damianeekk 29.01.2022 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2022 (edytowane) Witam PanowieZamierzam sam zamontować rekuperacje w swoim nowo wybudowanym domu, cała instalacja będzie rozkładana na stropie teriva na poddaszu nieużytkowym, dużo o tym czytałem ale nie mogę znaleźć informacji na temat:1. Czy mogą być różne długości przewodów wentylacyjnych? u mnie najkrótszy przewód miałby około 2m najdłuższy około 5/6 m 2. Wyczytałem na forum że jeśli przewód jest za krótki można ułożyć przewód w kształcie litery C lub S i każdy zakręt odpowiada 3m prostej rury czy to prawda?3. Czy do skrzynek rozdzielczych i rozprężnych trzeba przyklejać maty kauczukowe jeśli tak, to muszę obklejać całe skrzynki czy tylko miedzy stropem a skrzynką i jakiej grubości maty ?4. czy odległość miedzy rekuperatorem a wyrzutnią/czerpnią może wynosić około 6/7m czy to za dużo? Bardzo prosiłbym o pomoc z góry dziękuję Edytowane 30 Stycznia 2022 przez damianeekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.02.2022 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Witam Panowie Zamierzam sam zamontować rekuperacje w swoim nowo wybudowanym domu, cała instalacja będzie rozkładana na stropie teriva na poddaszu nieużytkowym, dużo o tym czytałem ale nie mogę znaleźć informacji na temat: 1. Czy mogą być różne długości przewodów wentylacyjnych? u mnie najkrótszy przewód miałby około 2m najdłuższy około 5/6 m 2. Wyczytałem na forum że jeśli przewód jest za krótki można ułożyć przewód w kształcie litery C lub S i każdy zakręt odpowiada 3m prostej rury czy to prawda? 3. Czy do skrzynek rozdzielczych i rozprężnych trzeba przyklejać maty kauczukowe jeśli tak, to muszę obklejać całe skrzynki czy tylko miedzy stropem a skrzynką i jakiej grubości maty ? 4. czy odległość miedzy rekuperatorem a wyrzutnią/czerpnią może wynosić około 6/7m czy to za dużo? Bardzo prosiłbym o pomoc z góry dziękuję Ad.1 Mogą AD.2 Nie ma to sensu. Lepiej kupić dedykowany tłumik/przepustnicę i mieć możliwość regulacji w każdej chwili. https://peflex.cennik24.pl/peflex/przepustnica-tlumik-pe-flex-9054 Ad.3 To zależy gdzie skrzynka - w stropie pomiędzy kondygnacjami ogrzewanymi nie wymaga dodatkowej izolacji Jak na poddaszu, gdzie nad skrzynką mało by być niewielka ilość izolacji, to zawsze lepiej taką skrzynkę odizolować szczelnym kauczukiem. Wentylacje najlepiej umieścić pod całą grubością izolacji na poddaszu. Ad.4 To czy może być, czy nie zależy od oporów A te dość mocno związane z z materiałem z jakiego wykonujesz kanały Jeśli będą to sztywne rury stalowe - wystarczy, że rury będą o 1 rozmiar większe niż króćce rekuperatora Jeśli chcesz to zrobić z rur elastycznych, to odradzam. Każda zmiana kierunku takiej rury to bardzo duże opory przepływu. Duże opory to duże rachunki za użytkowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianeekk 01.02.2022 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 Bardzo dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
guja 04.02.2022 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) Podepnę się pod pytanie numer 2. Czy dopuszczalna jest różnica w ilości rur nawiew/wywiew ze względu ja różnice w ich długości ? Cel to zrównoważenie przepływu , ale czy to ma sens? np: 7 nawiewów , 6 wywiewów , najdłuższa nitka około 8m , najkrótsza 4m.Nie ma możliwości sztucznego wydłużania przewodów Edytowane 4 Lutego 2022 przez guja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 19.02.2022 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Czyli jaka jest maksymalna odległość wylotu czerpni i wyrzutni od rekuperatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 21.02.2022 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Nie ma takiej, wszystko zależy od oporów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 27.04.2022 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 Szukam kogoś dobrze znającego się na rekuperacji, mam kilka pytań, ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts