zamknie i zapomne to piec może sie rozpalić do sporej temperatury a wtedy to bedzie nieciekawie. Wiec potrzebowałbym w zestawie sonde którą bym włążył w dziurke gdzie mam czujnik temperatury do dmuchawy ta dziurka jest zalana olejem tak na marginesie i ta sonda by podawała impuls do czujnika i syreny. JAK TO ZROBIĆ !!!!!!! czekam na propozycje namiary na stronki czy alegro czy jakieś wskazówki Pozdrawiam ARi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 15.12.2004 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2004 Nie syrenkę tylko siłownik który domknie drzwiczki gdy wzrośnie temp. lub otworzy przy spadku temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 16.12.2004 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 A możesz uszczegółowić o czym mówimy?Co to za kominek albo piec? (system niekoniecznie marka i model) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 16.12.2004 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Jest to piec na drzewo sterowany za pomoca wentylatora mikroprocesorem zapewne ale przy rozpalaniu ja go wyłanczam podpalam i tak czeka piec przy otwartych drzwiczkach aż tem zwrośnie niechce mi sie siedzieć w piwnicy wiec sobie ide a jak zapomne o piecu to może woda sie zamocno pogrzać ZGAZAD SIE ZADANIE JEST TAKIE PRZY DANEJ TEMP. ZEBY MNIE ZAWIADOMIALO ZE ZŁAŹ GOŚCIU DO PIWNICY I ZAMKNIJ drzwiczki i włącz dmuchawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matias998 17.12.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Hmm...A nie powinno być to tak ,że przy rozpalaniu chodzi dmuchawa aż piec osiągnie żadaną temperature np 45st. po czym sterownik wyłacza dmuchawe po to by temperatura w piecu nie rosła i wtedy nie ma problemu z dzwiczkami , które cały czas są zamkniete. Dodam tylko ża są sterowniki ktore posiadają sygnał alarmowy same w sobie i wcale nie są aż tak drogie.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matias998 17.12.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 przykładowe sterowniki wraz z cenami http://www.elektro-miz.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matias998 17.12.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 przykładowe sterowniki wraz z cenami http://www.elektro-miz.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariete 17.12.2004 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Hmm... A nie powinno być to tak ,że przy rozpalaniu chodzi dmuchawa aż piec osiągnie żadaną temperature np 45st. po czym sterownik wyłacza dmuchawe po to by temperatura w piecu nie rosła i wtedy nie ma problemu z dzwiczkami , które cały czas są zamkniete. Dodam tylko ża są sterowniki ktore posiadają sygnał alarmowy same w sobie i wcale nie są aż tak drogie. [/url] Powinno tak być. Jednak są rzeczy które to uniemożliwiają. Mokry opał i kiepski komin. Przy mokrym opale następuje takie zjawisko: drewno odgazowuje, ale też i paruje. Para gasi płomień w kotle. Przy złym kominie podczas pracy wentylatora powstaje więcej gazów niż komin ma możliwość odebrać. Gazy są tak zagęszczone, że przestają być palne. Znowu może nam w kotle zgasnąć. A więc mając zły opał lub komin, jedyne wyjście to palić na ciągu tylko grawitacyjnym bez dmuchawy, albo mieć kocioł z wyciągiem wentylatorowym spalin. Wentylator wyciągowy spalin jest drogi, a więc i kotły takie są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts