REX RoD 16.12.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 wiem, że ten temat powinien się znaleźć w dziale Wnętrza ale tam już próbowałem i nikt przez kilka dni nie odpisał. Może dlatego, że tam tak mało osób zagląda Pozwolę sobie zatem umieścić moją prośbę tutaj : Poszukuję wszelkich porad, linków, materiałów, książek i.t.p na temat kuchni murowanej (tzw.: tradycyjnej lub dworkowej) Będę chciał wykonać ją sam, ale narazie nie wiem jak sią za nią zabrać. Nie mogę też znaleźć żadnych fachowców z Poznania (czy okolic) którzy by coś takiego już robili. Jest wielu którzy się podejmą, tylko dać im dobry projekt i powiedzieć jak mają to zrobić. Jakbym wiedział to bym się sam podjął Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.12.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 czescto znaczy takiej z piecem na drewno? i blacha na ktorej mozna piec chleb z czosnkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 16.12.2004 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Zerknij na posty i link do firmowej strony podany przez Darek_B w wątku o piecu chlebowym: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=489354&highlight=#489354 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REX RoD 16.12.2004 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 no to już wiem czemu mi nikt nie odpowiadał - nieściśle się wyraziłem i nie zostałem zrozumiany. Chodzi mi o zabudowę kuchni jako pomieszczenia. Zamiast zamawiać meble, mozna wykonać kuchnie "murując" te meble (staram się wyrażać w sposób opisowy, a nie fachowy). Muruje się dolny cokolik i boczne ścianki, górę przykrywa gotowym blatem (albo też muruje) a na fronty nakłada drzwiczki. W powstałe wnęki montuje się półki (cargo, sprzęt AGD itp) lub nawet całe szafki. Elementy murowane można pokryć tzw.: tynkiem minionej epoki lub płytkami ceramicznymi (10x10cm). No i właśnie znam teoretyczne założenia ogólne, ale nie wiem jak się za to zabrać od strony praktycznej. Jedyne info jakie znalazłem to http://www.muratordom.pl/6971_725.htm http://www.muratordom.pl/6974_2593.htm i jeszcze kilka na tych stronach, ale to za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam___ 16.12.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Jezeli sie nie myle to w ktorys Muratorze byl "przepis" jak takie szafki zrobic. Opisywali krok po kroku jak sie do tego zabrac. "Szafki" byly robione z cegly pelnej i do tego meblowe drzwiczki. Tylko teraz juz nie pamietam w ktorym Jak znajde to dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 16.12.2004 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 no to już wiem czemu mi nikt nie odpowiadał - nieściśle się wyraziłem i nie zostałem zrozumiany. Chodzi mi o zabudowę kuchni jako pomieszczenia. Zamiast zamawiać meble, mozna wykonać kuchnie "murując" te meble (staram się wyrażać w sposób opisowy, a nie fachowy). Muruje się dolny cokolik i boczne ścianki, górę przykrywa gotowym blatem (albo też muruje) a na fronty nakłada drzwiczki. W powstałe wnęki montuje się półki (cargo, sprzęt AGD itp) lub nawet całe szafki. Elementy murowane można pokryć tzw.: tynkiem minionej epoki lub płytkami ceramicznymi (10x10cm). No i właśnie znam teoretyczne założenia ogólne, ale nie wiem jak się za to zabrać od strony praktycznej. Jedyne info jakie znalazłem to http://www.muratordom.pl/6971_725.htm http://www.muratordom.pl/6974_2593.htm i jeszcze kilka na tych stronach, ale to za mało Też taką kuchnie zamierzam zrobić sam tylko ja to będe robił z cegły klinkierowej. Niestety jeszcze nie zebrałem żadnych materiałów i troche licze że skorzystam z tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
REX RoD 17.12.2004 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Iiiii siuuup temat do góry !!! Podrzucam go ostatni raz - może jednak znajdzie się ktoś kto będzie kuchnie murował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2004 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 ... No i właśnie znam teoretyczne założenia ogólne, ale nie wiem jak się za to zabrać od strony praktycznej. ... wysyłam Ci (ale masz trudny nick ... cięzko wymówic ... REX RoD ...)zdjecie na priwa jako przykład z wykonania - kuchnia jest w trakcie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mega 17.12.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Witam, znajdź wątek" kuchnia kaflowa na nowo" założyłam go ze dwa miesiące temu. Jest tam troszkę zdjęć i linków , my zaczynamy budowe kuchni najprawdopodobniej w sobotę lub niedzielę.Po powrocie do domu poszukam w swoich materiałach i znów napiszę.PozdrawiamMega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 17.12.2004 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 też jestem zainteresowana, chętnie skorzystam ze wszytskich porad jak to wykonac i wzorów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 17.12.2004 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Był już kiedyś taki wątek, ledwo go odkopałam: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=17801&highlight=#17801 Sama mam kuchnię wymurowaną z ytonga, zagipsowane ścianki "szafek", pomalowane w kolorze ścian. Na tym przymocowany jest olejowany blat drewniany, dębowy. Wrażenia po roku użytkowania? Jeśli drewniany blat, to nie ytong - bloczki pękają bo drewno pracuje. Ogólnie jestem zadowolona, bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 17.12.2004 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Ja też myślałam przez chwilę o takiej murowanej zabudowie, zaraz po tym, jak zobaczyłam coś takiego na targach DOM i WNĘTRZE. Piękne cudo, cegła połączona z litym drewnem dębowym. Teraz odchodzę powoli od tego pomysłu... Jakoś nie widzę sprzątania takiej kuchni. Płyty, blaty to się łatwo przetrze i spokój. A ta cegła, spoiny, pęknięcia, zakamarki, wszystko chropowate i łatwo zatrzymujące brud. A środki? Na przykład pod zlewem, szafki na gary? To wszystko i tak trzeba by wypełnić mdf-em od środka... A może się mylę?Kocham kuchnie rustykalne, np. takie prowansalskie, ale chyba obmyślę coś "pośredniego", bo najwięcej narzekać będzie mój mąż, chociaż najrzadziej sprząta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 ...Jakoś nie widzę sprzątania takiej kuchni. Płyty, blaty to się łatwo przetrze i spokój. A ta cegła, spoiny, pęknięcia, zakamarki, wszystko chropowate i łatwo zatrzymujące brud. A środki? Na przykład pod zlewem, szafki na gary? To wszystko i tak trzeba by wypełnić mdf-em od środka... A może się mylę? ... nie mylisz sie stander - czy mdf - em - mozna, owszem cegła klinkier ma tzw. prawą i lewa strone ... ta lewa strona (chropowata) znajdzie sie w szafce pod zlewem ... to prawda scianka poza tym - ze wzgledu na oszczedność miejsca ma np. tylko 6 cm grubości i jest bardzo wiotka ... dlatego ta lewa strona - niewidoczna później z zewnatrz proponuje obłozyc płytkami ... to usztywni scianke i da gładkość powierzchni a fugi prawej strony dokładnie zaciagnac i zaimpregnowac ... nie powinno byc wtedy, az takich kłopotów z utrzymaniem czystości - choć klinkier nie jest tak łatwy do utrzymania jak kafelki i mdf zawsze sa jakies wybory ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mega 18.12.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 troszke informacjihttp://www.kafle.com.pl/sub.php?str=kuchnie.html http://www.meblekuchenne.pl/plytki.htmhttp://mpswi.w.interia.pl/kuchnia.htmlostatni link nalezy do forumowicza. PozdrawiamMega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernadeta 28.12.2004 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2004 ... No i właśnie znam teoretyczne założenia ogólne, ale nie wiem jak się za to zabrać od strony praktycznej. ... wysyłam Ci (ale masz trudny nick ... cięzko wymówic ... REX RoD ...)zdjecie na priwa jako przykład z wykonania - kuchnia jest w trakcie budowy Też jestem zainteresowanana kuchnią murowaną, właśnie suszę głowę mężowi, żeby mi taka zrobił Czy mogę prosić o przesłanie zdjęcia kuchni, którą zrobiłeś na priva? Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2004 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2004 Też jestem zainteresowanana kuchnią murowaną, właśnie suszę głowę mężowi, żeby mi taka zrobił Czy mogę prosić o przesłanie zdjęcia kuchni, którą zrobiłeś na priva? Dziękuje ok ... wysłałem Ci zdjecia surowe - bo kuchnia w trakcie prac ... płyta mdf nie sprawdzała mi sie w srodowisku mokrym (jak np. zlewozmywak) dlatego wole murowana obudowa p.s. Bernadeta mężowi kup kielnie i cegłe ... to zabawka dla mężczyzny ... jak klocki lego ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kspan 30.12.2004 01:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 kupcie sobie jeden z ostatnich numerów Domowego Fachowca red. Roman Waliłko o bloczkach z ytonga. Jest tam parę rad odnośnie murowanych szafek kuchennych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 30.12.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2004 Rady -radami a praktyka - praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts