Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Rotenso 8,4kW Aquami

sineroko

Recommended Posts

Witam

Temat dla użytkowników pomp Rotenso ,którzy chcą się podzielić swoimi uwagami .

Mam zainstalowaną pompę ciepła Rotenso 8,4kW Aquami ,dom z lat 70 tych 85m powierzchni grzewczej , ocieplony styropianem

10 cm,strop 15 cm styropianu okna dwuszybowe plastikowe.

Ogrzewanie 100% grzejniki ,cztery c 33 trzy c22 ,te c33 przewymiarowane reszta taka jak była czyli

jak był piec na ekogroszek. Temperatura w domu w pokojach 21,5 do 22st.

Zbiornik cw 200l bufor 60 l ,temperatura na grzejniki do minus- 5 st 38st. .

Zużycie energii przy takiej temperaturze 22 do 24 kw bez cw.

Grzeję bez krzywej grzewczej.

Proszę o swoje doświadczenia i opinie z tymi pompami .

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie dom 160m2 OZC 6,4kw przy -20stC. Temp. parter 23st poddasze 22st. tylko podłogówka. zbiornik na wodę 300L, 5 osób mieszka więc nie mam kagańca na grzanie cwu. Czasami dogrzewa wodę 3 razy dziennie. Przy minusowych temp zewnętrznych grzeję krzywą grzewczą. Zużycie około 25 - 30kwh. Jak jest około zera i na plusie to przełączam na harmonogram i grzeję od godziny 13 do 6 rano. Temp ustawiona na 30st, zużycie od 18 do 28kwh w zależności od ilości defrostów i podgrzewania wody. Nie wiem czy grzanie tym harmonogramem ma sens ale widziałem że sprężarka potrafiła zejść do 16hz więc stwierdziłem że nie będę jej przyduszał. Mam pompę 8kw a mogłem wziąć słabszą i też by dała radę. Na szczęście nie taktuje więc to na duży plus.

Korzystam z tej samej aplikacji i po zalogowaniu masz tylko to co mówiłeś.U góry są trzy kropki klikasz na nie i masz tam konfiguracje .

Wchodzisz w pobór mocy i pokazuje się zużycie dzienne co godzinę ,tydzień, miesiąc i rok.

tylko teraz od dwóch dni nie pokazuje ,zobacz u siebie.

Myślałem że korzystałeś z tego powiem Ci fajna sprawa i zużycie prawie jak z podlicznika.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 weeks później...
Cześć. Jak ogólnie oceniacie te pompy - wydajność, sterowanie, hałas ? I drugie pytanie jakie macie zasilanie poprowadzone do pomp? w przypadku AQM80X1 podają w manualu 3x8mm2 i zabezp. 32A, ale wydzielając obwód grzałki (3kW) można zejść na dwa przewody 3x4 z zabezpieczeniami 16A. Zastanawiałem się czy odbiór przejdzie na jednym 5x4mm2.

Cześć. Jak ogólnie oceniacie te pompy - wydajność, sterowanie, hałas ? I drugie pytanie jakie macie zasilanie poprowadzone do pomp? w przypadku AQM80X1 podają w manualu 3x8mm2 i zabezp. 32A, ale wydzielając obwód grzałki (3kW) można zejść na dwa przewody 3x4 z zabezpieczeniami 16A. Zastanawiałem się czy odbiór przejdzie na jednym 5x4mm2.

Generalnie wydajność jest dobra moim zdaniem, do tego jest bardzo cicha. Z sterowaniem nie ma problemu jak zresztą w każdej pompie, po prostu włączasz i zapominasz. Ja grzeje na krzywej grzewczej więc nie trzeba nic więcej robić ale to w sumie każda pompa ma tak samo rozwiązane więc żadna nowość. Co do przewodu zasilającego to ja mam zastosowany 5x4mm2.