Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie falownika przez nową rozdzielnicę umieszczoną przy skrzynce licznikowej

kanoo75

Recommended Posts

Tak jak już kiedyś pisałem planuję założenie PV w ramach programu parasolowego. Moc paneli ostatecznie 4.5 kWp, falownik trójfazowy

Panele mają być zainstalowane na wiacie za domem. Tyle, że do wiaty doprowadzona jest jedna faza. Warunkiem instalacji PV na wiacie jest doprowadzenie kabla z trzeba fazami. Muszę to zrobić we własnym zakresie. Nie jestem elektrykiem i oczywiście planuję zatrudnienie fachowca.

Chciałem jednak na forum skonsultować swój pomysł na doprowadzenie 3 faz dedykowanych dla PV.

Wg firmy sprawdzającej obiekt i instalację elektryczną wspomniany kabel do PV powinien być wyprowadzony bezpośrednio z rozdzielni głównej w domu.

Tyle, że takie rozwiązanie ma dla mnie kilka wad. Po pierwsze kucie w domu. Po drugie w RG przy wpięciu kabla pewnie potrzebny byłby dodatkowy wyłącznik nadprądowy, na który nie ma fizycznie miejsca w rozdzielnicy. Trzeba byłoby pewnie dołożyć dodatkową skrzynkę.

Po trzecie wiata jest z tyłu działki i kabla do RG potrzeba byłoby z 70m. Okolica to domki jednorodzinne gdzie większość ma już PV. Chcąc ograniczyć ryzyko wyłączania inwertera w słoneczne dni chciałbym dać jak grubszy kabel (YAKI 25mm2) i poprowadzić go tak by uniknąć zbędnych metrów. Stąd wymyśliłem, że może lepszym rozwiązaniem byłoby postawienie dodatkowej skrzynki/rozdzielnicy przy skrzynce z licznikiem skracając odległość falownika od licznika o kilkanaście metrów. Do nowej skrzynki wpięte byłyby kable z wiaty i z RG z domu. Nowym kablem podłączyłbym skrzynkę ze skrzynką licznikową

Czy ten pomysł ma sens?

Jakie zabezpieczanie musiałaby zawierać ta dodatkowa skrzynka?

Załączam poglądowe rysunki. Linią ciągłą zaznaczyłem jak biegnie połączenie RG z licznikiem. Przerywaną proponowane poprowadzenie nowych kabli

91587b7559e2a446.jpg

823dadba6eb28a7b.jpg

Czy ten pomysł ma sens?

Mam zrobione niemal identycznie. Do pleców skrzynki licznikowej jeszcze na etapie budowy dokręciłem skrzynkę z gniazdami na cele budowlane i teraz wykorzystałem ją do wpięcia instalacji PV na gruncie. Obok stołu z panelami jeszcze jedno złącze typu ZK-1, 110 m kabla YAKY 4x35. Zabezpieczenie dobierz do mocy fotowoltaiki (10A).