Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama garażowa segmentowa z prześwitem

Recommended Posts

Witam,

Jestem mieszkańcem nowej inwestycji, w której skład wchodzi również garaż z bramą segmentowa a ja sam jestem totalnym amatorem jeśli chodzi o tematy budowlane.

Według tabliczki znamionowej ma ona klasę 0 przepuszczalności powietrza oraz przenikalność cieplną na poziomie 1,2W.

Czy ta norma tyczy się samego skrzydła czy całości włączając w to prześwity?

Pytam, bo brama po opuszczeniu do końca ma przeszło 2cm prześwitu od góry między skrzydłem a nadprozem i w środku wieje halny a jest w garażu podłogówka i się obawiam o bezsensowne wychładzanie całej instalacji.

Dodam że skrzydło zamyka prześwit na wysokość ale nie przylega do płaszczyzny wyznaczoną przez koniec nadproża i tam jest to 2cm dystansu.

Czytałem że segmentowe powinny być ogólnie szczelne jak na bramy i jak dla mnie to powinna być chociaż jakaś uszczelka domykająca ten prześwit natomiast chciałbym się najpierw skonsultować z kimś, kto siedzi w temacie, zanim uderzę do dewelopera.

Z góry dzięki za poradę i pozdrawiam

Piotr

Przenikalność U dotyczy całej bramy.

Przepuszczalność powietrza klasa 0 (nawet nie wiem czy taka jest) to żadna. Najwyższa klasa to 4, dotyczy głównie okien. Byłbym szczęśliwy jakby bramiarze deklarowali chociaż 2.

To co opisujesz to nieszczelność wynikająca najprawdopodobniej z regulacji (np. wyżej wylana posadzka). Powinno dać się wyregulować na górnych rolkach.