Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pompa w domu letniskowym

Janusz_Ostrówek

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam pytanie a jestem zupełnym laikiem w temacie. Buduję drewniany dom całoroczny który przez najbliższe kilkanaście lat będzie letniskowy ale docelowo zamierzam w nim zamieszkać. Chcielibyśmy zainstalować pompę ciepła powietrze - woda z ogrzewaniem podłogowym, pytanie czy taka pompa jest dobrym wyborem aby utrzymywać w okresie zimowym temperaturę ok. 8-10 stopni, gdy nikogo nie ma ? Wiem, że dobrze do takiego celu nadają się klimatyzatory ale żona chciałaby podłogówkę :)

Z góry dziękuje za informacje i wskazówki

Janusz

Na bazie moich doświadczeń z ostatnich kilku miesięcy, w których grzeję pompą w jeszcze nieocieplonym domu, ale w trakcie trwania wykonczeniówki w środku z pełną odpowiedzialnością zasugeruję hasło przewodnie dla takiej sytuacji jaką będziesz miał. Uwaga: najważniejsza jest temperatura powrotu i zład wody na cele defrostów!

Chodzi o to, żeby pompa pracowała w optymalnych warunkach robiąc to do czego została zaprojektowana, czyli ma ekonomicznie pompować ciepełko do pomieszczeń. Po kilku miesiącach stwierdzam, że oszczędzanie prądu wychodzi bardzo drogo. Bo jak nie będzie odpowiedniej ilości energii cieplnej w wodzie, to nadrobi defrosty grzałką. A wtedy wszystkie oszczędności szlag trafi. Czasem lepiej grzać mniejszym grzejnikiem, ale na wyższej temperaturze.