Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alarm temperatury

ARi.

Recommended Posts

Witam

Mam nadzieje że ktoś mi na pytanie opdowie :D

Pewnie jakaś czesć ma piec na drzewo lub inny sterowany dmuchawą.

Przy rozpalaniu pieca najlepiej otworzyć drzwiczki dolne i rozgrzać piec do pewnei temperatury np 45 stopni i dopiera włączyć dmuchawe ZGADZA SIE CZY NIE ??? :lol:

Chce zamontopwac taki czujnik który po osiągnieciu danej temperatury włanczał syrene która bedzie mnie informowała juz przekroczona jest temperatura i drzwiczki trzeba zamknąć bo jak sie nie zamknie i zapomne to piec może sie rozpalić do sporej temperatury a wtedy to bedzie nieciekawie. :evil: :evil: :evil:

Wiec potrzebowałbym w zestawie sonde którą bym włążył w dziurke gdzie mam czujnik temperatury do dmuchawy ta dziurka jest zalana olejem tak na marginesie i ta sonda by podawała impuls do czujnika i syreny.

JAK TO ZROBIĆ !!!!!!! czekam na propozycje namiary na stronki czy alegro czy jakieś wskazówki

Pozdrawiam ARi :wink:

Jest to piec na drzewo sterowany za pomoca wentylatora mikroprocesorem zapewne ale przy rozpalaniu ja go wyłanczam podpalam i tak czeka piec przy otwartych drzwiczkach aż tem zwrośnie niechce mi sie siedzieć w piwnicy wiec sobie ide a jak zapomne o piecu to może woda sie zamocno pogrzać ZGAZAD SIE :D

ZADANIE JEST TAKIE PRZY DANEJ TEMP. ZEBY MNIE ZAWIADOMIALO ZE ZŁAŹ GOŚCIU DO PIWNICY I ZAMKNIJ drzwiczki i włącz dmuchawe :D

Hmm...

A nie powinno być to tak ,że przy rozpalaniu chodzi dmuchawa aż piec osiągnie żadaną temperature np 45st. po czym sterownik wyłacza dmuchawe po to by temperatura w piecu nie rosła i wtedy nie ma problemu z dzwiczkami , które cały czas są zamkniete.

Dodam tylko ża są sterowniki ktore posiadają sygnał alarmowy same w sobie i wcale nie są aż tak drogie.

[/url]

Hmm...

A nie powinno być to tak ,że przy rozpalaniu chodzi dmuchawa aż piec osiągnie żadaną temperature np 45st. po czym sterownik wyłacza dmuchawe po to by temperatura w piecu nie rosła i wtedy nie ma problemu z dzwiczkami , które cały czas są zamkniete.

Dodam tylko ża są sterowniki ktore posiadają sygnał alarmowy same w sobie i wcale nie są aż tak drogie.

[/url]

Powinno tak być.

Jednak są rzeczy które to uniemożliwiają.

Mokry opał i kiepski komin. Przy mokrym opale następuje takie zjawisko:

drewno odgazowuje, ale też i paruje. Para gasi płomień w kotle.

Przy złym kominie podczas pracy wentylatora powstaje więcej gazów niż komin ma możliwość odebrać. Gazy są tak zagęszczone, że przestają być palne. Znowu może nam w kotle zgasnąć.

A więc mając zły opał lub komin, jedyne wyjście to palić na ciągu tylko grawitacyjnym bez dmuchawy, albo mieć kocioł z wyciągiem wentylatorowym spalin.

Wentylator wyciągowy spalin jest drogi, a więc i kotły takie są drogie.