Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wodne ogrzewanie podłogowe i wylewka na stropie

Janusz_Ostrówek

Recommended Posts

Dzień dobry,

Czy ktoś z Państwa zastosował w w swoim domu wodne ogrzewanie podłogowe na drewnianym stropie ? Firma która buduje mi dom (bal lity 20 cm.) zaleciła mi wykonanie na stropie wylewki mixokretem - twierdzą że dzięki temu strop zostanie dobrze, równomiernie dociążony a dom nie będzie trzeszczał.

Tym samym, nie ma przeszkód by w wylewce zastosować wodne ogrzewanie. Oczywiście na dole również.

Będę wdzięczny, jeśli ktoś by się podzielił doświadczeniem w podobnej kwestii.

Pozdrawiam

Janusz

U siebie mam na górze grzejniki, więc z własnego doświadczenia nie powiem nic ciekawego, ale jeden znajomy w łazience na górze na stropie drewnianym zrobił wylewkę cementową właśnie pod ogrzewanie podłogowe i raczej sobie chwali, ale pisał mi, że wyraźnie w tym miejscu "siadło" bardziej (to jednak masa betonu). Szczerze to przed taką wylewką na stropie drewnianym upewniłbym się, że tragarze są wystarczająco grube i wystarczająco gęsto, żeby taką masę utrzymać - jeśli ten warunek będzie spełniony to chyba nie ma przeciwwskazań, chociaż domu drewnianego, który miałby na górze wylewkę cementową po całości nie widziałem. Jak dom jest z bala litego, a nie klejonego to wg mnie będzie strzelał tak czy siak, ale nie wiem czy to wada, ja tam to lubię.

Poza tym, może warto rozważyć coś takiego:

http://almarsystem.pl/wp-content/uploads/2017/03/legar3.jpg

Jest trochę takich systemów, gdzie rozkłada się elementy montażowe do wpięcia rurek i bezpośrednio na tym klei się płytki ceramiczne lub układa panele czy co tam kto chce. Wiadomo - traci się w ten sposób zdolności akumulacyjne ogrzewania podłogowego, ale podobno fajnie to działa.

• Like 1

• 9 months później...

Jestem w trakcie budowy i mój wykonawca także zaproponował żeby zrobić na górze wylewkę bo wtedy lepiej dociąży i jednocześnie umożliwi wykonanie podłogówki w tej wylewce i robił to nie raz, ale... temat skonsultowałem z konstruktorem który projektował mi dom i z KB. Obaj przestrzegają mnie przed tym rozwiązaniem. Konstruktor nawet przeliczył to "na szybko" i powiedział że teraz owszem może być spoko ale problemy mogą pojawić się za jakiś czas.

Reasumując ja nie zdecyduję się na wylewkę, idę w suchą zabudowę.

• Like 1

• 4 weeks później...
U siebie mam na górze grzejniki, więc z własnego doświadczenia nie powiem nic ciekawego, ale jeden znajomy w łazience na górze na stropie drewnianym zrobił wylewkę cementową właśnie pod ogrzewanie podłogowe i raczej sobie chwali, ale pisał mi, że wyraźnie w tym miejscu "siadło" bardziej (to jednak masa betonu). Szczerze to przed taką wylewką na stropie drewnianym upewniłbym się, że tragarze są wystarczająco grube i wystarczająco gęsto, żeby taką masę utrzymać - jeśli ten warunek będzie spełniony to chyba nie ma przeciwwskazań, chociaż domu drewnianego, który miałby na górze wylewkę cementową po całości nie widziałem. Jak dom jest z bala litego, a nie klejonego to wg mnie będzie strzelał tak czy siak, ale nie wiem czy to wada, ja tam to lubię.

Poza tym, może warto rozważyć coś takiego: czemu ludzie kolorują

http://almarsystem.pl/wp-content/uploads/2017/03/legar3.jpg

Jest trochę takich systemów, gdzie rozkłada się elementy montażowe do wpięcia rurek i bezpośrednio na tym klei się płytki ceramiczne lub układa panele czy co tam kto chce. Wiadomo - traci się w ten sposób zdolności akumulacyjne ogrzewania podłogowego, ale podobno fajnie to działa.

Dzięki. My właśnie planujemy na wiosnę zabrać się za to. I jest tyle opinni i pomysłów ile ludzi. Mam tylko nadzieję, że będzie nas stać na wiosnę.

Edytowane przez RomaniKinga

• 1 month później...