gryziciel 26.01.2022 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 witam, dom ma w osi wschód - zachód 7m szerokości, a kominek jest zlokalizowany 1,5m od ściany wschodniej. Przed zalaniem chudziaka wykonawca zgodnie z projektem wypuścił doprowadzenie powietrza na te 1,5m na wschód. To było latem przy super pogodzie i nie zaprzątałem sobie tym głowy. Teraz mamy zimę i u mnie ostatnio non stop silne wiatry - oczywiście w 90% z zachodu, w 10% z pln-zachodu. Zastanawiam się czy w takich warunkach sobie tym kominkiem popalę - czy się ciąg nie odwróci przez podciśnienie za domem. Mam możliwość teraz dołożyć na chudziaku doprowadzenie powietrza 5,5m na zachód, ale nie wiem czy warto. Co myślicie? komin fi200 7m długości i zakończony "strażakiem". W obecnej lokalizacji podejścia w stronę na wschód mogę odejść rura na zewnątrz domu na wprost raptem 1,5m bo tyle od ściany jest plot sąsiada. Chyba że bym zrobił zakręt 90stopni i dalej 10m rury na północ, ale to chyba bez sensu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 27.01.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Temat był już przerabiany na tym forum i z tego co pamiętam nie ma znaczenia strona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 27.01.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 witam, dom ma w osi wschód - zachód 7m szerokości, a kominek jest zlokalizowany 1,5m od ściany wschodniej. Przed zalaniem chudziaka wykonawca zgodnie z projektem wypuścił doprowadzenie powietrza na te 1,5m na wschód. To było latem przy super pogodzie i nie zaprzątałem sobie tym głowy. Teraz mamy zimę i u mnie ostatnio non stop silne wiatry - oczywiście w 90% z zachodu, w 10% z pln-zachodu. Zastanawiam się czy w takich warunkach sobie tym kominkiem popalę - czy się ciąg nie odwróci przez podciśnienie za domem. Mam możliwość teraz dołożyć na chudziaku doprowadzenie powietrza 5,5m na zachód, ale nie wiem czy warto. Co myślicie? komin fi200 7m długości i zakończony "strażakiem". W obecnej lokalizacji podejścia w stronę na wschód mogę odejść rura na zewnątrz domu na wprost raptem 1,5m bo tyle od ściany jest plot sąsiada. Chyba że bym zrobił zakręt 90stopni i dalej 10m rury na północ, ale to chyba bez sensu..To stary zabobon...Ja czasem z góry powietrze do spalania ciągnę. Poczytaj o powietrzu na moim blogu...komentarze też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gryziciel 27.01.2022 23:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 To stary zabobon...Ja czasem z góry powietrze do spalania ciągnę. Poczytaj o powietrzu na moim blogu...komentarze też... super, wszystko jasne, dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts