Janusz_Ostrówek 26.01.2022 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Dzień dobry, Czy ktoś z Państwa zastosował w w swoim domu wodne ogrzewanie podłogowe na drewnianym stropie ? Firma która buduje mi dom (bal lity 20 cm.) zaleciła mi wykonanie na stropie wylewki mixokretem - twierdzą że dzięki temu strop zostanie dobrze, równomiernie dociążony a dom nie będzie trzeszczał. Tym samym, nie ma przeszkód by w wylewce zastosować wodne ogrzewanie. Oczywiście na dole również. Będę wdzięczny, jeśli ktoś by się podzielił doświadczeniem w podobnej kwestii. PozdrawiamJanusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozehov 26.01.2022 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 U siebie mam na górze grzejniki, więc z własnego doświadczenia nie powiem nic ciekawego, ale jeden znajomy w łazience na górze na stropie drewnianym zrobił wylewkę cementową właśnie pod ogrzewanie podłogowe i raczej sobie chwali, ale pisał mi, że wyraźnie w tym miejscu "siadło" bardziej (to jednak masa betonu). Szczerze to przed taką wylewką na stropie drewnianym upewniłbym się, że tragarze są wystarczająco grube i wystarczająco gęsto, żeby taką masę utrzymać - jeśli ten warunek będzie spełniony to chyba nie ma przeciwwskazań, chociaż domu drewnianego, który miałby na górze wylewkę cementową po całości nie widziałem. Jak dom jest z bala litego, a nie klejonego to wg mnie będzie strzelał tak czy siak, ale nie wiem czy to wada, ja tam to lubię. Poza tym, może warto rozważyć coś takiego: http://almarsystem.pl/wp-content/uploads/2017/03/legar3.jpg Jest trochę takich systemów, gdzie rozkłada się elementy montażowe do wpięcia rurek i bezpośrednio na tym klei się płytki ceramiczne lub układa panele czy co tam kto chce. Wiadomo - traci się w ten sposób zdolności akumulacyjne ogrzewania podłogowego, ale podobno fajnie to działa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwki1719517300 17.11.2022 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Jestem w trakcie budowy i mój wykonawca także zaproponował żeby zrobić na górze wylewkę bo wtedy lepiej dociąży i jednocześnie umożliwi wykonanie podłogówki w tej wylewce i robił to nie raz, ale... temat skonsultowałem z konstruktorem który projektował mi dom i z KB. Obaj przestrzegają mnie przed tym rozwiązaniem. Konstruktor nawet przeliczył to "na szybko" i powiedział że teraz owszem może być spoko ale problemy mogą pojawić się za jakiś czas. Reasumując ja nie zdecyduję się na wylewkę, idę w suchą zabudowę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomaniKinga 12.12.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 (edytowane) U siebie mam na górze grzejniki, więc z własnego doświadczenia nie powiem nic ciekawego, ale jeden znajomy w łazience na górze na stropie drewnianym zrobił wylewkę cementową właśnie pod ogrzewanie podłogowe i raczej sobie chwali, ale pisał mi, że wyraźnie w tym miejscu "siadło" bardziej (to jednak masa betonu). Szczerze to przed taką wylewką na stropie drewnianym upewniłbym się, że tragarze są wystarczająco grube i wystarczająco gęsto, żeby taką masę utrzymać - jeśli ten warunek będzie spełniony to chyba nie ma przeciwwskazań, chociaż domu drewnianego, który miałby na górze wylewkę cementową po całości nie widziałem. Jak dom jest z bala litego, a nie klejonego to wg mnie będzie strzelał tak czy siak, ale nie wiem czy to wada, ja tam to lubię. Poza tym, może warto rozważyć coś takiego: czemu ludzie kolorują http://almarsystem.pl/wp-content/uploads/2017/03/legar3.jpg Jest trochę takich systemów, gdzie rozkłada się elementy montażowe do wpięcia rurek i bezpośrednio na tym klei się płytki ceramiczne lub układa panele czy co tam kto chce. Wiadomo - traci się w ten sposób zdolności akumulacyjne ogrzewania podłogowego, ale podobno fajnie to działa. Dzięki. My właśnie planujemy na wiosnę zabrać się za to. I jest tyle opinni i pomysłów ile ludzi. Mam tylko nadzieję, że będzie nas stać na wiosnę. Edytowane 26 Grudnia 2022 przez RomaniKinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.01.2023 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2023 Mam strop z belek. Robiłem wylewkę betonową na pietrze właśnie pod ogrzewanie podłogowe, nie dociążanie. Na tym płytki....Działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts