Magda_Mikołów 28.01.2022 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Czy jest to ktoś kto rozpoczyna budowę z Abakonem? 4 miesiące temu podpisałam umowę na budowę domu. Teraz się okazuje, że w związku z szalejącymi cenami chcą przeliczyć cenę i informują, że podwyżka może wynosić nawet 140000 - 200000 zł. Wiem, że ceny poszły w górę, ale nie wierzę że od momentu podpisania umowy, aż tak bardzo. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Martwi mnie też to, że firma teraz mówi o tak dużej podwyżce, jednocześnie nie dając gwarancji że na kolejnych etapach budowy nie będzie kolejnych rekalkulacji. Miałam też kontrofertę z Boxhausa, może jest ktoś kto z nimi buduje? Chciałabym wiedzieć czy tam też stosują takie "techniki", zastanawiam się nad zmianą firmy. Wybrałam Abakona tylko dlatego że miał być szybki, a teraz i tak wychodzi na to że nie zdążymy na czas więc w sumie nie zbawią mnie kolejne miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Areor 30.01.2022 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Czy jest to ktoś kto rozpoczyna budowę z Abakonem? 4 miesiące temu podpisałam umowę na budowę domu. Teraz się okazuje, że w związku z szalejącymi cenami chcą przeliczyć cenę i informują, że podwyżka może wynosić nawet 140000 - 200000 zł. Wiem, że ceny poszły w górę, ale nie wierzę że od momentu podpisania umowy, aż tak bardzo. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Martwi mnie też to, że firma teraz mówi o tak dużej podwyżce, jednocześnie nie dając gwarancji że na kolejnych etapach budowy nie będzie kolejnych rekalkulacji. Miałam też kontrofertę z Boxhausa, może jest ktoś kto z nimi buduje? Chciałabym wiedzieć czy tam też stosują takie "techniki", zastanawiam się nad zmianą firmy. Wybrałam Abakona tylko dlatego że miał być szybki, a teraz i tak wychodzi na to że nie zdążymy na czas więc w sumie nie zbawią mnie kolejne miesiące. Niestety nie pomogę w twoim temacie ale za to mam pytanie odnośnie twojej umowy z Abakon, gdy zmienisz firmę i w takim razie zerwiesz umowę z Abakonem nie zapłacisz im kary umownej czy coś w tym stylu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.01.2022 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Czy umowa z Abakonem przewidywała możliwość rewaloryzacji ceny? Jakie są warunki zerwania umowy przez każdą ze stron? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krak245 10.02.2022 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Czy jest to ktoś kto rozpoczyna budowę z Abakonem? 4 miesiące temu podpisałam umowę na budowę domu. Teraz się okazuje, że w związku z szalejącymi cenami chcą przeliczyć cenę i informują, że podwyżka może wynosić nawet 140000 - 200000 zł. Wiem, że ceny poszły w górę, ale nie wierzę że od momentu podpisania umowy, aż tak bardzo. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Martwi mnie też to, że firma teraz mówi o tak dużej podwyżce, jednocześnie nie dając gwarancji że na kolejnych etapach budowy nie będzie kolejnych rekalkulacji. Miałam też kontrofertę z Boxhausa, może jest ktoś kto z nimi buduje? Chciałabym wiedzieć czy tam też stosują takie "techniki", zastanawiam się nad zmianą firmy. Wybrałam Abakona tylko dlatego że miał być szybki, a teraz i tak wychodzi na to że nie zdążymy na czas więc w sumie nie zbawią mnie kolejne miesiące. Mieliśmy wiele przejść z firmom Abakon i w sumie dalej czekają nas kolejne rozprawy sądowe, nas próbowano oszukać i nie wstydzę się tego powiedzieć ponieważ mamy potwierdzający to wyrok sądowy w dwóch instancjach. Firma próbowała na nas wymusić gorsze rozwiązania niż te zawarte w umowie i ustaleniach, uciekła z placu budowy nie dokańczając nawet trzeciego etapu, za który wzięła pieniądze, w protokołach odbioru starano się kłamać co do odchyleń np. wylewka, krzywe ściany nie mieszczące się w normie gwarantowanej przez praefa itd. Więcej opisane jest tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?357965-Dziennik-budowy-projekt-quot-Abakon-2009-SE-3-budowanego-bez-firmy-ABAKON!!!&highlight=abakon Co do ceny to trend wzrostu kosztów materiałów jest ciągle na plusie, a jak ma się tyle "doświadczenia" to chyba mogli przewidzieć i zrobić zapas w wycenie, jeśli w umowie nie ma informacji, że jest możliwa renegocjacja cen po podpisaniu umowy proszę iść z tym po prostu do prawnika i nie przejmować się, że art. 480 został wyłączony umową, gwarantuje go KC, który jest ponad nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Euakoziel 25.04.2022 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Czy mogłabym prosić o kontakt? Mieliśmy wiele przejść z firmom Abakon i w sumie dalej czekają nas kolejne rozprawy sądowe, nas próbowano oszukać i nie wstydzę się tego powiedzieć ponieważ mamy potwierdzający to wyrok sądowy w dwóch instancjach. Firma próbowała na nas wymusić gorsze rozwiązania niż te zawarte w umowie i ustaleniach, uciekła z placu budowy nie dokańczając nawet trzeciego etapu, za który wzięła pieniądze, w protokołach odbioru starano się kłamać co do odchyleń np. wylewka, krzywe ściany nie mieszczące się w normie gwarantowanej przez praefa itd. Więcej opisane jest tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?357965-Dziennik-budowy-projekt-quot-Abakon-2009-SE-3-budowanego-bez-firmy-ABAKON!!!&highlight=abakon Co do ceny to trend wzrostu kosztów materiałów jest ciągle na plusie, a jak ma się tyle "doświadczenia" to chyba mogli przewidzieć i zrobić zapas w wycenie, jeśli w umowie nie ma informacji, że jest możliwa renegocjacja cen po podpisaniu umowy proszę iść z tym po prostu do prawnika i nie przejmować się, że art. 480 został wyłączony umową, gwarantuje go KC, który jest ponad nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
newsreviewbooks 16.05.2022 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 seo optimization companyhe then shot a very last-spherical 76 on the carmel, ind., path on wednesday to finish in a tie for 2nd with a 4-over 220, 4returned of winner john marshall butler.i played super,” daly ii advised the indianapolis megastar. “itd had been cool to win, however i still have time. just a couple horrific 3-putts each days, however apart from that i played incredible. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iuske 07.06.2022 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Właśnie zastanawiam się na podpisanie z nimi umowy, lecz znalazłem tam zapis: "Wykonawca udzieli Zamawiającemu gwarancji na przedmiot umowy na okres trzech lat na elementy konstrukcyjne i na okres jednego roku na elementy wykończeniowe, od daty odbioru końcowego." Lecz z tego co poszukałem w.g art. 568 § 1 k.c., art. 647 i art. 656 § 1 k.c Rękojmia na takie coś jest 5 lat a gwarancja minimum 2 lata więc już tutaj widać problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts