Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż parapetu do poszerzenia systemowego

Recommended Posts

Generalnie mówiąc, montaż został skopany i teraz trzeba z tego jakoś wybrnąć.

Niekoniecznie. Zależy co było w projekcie i co zostało uzgodnione z wykonawcą.

Jeśli od początku miały być parapety metalowe to faktycznie jest błąd, powinien montażysta zostawić miejsce by parapet schował się we wręgu pod ramą.

Jeśli parapety z kamienia to mogą dochodzić do ramy (a nie pod ramę) a w szczelinę pomiędzy daje się uszczelniacz.

Można też na ramę okna przykleić taśmę rozprężną, dosunąć parapet, a z góry rozprężoną taśmę przeciągnąć silikonem. Lub wersja bardziej hardcorowa, na końcu przykręcić parapet do ramy, jak to się często robiło podczas ocieplania wierzowców i obijania ich blachą.

Co w dalszym ciągu nie znaczy, że montaż jest poprawny, bo powinna się tam znaleźć listwa podparapetowa.

Można też na ramę okna przykleić taśmę rozprężną, dosunąć parapet, a z góry rozprężoną taśmę przeciągnąć silikonem. Lub wersja bardziej hardcorowa, na końcu przykręcić parapet do ramy, jak to się często robiło podczas ocieplania wierzowców i obijania ich blachą.

Co w dalszym ciągu nie znaczy, że montaż jest poprawny, bo powinna się tam znaleźć listwa podparapetowa.

Dalej się nie zgadzam :) Nie ma obowiązku listwy podparapetowej (żeby nie było - w postach atakujących listwę ja ją zawsze bronię ;) )

Nie nazwałbym w tej sytuacji montażu niepoprawnym. Po prostu można zastosować bardziej uniwersalne rozwiązania.

I jak chyba już wspomniałem - może się okazać, że takie poszerzenie w kolorze było idealnym rozwiązaniem. Np. - na jednej ścianie montaż HS i zwykłego okna. Mam taką sytuację, że poziom tarasu w obu oknach nie gra. A poszerzenie rozwiązałoby problem. Człowiek uczy się przez całe życie :)

Suma sumarum wybralismy parapety z kamienia, plan mam taki że na sikaflex dokleje je do ramy okna i poźniej z góry albo tym samym zrobię fugę albo silikonem, z tym że silikon szybko szlak trafi..;)

To zrób silikon fachowo. Zostaw miejsce by wszedł w rowek. Odtłuść wcześniej powierzchnię i nałóż wystarczająco gruba fugę, a nie tylko powierzchownie.

To zrób silikon fachowo. Zostaw miejsce by wszedł w rowek. Odtłuść wcześniej powierzchnię i nałóż wystarczająco gruba fugę, a nie tylko powierzchownie.

akurat przy oknach gdzie są normalne poszerzenia to wejdzie pod okno i zostanie między oknem a parapetem lekka szczelina, natomiast przy tych co jest poszerzenie na szerokość okna, parapety mam podszlifowane lekko pod kątem więc powinny dojść tyle co sikaflex przyblokuje ew. i poźniej wykończenie na górę ale pewnie z sikaflexu bo silikon to szlak trafi zaraz. Najlepiej je montowac na klej do styropianu czy jakoś inaczej?