mickry 02.02.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Witajcie, mam pewien problem powstały na etapie wykańczania domu i elewacji. Mianowicie, mam zamontowane duże okna na poszerzeniach systemowych wysokich na wysokość wylewek wewnątrz. Niestety czego wcześniej nie dopilnowałem i jakoś umknęło mi to, poszerzenie te są na szerokość ramy okiennej i nie ma mozliwości wsunięcia tam parapetu. Ze względu na to że każde okno zaizolowane jest dołem epdm itp pojawia się pewien problem co do montazu parapetu do ramy. Ekipa od elewacji mówi że może jedynie parapety zamontować na jakiś specjalny klej, ja mam trochę obawę co do estetyki tego oraz trwałości. Czy macie jakies sprawdzone rozwiązania przy montażu parapetów w ten sposób? Bardzo bym prosił o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2022 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Cóż, dlatego dobrze jak poszerzenia systemowe są od modelu niższego (zwykle do 82mm daje się te 70mm) nie mówiąc już o dedykowanych profilach pbazowych i problemu nie ma. Sprzedawca okien wykazał się brakiem empatii (lub niewiedzy). Teraz nie masz wyjścia. Niektórzy mówią, że podcinają pierwszą warstwę poszerzenia (rozwalając tym samym podparcie). Pozostaje klej i /lub specjalna uszczelka pod parapet. Widzę że podobne wyskakują i w marketach i na allegro, tyle że wykonane z pvc to pomyłka. Firmy parapetowe mają je w ofercie, najlepiej jak by była wykonana z epdm a nie tańszego TPE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 03.02.2022 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Przecież tam powinna być specjalna listwa podparapetowa, ew. węższe poszerzenie jak pisał @finlandia. Parapet powinien się schować pod ramą okienną, wtedy deszczówka nie będzie spływać pod parapet (bo chyba nie wierzysz, że ten klej/uszczelniacz/silikon, to za jakiś czas nie popęka?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2022 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Przecież tam powinna być specjalna listwa podparapetowa, ew. węższe poszerzenie jak pisał @finlandia. Parapet powinien się schować pod ramą okienną, wtedy deszczówka nie będzie spływać pod parapet (bo chyba nie wierzysz, że ten klej/uszczelniacz/silikon, to za jakiś czas nie popęka?). Nie zawsze. Część firm (z różnych powodów) zamiast dedykowanego lub zaadaptowanego rozwiązania daje zwykłe poszerzenie, często w innym kolorze (bo i tak idzie w elewację). Stało się, trzeba z tego wybrnąć a opcji nie ma wiele.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 03.02.2022 12:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 poszerzenie jest w kolorze okna;) uszczelki są, faktycznie z pvc, zamówiłem na próbę. Gdzies kiedys widziałęm dodatkowa listwe systemową ale nigdzie nie moge znaleść jej do zakupu i tu jest problem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2022 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Jak poszerzenia są w kolorze. to teoretycznie możesz dać parapet aż pod nie. Wg mnie ktoś to dobrał "na bogato", nie potrzebnie.. Tyle ze takie okno z poszerzeniami na wierzchu wg mnie słabo wygląda, ale to kwestia gustu. Nie wiem o jakiej listwie systemowej mowa. Może chodzi o listwę podookienną? To jest teoretycznie możliwe na etapie montażu. Praktyka czasem nakazuje ją odkręcić bo brakuje na nią miejsca. Uszczelki szukałbym jednak gumowej. Zamiast plastikowej wolałbym już przykleić ten parapet... Sami wiecie jakie teraz są tworzywa. Słabe, zwłaszcza tam, gdzie gra idzie o cenę (bo przecież robią ją z plastiku nie dlatego, że lepszy! ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 03.02.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 A ja bym szukał okapnika. Każdy szanujący się system okienny ma do dyspozycji taki profil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 03.02.2022 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Nie zawsze. Część firm (z różnych powodów) zamiast dedykowanego lub zaadaptowanego rozwiązania daje zwykłe poszerzenie, często w innym kolorze (bo i tak idzie w elewację). Stało się, trzeba z tego wybrnąć a opcji nie ma wiele.. Okna zazwyczaj przychodzą z tą listwą zamontowaną fabrycznie. A poszerzenia to też wcale nie taka tania sprawa. Nie wiem o jakiej listwie systemowej mowa. Może chodzi o listwę podookienną? To jest teoretycznie możliwe na etapie montażu. Praktyka czasem nakazuje ją odkręcić bo brakuje na nią miejsca. Czyli źle wykonany pomiar. Wiadomo, że taka listwa ma jakies 35mm i tyle miejsca należy na nią uwzględnić. Chyba, że jakiś purenit, etc, ale sprzedawca powinien wiedzieć ile miejsca będzie potrzebne. Generalnie mówiąc, montaż został skopany i teraz trzeba z tego jakoś wybrnąć. Poszerzenia mocowane są do ramy na ścisk i zazwyczaj dodatkowo są skręcane. Te listki, na które są mocowane do ramy niestety zazwyczaj przebiegają przy krawędzi, więc może być problem, żeby wyciąc fragment poszerzenia, aby dało się schować pod nie parapet. Tak wogóle dawno te okna były montowane? Co na to sprzedający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 03.02.2022 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) okna były montowane ze 3mc temu, oni twierdzą ze parapet montuje się do ramy na specjalny elastyczny klej, patrzę tez za tym okapnikiem ale nie widzę nigdzie w internecie, podrzuccie jakieś linki prosze. Ogólnie dolne poszerzenie składa się z 2 części, pierwszej w kolorze która ma 2-3cm nie pamietam dokładnie, i drugiej części juz białej na którą zawinięty jest na całym dole zgrzewany na gorąco epdm, także tam wilgoć nie wejdzie. Kwestia zamocowania samego parapetu do ramy okna zeby to był dobrze i w miarę ładnie. zamówiłem taką uszczelkę zeby zobaczyć co z tego będzie, albo mam pomysł też zeby blachę wygiąć w podobny kształt to tej uszczelki, i na taśmie butylowej najpierw dokręcić ją do okna a poźniej pod nią zamontować parapet co wy na to? https://allegro.pl/oferta/uszczelka-do-parapetow-szara-grafitowa-ral-7024-7866509986?snapshot=MjAyMi0wMi0wMVQxMzozNDowNS44NjVaO2J1eWVyO2U2MDhkN2NjM2I1YzQ2NzRhYjliODNmZTE1YWMzYjhkNjAzNWYzMDViZDgzZTJlMWU4YWRjYTA1MjFkYTg3OTE%3D a okna mam na piętrze zamontowane bardzo podobnie jak tu, tylko fartuch epdm mam gruszy i konkretniejszy ale tak samo okno siedzi jak tu że nie ma miejsca na parapet:https://www.wybudujmydom.pl/wp-content/uploads/2019/08/IMG_3305-e1567174156834.jpg Edytowane 3 Lutego 2022 przez mickry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 03.02.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Jeżeli to mają być parapety aluminiowe to Aluron ma odpowiednio grube i sztywne parapety w ofercie dostarczane wraz z dedykowaną uszczelką, wkrętami inox i zaślepkami. http://www.aluron.pl/pl/offer/parapety-aluminiowe-classic/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 03.02.2022 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Jeżeli to mają być parapety aluminiowe to Aluron ma odpowiednio grube i sztywne parapety w ofercie dostarczane wraz z dedykowaną uszczelką, wkrętami inox i zaślepkami. http://www.aluron.pl/pl/offer/parapety-aluminiowe-classic/ no właśnie taka uszczelkę zamówiłem, parapety będą z blachy, ew. mogę się dogadać zeby były zgrubszej blachy i w ten sam sposób zamontować je. Tylko zauważ ze ten parapet dalej wchodzi pod okno, pytanie jak to bedzie wyglądało jezeli on będzie przykręcony z zewnątrz o to się obawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2022 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 A ja bym szukał okapnika. Każdy szanujący się system okienny ma do dyspozycji taki profil. O czymś takim mówisz: http://kmokno.pl/pl/portfolio/aluplast-ideal-7000-drzwi/ ? okna były montowane ze 3mc temu, oni twierdzą ze parapet montuje się do ramy na specjalny elastyczny klej, patrzę tez za tym okapnikiem ale nie widzę nigdzie w internecie, podrzuccie jakieś linki prosze. Ogólnie dolne poszerzenie składa się z 2 części, pierwszej w kolorze która ma 2-3cm nie pamietam dokładnie, i drugiej części juz białej na którą zawinięty jest na całym dole ... Wygląda, że jakiś zamysł tych poszerzeń był (a nie przypadek). Być może jakbyśmy poznali cały obraz sytuacji, to bym firmę pochwalił a nie krytykował. Nie istotne. Uszczelka którą pokazałeś jest ok. TPE to nie epdm, ale pewnie lepszej nie znajdziesz (cena). Okna zazwyczaj przychodzą z tą listwą zamontowaną fabrycznie. A poszerzenia to też wcale nie taka tania sprawa. Czyli źle wykonany pomiar. Wiadomo, że taka listwa ma jakies 35mm i tyle miejsca należy na nią uwzględnić. Chyba, że jakiś purenit, etc, ale sprzedawca powinien wiedzieć ile miejsca będzie potrzebne. Generalnie mówiąc, montaż został skopany... Nie zgadzam się z Tobą, wg mnie stawiasz błędną diagnozę. Listwa - 99% stosowanych ma 30mm. Zwykle są, czasem nie ma. Poszerzenia mają stałe wysokości (najczęściej 10,i około 5 i 3cm). Przy czym 5+3 wyjdzie drożej niż 10. Można się bawić w układanki /wyliczanki ale to nie ma specjalnie znaczenia. Są łatwiejsze, tańsze i skuteczniejsze sposoby na podwaliny. Moim zdaniem uszczelka + masa pod nią jest najrozsądniejsza. Plus ew. okapnik systemowy producenta okien. Jedno nie wyklucza drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 04.02.2022 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Z okna została mi taka listwa przyszybowa jak tu na zdjęciu z linku GP1440https://www.termoprofil.eu/akcesoria/listwy/listwy_brugmann przykładałem ją i bardzo dobrze by to wyglądało i się sprawdziło, teraz szukam gdzie na szybko mogę takie listwy zamówić, wtedy zamówiłbym GP5440 i dokecił je do profila, na to klipsy maskujące i było by idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2022 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Typowa listwa przyszybowa (do mocowania pakietu). Do kupienia praktycznie tylko u producenta okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 04.02.2022 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Typowa listwa przyszybowa (do mocowania pakietu). Do kupienia praktycznie tylko u producenta okien. no wlaśnie, a jest ktoś w stanie polecić cos sensownego co mogę kupić "od ręki" bo na te listwy trzeba czekac 5tyg... jak zamontowac te parapety zeby to wyglądało normalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 05.02.2022 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Z tą listwą przyszybową to kiepski pomysł. Chcesz to przykleić od strony uszczelki? Nie wyjdzie równo...Do tego są dedykowane profile, np. z Salamandra NP0220 lub ZF1940 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 05.02.2022 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 no wlaśnie, a jest ktoś w stanie polecić cos sensownego co mogę kupić "od ręki" bo na te listwy trzeba czekac 5tyg... jak zamontowac te parapety zeby to wyglądało normalnie... Uszczelki gumowe promował swego czasu Helopal do swoich parapetów zewnętrznych. Wyglądały estetycznie, jednak guma po wielu latach rozciągała się lub parciała, tworząc dziury pomiędzy parapetem a ościeżnicą. Polecam zastosować cienką taśmę rozprężną i będzie dobrze np. tego typu https://sklep.grupamagnum.eu/Tasmy-rozprezne-HBD/Tasma-rozprezna-300Pa-600Pa-Hannoband-HBD-10-2-4-szara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 05.02.2022 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Z tą listwą przyszybową to kiepski pomysł. Chcesz to przykleić od strony uszczelki? Nie wyjdzie równo... Do tego są dedykowane profile, np. z Salamandra NP0220 lub ZF1940 tylko gdzie to znaleźć ? bo nazwy są ale znalesc w internecie tego nie da.. Uszczelki gumowe promował swego czasu Helopal do swoich parapetów zewnętrznych. Wyglądały estetycznie, jednak guma po wielu latach rozciągała się lub parciała, tworząc dziury pomiędzy parapetem a ościeżnicą. Polecam zastosować cienką taśmę rozprężną i będzie dobrze np. tego typu https://sklep.grupamagnum.eu/Tasmy-rozprezne-HBD/Tasma-rozprezna-300Pa-600Pa-Hannoband-HBD-10-2-4-szara taśme rozprężną jak najbardziej tylko co na połączenie parapetu z ramą? polecają Klej Sikaflex 11FC tylko nie wiem jak z estetyką, najchętniej bym to przykleił klejem a na wierzch jakaś listwę maskującą na taśmie butylowej. Tylko nie mogę znaleźć nic sensownego estetycznego;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 05.02.2022 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 tylko gdzie to znaleźć ? bo nazwy są ale znalesc w internecie tego nie da.. taśme rozprężną jak najbardziej tylko co na połączenie parapetu z ramą? polecają Klej Sikaflex 11FC tylko nie wiem jak z estetyką, najchętniej bym to przykleił klejem a na wierzch jakaś listwę maskującą na taśmie butylowej. Tylko nie mogę znaleźć nic sensownego estetycznego;/ Taśmy tego typu- np. 15x3- mają klej z jednej strony, więc ją przyklejamy do kołnierza parapetu, dociskamy do ościeżnicy (oczywiście pod otwory odwodnieniowe) czy poszerzeń i przykręcamy wkrętami do do czoła. Rozprężająca sie taśma, dosyc solidnie zabezpieczy przed przeciekaniem wody, a przy tym jest prawie niewidoczna. Dobrze, aby otwory pod wkręty były wykonane wiertłem (a nie wkrętem samowiercącym) i miały średnicę o 1-2 mm większą aby rozszerzanie parapetu nie powodowało jego deformacji i - w efekcie- pojawiających się szczelin na połączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 05.02.2022 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Taśmy tego typu- np. 15x3- mają klej z jednej strony, więc ją przyklejamy do kołnierza parapetu, dociskamy do ościeżnicy (oczywiście pod otwory odwodnieniowe) czy poszerzeń i przykręcamy wkrętami do do czoła. Rozprężająca sie taśma, dosyc solidnie zabezpieczy przed przeciekaniem wody, a przy tym jest prawie niewidoczna. Dobrze, aby otwory pod wkręty były wykonane wiertłem (a nie wkrętem samowiercącym) i miały średnicę o 1-2 mm większą aby rozszerzanie parapetu nie powodowało jego deformacji i - w efekcie- pojawiających się szczelin na połączeniu. no wlaśnie z tymi wkrętami tak myslałem zeby zrobić, tylko nie wygląda to za ładnie;) ogólnie to jeszcze zastanwiam się czy pod parapet nie przykeic fartucha z epdm zeby porzadnie to zaizolować i wywinąć go pod parapet odpowiednio zeby wrazie jakiejś wilgoci woda nie płyneła po elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts