Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja - czy nadal potrzebna?

Recommended Posts

Miałem w piwnicy główny zawór od gazu oraz gazomierz, a cała instalacja była wykonana z rur stalowych skręcanych. Przy gazomierzu, obok okna była umieszczona kratka wentylacyjna - słusznie, w końcu w pobliżu był gaz.

Instalacja gazowa zostałą całkowicie wymieniona na miedzianą lutowaną na twardo, a gazomierz i zawór przeniesione na zewnątrz, pod schody wejściowe do domu (na drugą stronę ściany na której się znajdowały). Okno i kratka wentylacyjna zostały zamurowane, a w miejscu okna pojawił się nawietrzak.

Wentylacja nie została jednak całkowicie usunięta. Mianowicie, pod schodami mam kratkę wentylacyjną, która poziomym kanałem połączona była z kratką umieszczoną wewnątrz. Ta sama kratka ma również kanał wentylacyjny pionowy, który kończy się nad schodami (pod balkonem). Zamysł był pewnie taki, aby ulatniający się gaz mógł wydostać się z piwnicy, częściowo pewnie pod schodami, a częściowo unosząc się do góry i uchodząc przez kolejną kratkę przy wejściu do domu.

Teraz przyszła w końcu pora, aby zabudować wejście do formy wiatrołapu (czekam na ostatnie materiały). Oznacza to, że ew. gaz gromadziłby się na wiatrołapie.

Mam więc dwie opcje: Mogę rozkuć ten pionowy kanał wentylacyjny, umieścić w środku rurę, a następnie przedłużyć go w poziomie w bok (oczywiście pod lekkim skosem), aby gaz uchodził przez ścianę wiatrołąpu na zewnątrz. Albo mogę ten kanał całkowicie zlikwidować, bo potencjalny wyciek gazu i tak nastąpiłby na dworze, więc wydaje mi się, że ta wentylacja jest tam już niepotrzebna. Co o tym sądzicie?