PiotrŁotr1989 28.01.2022 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Witam,Jestem mieszkańcem nowej inwestycji, w której skład wchodzi również garaż z bramą segmentowa a ja sam jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o tematy budowlane. Według tabliczki znamionowej ma ona klasę 0 przepuszczalności powietrza oraz przenikalność cieplną na poziomie 1,2W.Czy ta norma tyczy się samego skrzydła czy całości włączając w to prześwity?Pytam, bo brama po opuszczeniu do końca ma przeszło 2cm prześwitu od góry między skrzydłem a nadprozem i w środku wieje halny a jest w garażu podłogówka i się obawiam o bezsensowne wychładzanie całej instalacji.Dodam że skrzydło zamyka prześwit na wysokość ale nie przylega do płaszczyzny wyznaczoną przez koniec nadproża i tam jest to 2cm dystansu. Czytałem że segmentowe powinny być ogólnie szczelne jak na bramy i jak dla mnie to powinna być chociaż jakaś uszczelka domykająca ten prześwit natomiast chciałbym się najpierw skonsultować z kimś, kto siedzi w temacie, zanim uderzę do dewelopera. Z góry dzięki za poradę i pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.01.2022 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Przenikalność U dotyczy całej bramy. Przepuszczalność powietrza klasa 0 (nawet nie wiem czy taka jest) to żadna. Najwyższa klasa to 4, dotyczy głównie okien. Byłbym szczęśliwy jakby bramiarze deklarowali chociaż 2. To co opisujesz to nieszczelność wynikająca najprawdopodobniej z regulacji (np. wyżej wylana posadzka). Powinno dać się wyregulować na górnych rolkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts