Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z przyłączem prądu PGE Rejon Mińsk Mazowiecki.

Recommended Posts

Witam,

Może ktoś miał podobny problem i podpowie czy mogę coś zrobić w opisanej poniżej sprawie.

Pod koniec listopada 2020 roku zawarłem z PGE umowę o przyłączenie do sieci dystrybucyjnej. Do dnia dzisiejszego nie jestem w stanie uzyskać żadnych informacji na temat postępu prac. Przyłącze zgodnie z umową powinno być wykonane do końca kwietnia bieżącego roku. Ponieważ mieszkam za granicą nie mam możliwości osobiście pojawić się w siedzibie PGE. W grudniu jedynie udało mi się dowiedzieć, że PGE ma 9 miesięcy opóźnienia i że mają wypychać zaległe przyłączenia ale facet nie był w stanie powiedzieć co się dzieje z moim przyłączem. Dzwonienie do PGE jest mało skuteczne bo linia wiecznie zajęta albo nie odbierają. Od momentu podpisania umowy nikt z PGE się ze mną nie kontaktował. Nikt jeszcze nie ustalał ze mną lokalizacji skrzynki z licznikiem. W rejestrze zgłoszeń i pozwoleń na budowę za rok 2021 nie znalazłem żadnych zezwoleń na budowę przyłącza. Rozmawiałem też z osobą odpowiedzialną w gminie z zezwolenia na lokalizację infrastruktury w drogach i rzekomo jeszcze żadnego wniosku na lokalizację nie było.

Ja mam termin na końcówkę lutego i też zero odezwy. Ten PGE to w całym Mińsku jest znany. Tam komuna się trzyma bardzo dobrze. Trzeba czekać. W zeszłym roku nawet osobiście nie szło się tam dostać.

Widziałem opinie na ich temat na google i nie wygląda to dobrze. Ja byłem w Mińsku w lipcu i nie miałem problemu z dostaniem się do biura obsługi klienta. Inna kwestia to informacje które uzyskałem. Powiedziano mi, że jeszcze jest ponad pół roku do terminu przyłączenia i mają czas. Z

Normalna sprawa. Ja w Tauronie czekałem prawie 24 miesiące a w umowie było 18. Tylko dzwonić dzwonić i pytać czy jest wyłoniony wykonawca tego przyłączenia i jego atakować.

Ja sobie dłużej poczekam. Udało mi się dodzwonić do PGE i uzyskałem informację, że jeszcze nie dostarczyłem pozwolenia na budowę które powinno być dostarczone co najmniej 6 miesięcy przed terminem przyłączenia.

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ja to pozwolenie na budowę dałem im w lipcu osobiście ale nie dostałem od nich żadnego potwierdzenia przyjęcia dokumentu. Potem w grudniu rozmawiałem w biurze obsługi klienta z tym samym facetem który wziął decyzję w lipcu i nawet się nie zająknął, że nie ma jej w systemie.

Teraz w systemie mają decyzję z dzisiejszą datą doręczenia a przyłączenie wg umowy powinno być do 20 kwietnia.

Mają dać znać pod koniec tygodnia ale obstawiam że nic nie ruszone, projektant się ze mną nie kontaktował

No to ta jak u mnie. To trochę jeszcze się zejdzie.

Projekt. Uzgodnienie ZUD w powiecie. Zgoda na lokalizację przyłącza w drodze od właściwego zarządcy. Zgłoszenie budowy. Na samym końcu zajęcie pasa drogowego i dopiero mogą zacząć budować.

Jak wiesz kto jest zarządcą drogi w której będzie przyłącze zawsze możesz spróbować się podpytać czy jakiś wniosek na lokalizację przyłącza do nich wpłyną jeśli PGE się uchyla od udzielania jakichkolwiek informacji.

U mnie budynek jest na etapie prac wykończeniowych. Miałem nadzieję wrócić do Polski pod koniec lipca i się wprowadzić a tu taka niespodzianka. Budowa cały czas na robiona jest na agregacie.

Edytowane przez Kamil4

• 3 weeks później...
Jest światełko w tunelu :) Dzwonili dzisiaj do mnie z rejonu i jest szansa że opóźnienie będzie tylko ok miesiąca czasu

Ruszyło się coś w temacie przyłącza??

U mnie dzisiaj na działce pojawił się projektant. Jeszcze długa droga do przyłącza ale wreszcie coś się zaczęło dziać.

• 6 months później...
  • 2 months później...