Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła Rotenso 8,4kW Aquami

sineroko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Andrzeju jestem stolarzem , więc wybacz ale gdzie mam to sprawdzić , na górze bufora jest automatyczny odpowietrznik i na zasilaniu cwu a nie będę otwierał hydroboxa - nie chcę by zwalono że ja coś kręciłem . Dlatego zapytałem o przycisk na pompce wilo czy jest tam odpowietrzanie. Z drugiej strony chyba takie podstawowe rzeczy instalator wie.

Tama 1 . Mojej pompy nie odbierał serwisant a instalator twierdził że ma uprawnienia. Co do reszty Twojego tekstu to napisz jeszcze raz bo nie wiem co tam polować...... , Ja pytałem o odpowietrzanie pompki obiegowej w hydroboxie = czy jest takowe czy tylko główny u góry.. Pod opisem błędu E0 jest o ewentualnej awarii przełącznika przepływu albo zbyt niski współczynnik przepływu co ja rozumiem że coś z pompką- tutaj tylko zgaduję oraz cytuję; obwód przewodu jest otwarty lub jest nieprawidłowo podłączony = nie wiem o co chodzi. Gdy instalator był po moim telefonie to doszedł tylko że pompka chwilę mruga zieloną diodą i za chwilę zmienia się na czerwono i wywala błąd E8. Po trzech błędach E8 wyskakuje E0 Pytam dla wiedzy bo tak jak pisałem nie będę grzebał w parotygodniowym sprzęcie na gwarancji .HEJ

Mi ruszyła w ten sam dzień co przestała, czyli 21go. Jakoś popołudniu już działało ale wykresy w aplikacji z okresu nie działania są puste.

Aplikacja najnowsza, ta z 19 września. Obecnie działa. Uboga ta aplikacja ale zawsze cos.

Czy ktoś z Was ma podłączony bufor ciepła do tej pompy? Interesuje mnie czy ktoś ma podłączone dwa czujniki temperatury Tbt1 i Tbt2. Tbt1 mogłem włączyć w opcjach pompy ale Tbt2 ni chuchu... nie mogę przełączyć NIE na TAK :(

I jak udało Ci się podłączyć Tbt2? U mnie identyczna sytuacja. Jedynka podłączona odczytuje, dwójki nie idzie ruszyć....

A jak macie u siebie rozwiązaną sytuację z zanikiem prądu?

Instalator upierał się przy bardzo drogich zaworach spustowych (500-600zł sztuka x2), którym nie uległem. Zalozylem 2 przewody grzejne na zasilania i powrocie z PC sterowane stycznikiem z UPSa. Przy zaniku prądu stycznik załącza zasilanie awaryjne na przewody, przewody samoregulujące ok 65stC przy 0stC na zewnątrz. W grę wchodziła jeszcze pompka cyrkulacyjna na Bypassie z elektrozaworem, ale póki co jej jeszcze nie zamontowałem z racji tego, że pompka to kolejny pożeracz prądu z UPSa w przypadku awarii. Natomiast same kable powinny grawitacyjne przy takiej temperaturze ładnie pchać wide w stronę wymiennika (chyba, że się mylę). Kable na UPSie działają przez ok 20h zanim akumulatory zrobią się puste.

A Wy jakie macie rozwiązania?

Glikol. Ok +/- 200L wody z glikolem. Celowałem w temperaturę -7 do -10 stopni. Poniżej tej temperatury roztwór glikolu z wodą podobno nie zamarza a jedynie robi się galaretowaty i się nie rozpręża tak jak woda. Testowo mam odlane w butelkę trochę tej mieszaniny z instalacji i będę z ciekawości testował jak się zachowuje w mrozach poniżej -10* (o ile będą takie temperatury, mieszkam w zachodniopomorskim).

Hejka . Powracam do tematu dla innych. Jak pisałem poprzednio po kilku minutowym zaniku prądu był błąd L1 a potem po kilkukrotnych próbach włączenia cały czas błąd E8 . Okazało się że padła pompka wilo w hydroboxie. Mój instalator opowiadał że już miał dużo przypadków z awarią płyty głównej i pompki w Gree. i w innych sprzętach i winne są skoki w sieci. Wczoraj miałem dzień wolny , usiadłem z kawą i obserwowałem działanie układu. Godzina 13 - Na pompie mam ustawione 44 temp zadanej i mam deltę ustawioną 3 stopnie. Pompa dobija do 45 w tym samym czasie na sterowniku bufora-sprzęgła 200l wyświetla że jest naładowany do 44 stopni . Za buforem pompka obiegowa Keller podaje na grzejniki w trybie auto i wyświetla ok 10 -12 używanej mocy. W takim momencie ok 1/3 grzejników nie odbiera ciepła = termostaty . W tym momencie gdy bufor miał na zasilaniu 44 st na powrocie było 9 stopni mniej . Cała ta akcja trwała 32 minuty pracy sprężarki i wtedy sprężarka się wyłączyła . Za cztery i pół tygodnia pracy pompa wg podlicznika zużyła 247 kwh . CWU mam ładowane w dwóch okienkach taniej taryfy do 46 stopni a w nocy mam harmonogram CO na 40 stopni. Co sądzicie o tych wynikach . Wygląda że u mnie sprężarka załącza się ok raz na półtora do dwóch godzin , wczoraj nie było słońca bo wtedy odcina się więcej grzejników i jest dłuższa przerwa w pracy. Nie wiem już czy mój układ pracuje prawidłowo czy są niedociągnięcia . HEJ

Kumpel który ma Galmet Prima GT z rodziny Midea używa właśnie tej apki. Z tego co kojarzę to na właśnie działa ze wszystkimi modelami ze stajni Midea

Mam tego Galmeta i pompa gada z tą aplikacją. Bardzo prosta ale w zupełności wystarcza.

Apka działa z Kasai, Rotento, Galme i jakaś pompa na S nie pamiętam nazwy.

• 4 weeks później...