Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najtańsza technologia budowy ścian

Recommended Posts

Witam

Buduję pomieszczenie gospodarcze/warsztat o pow. 28m2. Będzie przylegało do domku jednorodzinnego i będzie na płycie fundamentowej, która jest na styropianie. Na razie koncepcja jest jasna.

Problem mam z postawieniem ścian. Chcę, żeby pomieszczenie było dobrze zaizolowane bo nie będzie dogrzewane. Widze następujące opcje:

a) murowanie, potem styropian i elewacja: tynk lub siding lub coś innego, do decyzji

b) konstrukcja drewniana, potem płyta OSB od zewnątrz i wewnątrz, a w środku wełna. Elewacja tynk lub siding lub coś innego.

c) płyta wielowarstwowa na konstrukcji drewnianej lub stalowej.

d) ściany z płyty SIP

I teraz pytanie: która opcja jest najtańsza?

Marzy mi się płyta wielowarstwowa, ale czy mogę ją przymocować do konstrukcji drewnianej, czy musi być na stalowej? Czytałem, że 60/80mm grubość odpowiada 120mm wełny. Czy to by wystarczyło?

Z góry dziękuje za pomoc

Zastanawiam się po co izolować pomieszczenie które nie będzie ogrzewane.

w punkcie B brakuje od zewnątrz izolacji wełna lub styropian - inaczej konstrukcja nawet drewniana stanowi mostek termiczny.

punt c, płyta wielowarstwowa co to ? Znam płyty warstwowe np stal, rdzeń (wełna, pianka, styropian) stal. - to możesz zamocować do konstrukcji drewnianej, kwestia doboru łączników

Ceny materiałów to sam porównasz.