Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia murowana (tradycyjna)

Recommended Posts

wiem, że ten temat powinien się znaleźć w dziale Wnętrza ale tam już próbowałem i nikt przez kilka dni nie odpisał. Może dlatego, że tam tak mało osób zagląda :( Pozwolę sobie zatem umieścić moją prośbę tutaj :

Poszukuję wszelkich porad, linków, materiałów, książek i.t.p na temat kuchni murowanej (tzw.: tradycyjnej lub dworkowej) Będę chciał wykonać ją sam, ale narazie nie wiem jak sią za nią zabrać.

Nie mogę też znaleźć żadnych fachowców z Poznania (czy okolic) którzy by coś takiego już robili. Jest wielu którzy się podejmą, tylko dać im dobry projekt i powiedzieć jak mają to zrobić. Jakbym wiedział to bym się sam podjął

no to już wiem czemu mi nikt nie odpowiadał - nieściśle się wyraziłem i nie zostałem zrozumiany. :oops:

Chodzi mi o zabudowę kuchni jako pomieszczenia. Zamiast zamawiać meble, mozna wykonać kuchnie "murując" te meble (staram się wyrażać w sposób opisowy, a nie fachowy). Muruje się dolny cokolik i boczne ścianki, górę przykrywa gotowym blatem (albo też muruje) a na fronty nakłada drzwiczki. W powstałe wnęki montuje się półki (cargo, sprzęt AGD itp) lub nawet całe szafki. Elementy murowane można pokryć tzw.: tynkiem minionej epoki lub płytkami ceramicznymi (10x10cm).

No i właśnie znam teoretyczne założenia ogólne, ale nie wiem jak się za to zabrać od strony praktycznej. :(

Jedyne info jakie znalazłem to

http://www.muratordom.pl/6971_725.htm

http://www.muratordom.pl/6974_2593.htm

i jeszcze kilka na tych stronach, ale to za mało :-?

no to już wiem czemu mi nikt nie odpowiadał - nieściśle się wyraziłem i nie zostałem zrozumiany. :oops:

Chodzi mi o zabudowę kuchni jako pomieszczenia. Zamiast zamawiać meble, mozna wykonać kuchnie "murując" te meble (staram się wyrażać w sposób opisowy, a nie fachowy). Muruje się dolny cokolik i boczne ścianki, górę przykrywa gotowym blatem (albo też muruje) a na fronty nakłada drzwiczki. W powstałe wnęki montuje się półki (cargo, sprzęt AGD itp) lub nawet całe szafki. Elementy murowane można pokryć tzw.: tynkiem minionej epoki lub płytkami ceramicznymi (10x10cm).

No i właśnie znam teoretyczne założenia ogólne, ale nie wiem jak się za to zabrać od strony praktycznej. :(

Jedyne info jakie znalazłem to

http://www.muratordom.pl/6971_725.htm

http://www.muratordom.pl/6974_2593.htm

i jeszcze kilka na tych stronach, ale to za mało :-?

Też taką kuchnie zamierzam zrobić sam tylko ja to będe robił z cegły klinkierowej. Niestety jeszcze nie zebrałem żadnych materiałów i troche licze że skorzystam z tego wątku. :lol:

...

...

wysyłam Ci (ale masz trudny nick ... cięzko wymówic ... REX RoD ...)zdjecie na priwa jako przykład z wykonania - kuchnia jest w trakcie budowy

Był już kiedyś taki wątek, ledwo go odkopałam:

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=17801&highlight=#17801

Sama mam kuchnię wymurowaną z ytonga, zagipsowane ścianki "szafek", pomalowane w kolorze ścian. Na tym przymocowany jest olejowany blat drewniany, dębowy.

Wrażenia po roku użytkowania? Jeśli drewniany blat, to nie ytong - bloczki pękają bo drewno pracuje.

Ogólnie jestem zadowolona, bardzo.

Ja też myślałam przez chwilę o takiej murowanej zabudowie, zaraz po tym, jak zobaczyłam coś takiego na targach DOM i WNĘTRZE. Piękne cudo, cegła połączona z litym drewnem dębowym. Teraz odchodzę powoli od tego pomysłu... Jakoś nie widzę sprzątania takiej kuchni. Płyty, blaty to się łatwo przetrze i spokój. A ta cegła, spoiny, pęknięcia, zakamarki, wszystko chropowate i łatwo zatrzymujące brud. A środki? Na przykład pod zlewem, szafki na gary? To wszystko i tak trzeba by wypełnić mdf-em od środka... A może się mylę?

Kocham kuchnie rustykalne, np. takie prowansalskie, ale chyba obmyślę coś "pośredniego", bo najwięcej narzekać będzie mój mąż, chociaż najrzadziej sprząta.

...Jakoś nie widzę sprzątania takiej kuchni. Płyty, blaty to się łatwo przetrze i spokój. A ta cegła, spoiny, pęknięcia, zakamarki, wszystko chropowate i łatwo zatrzymujące brud. A środki? Na przykład pod zlewem, szafki na gary? To wszystko i tak trzeba by wypełnić mdf-em od środka... A może się mylę? ...

nie mylisz sie stander - czy mdf - em :-? - mozna, owszem

cegła klinkier ma tzw. prawą i lewa strone ...

ta lewa strona (chropowata) znajdzie sie w szafce pod zlewem ... to prawda

scianka poza tym - ze wzgledu na oszczedność miejsca ma np. tylko 6 cm grubości i jest bardzo wiotka ...

dlatego ta lewa strona - niewidoczna później z zewnatrz proponuje obłozyc płytkami ...

to usztywni scianke i da gładkość powierzchni

a fugi prawej strony dokładnie zaciagnac i zaimpregnowac ...

nie powinno byc wtedy, az takich kłopotów z utrzymaniem czystości

- choć klinkier nie jest tak łatwy do utrzymania jak kafelki i mdf

zawsze sa jakies wybory ...

pzdr

• 2 weeks później...

...

...

wysyłam Ci (ale masz trudny nick ... cięzko wymówic ... REX RoD ...)zdjecie na priwa jako przykład z wykonania - kuchnia jest w trakcie budowy

Też jestem zainteresowanana kuchnią murowaną, właśnie suszę głowę mężowi, żeby mi taka zrobił:) Czy mogę prosić o przesłanie zdjęcia kuchni, którą zrobiłeś na priva?

Dziękuje

Też jestem zainteresowanana kuchnią murowaną, właśnie suszę głowę mężowi, żeby mi taka zrobił:) Czy mogę prosić o przesłanie zdjęcia kuchni, którą zrobiłeś na priva?

Dziękuje

ok ...

wysłałem Ci zdjecia surowe - bo kuchnia w trakcie prac ...

płyta mdf nie sprawdzała mi sie w srodowisku mokrym (jak np. zlewozmywak) dlatego wole murowana obudowa

p.s.

Bernadeta

mężowi kup kielnie i cegłe ... to zabawka dla mężczyzny ... jak klocki lego ... :wink:

pzdr