Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak naprawić ten dach?

jalopnik

Recommended Posts

Dzień dobry w ten wietrzny dzień.

Mam budynek gospodarczy, który był dwukrotnie kryty papą. Został wybudowany w roku 1990, strop został wylany w taki sposób, że zbito deski, które zostały podstemplowane, a następnie wylany beton i wrzucono cały złom z budowy domu itp. Strop nie posiada regularnego zbrojenia, widać rurki, pręty, gwoździe, wszystko. Sąsiad obok miał tak samo.

Problem jest taki, że jesienią zaczęło zaciekach, również w środku na auto. Czasami było widać, że strop się prószy.

Dzisiejszy wiatr rano zerwał może 30% papy, beton jest mocno pokruszony na głębokości 2cm. Dach od zawsze był lekko ugięty na środku i tam stała woda.

Muszę w tym roku, na wiosnę naprawić ten dach. Chciałbym zrobić to w miarę tanio, ale jak?

Nie jestem pewien, czy ten dach jest zdolny do pełnienia swojej funkcji, moje propozycje są takie:

1. Zwalić cały dach, w środku zamontować profile po długości budynku, na to płyta obornicka.

2. Zostawić dach, od spodu zamontować profile w poprzek budynku, wbić kliny, aby ewentualnie dach się oparł na profilach. Następnie drewniane laty na górę przykręcone do dachu, potem blacha trapezowa.

Sąsiad obok tak zrobił, tylko bez stalowych profili pod spod, ale mu tak mocno nie leciało.

3. Zwalić cały dach, profile stalowe w poprzek, a następnie profile stalowe po długości o potem na to blacha.

Możecie mi coś doradzić?

Robocizna w moim zakresie, potrzebny by mi tylko dekarz do wywinięcia blachy i rynien.

Mam probleem z dodanie zdjęcia, przez oryginalny formularz na forum.

IMG_20220130_093259_3.jpg

https://zapodaj.net/8540a9b42932d.jpg.html

Edytowane przez jalopnik