Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja długość przewodów i maty kauczukowe

Recommended Posts

Witam Panowie

Zamierzam sam zamontować rekuperacje w swoim nowo wybudowanym domu, cała instalacja będzie rozkładana na stropie teriva na poddaszu nieużytkowym, dużo o tym czytałem ale nie mogę znaleźć informacji na temat:

1. Czy mogą być różne długości przewodów wentylacyjnych? u mnie najkrótszy przewód miałby około 2m najdłuższy około 5/6 m

2. Wyczytałem na forum że jeśli przewód jest za krótki można ułożyć przewód w kształcie litery C lub S i każdy zakręt odpowiada 3m prostej rury czy to prawda?

3. Czy do skrzynek rozdzielczych i rozprężnych trzeba przyklejać maty kauczukowe jeśli tak, to muszę obklejać całe skrzynki czy tylko miedzy stropem a skrzynką i jakiej grubości maty ?

4. czy odległość miedzy rekuperatorem a wyrzutnią/czerpnią może wynosić około 6/7m czy to za dużo?

Bardzo prosiłbym o pomoc z góry dziękuję

Edytowane przez damianeekk

Witam Panowie

Zamierzam sam zamontować rekuperacje w swoim nowo wybudowanym domu, cała instalacja będzie rozkładana na stropie teriva na poddaszu nieużytkowym, dużo o tym czytałem ale nie mogę znaleźć informacji na temat:

1. Czy mogą być różne długości przewodów wentylacyjnych? u mnie najkrótszy przewód miałby około 2m najdłuższy około 5/6 m

2. Wyczytałem na forum że jeśli przewód jest za krótki można ułożyć przewód w kształcie litery C lub S i każdy zakręt odpowiada 3m prostej rury czy to prawda?

3. Czy do skrzynek rozdzielczych i rozprężnych trzeba przyklejać maty kauczukowe jeśli tak, to muszę obklejać całe skrzynki czy tylko miedzy stropem a skrzynką i jakiej grubości maty ?

4. czy odległość miedzy rekuperatorem a wyrzutnią/czerpnią może wynosić około 6/7m czy to za dużo?

Bardzo prosiłbym o pomoc z góry dziękuję

Ad.1 Mogą

AD.2

Nie ma to sensu.

Lepiej kupić dedykowany tłumik/przepustnicę i mieć możliwość regulacji w każdej chwili.

https://peflex.cennik24.pl/peflex/przepustnica-tlumik-pe-flex-9054

Ad.3

To zależy gdzie skrzynka - w stropie pomiędzy kondygnacjami ogrzewanymi nie wymaga dodatkowej izolacji

Jak na poddaszu, gdzie nad skrzynką mało by być niewielka ilość izolacji, to zawsze lepiej taką skrzynkę odizolować szczelnym kauczukiem.

Wentylacje najlepiej umieścić pod całą grubością izolacji na poddaszu.

Ad.4

To czy może być, czy nie zależy od oporów

A te dość mocno związane z z materiałem z jakiego wykonujesz kanały

Jeśli będą to sztywne rury stalowe - wystarczy, że rury będą o 1 rozmiar większe niż króćce rekuperatora

Jeśli chcesz to zrobić z rur elastycznych, to odradzam.

Każda zmiana kierunku takiej rury to bardzo duże opory przepływu.

Duże opory to duże rachunki za użytkowanie.

• Like 1

Podepnę się pod pytanie numer 2.

Czy dopuszczalna jest różnica w ilości rur nawiew/wywiew ze względu ja różnice w ich długości ? Cel to zrównoważenie przepływu , ale czy to ma sens?

np: 7 nawiewów , 6 wywiewów , najdłuższa nitka około 8m , najkrótsza 4m.

Nie ma możliwości sztucznego wydłużania przewodów

Edytowane przez guja

• 3 weeks później...
  • 2 months później...