kubaSZ 29.01.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 Witam Buduję pomieszczenie gospodarcze/warsztat o pow. 28m2. Będzie przylegało do domku jednorodzinnego i będzie na płycie fundamentowej, która jest na styropianie. Na razie koncepcja jest jasna.Problem mam z postawieniem ścian. Chcę, żeby pomieszczenie było dobrze zaizolowane bo nie będzie dogrzewane. Widze następujące opcje:a) murowanie, potem styropian i elewacja: tynk lub siding lub coś innego, do decyzjib) konstrukcja drewniana, potem płyta OSB od zewnątrz i wewnątrz, a w środku wełna. Elewacja tynk lub siding lub coś innego.c) płyta wielowarstwowa na konstrukcji drewnianej lub stalowej.d) ściany z płyty SIP I teraz pytanie: która opcja jest najtańsza? Marzy mi się płyta wielowarstwowa, ale czy mogę ją przymocować do konstrukcji drewnianej, czy musi być na stalowej? Czytałem, że 60/80mm grubość odpowiada 120mm wełny. Czy to by wystarczyło? Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaSZ 02.02.2022 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Heloo? Nie ma tu na forum żadnych fachowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 02.02.2022 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Zastanawiam się po co izolować pomieszczenie które nie będzie ogrzewane. w punkcie B brakuje od zewnątrz izolacji wełna lub styropian - inaczej konstrukcja nawet drewniana stanowi mostek termiczny. punt c, płyta wielowarstwowa co to ? Znam płyty warstwowe np stal, rdzeń (wełna, pianka, styropian) stal. - to możesz zamocować do konstrukcji drewnianej, kwestia doboru łączników Ceny materiałów to sam porównasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaSZ 05.02.2022 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Witam. Dziękuję za odpowiedź. Izolować chcę od zimna z zewnątrz.... Od dołu mam płytę na xps, więc potrzebuję coś na ściany. Pomieszczenie będę czasem dogrzewać piecykiem na prąd itp. Oczywiście chodziło mi o płytę warstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.02.2022 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 jeśli zamierzasz sie tam dogrzać od czasu do czasu to raczej konstrukcja szkieletowa lub z płyty warstwowej. Po włączeniu grzejnika dość szybko zrobi się ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts