Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy a projekt

MarzannaPG

Recommended Posts

W warunkach zabudowy napisano , że ścianka kolankowa ma mieć do 70 cm (ciekawe po jakiego 'grzyba" taki zapis?) a nasz projekt przewidywał 90cm, czego nie zauważyliśmy. Daliśmy architektowi do poprawek, ale ścianki oczywiście nie poprawił.

Projekt daliśmy gminie do akceptacji (wtedy jeszcze gminy wydawały pozwolenie) i gmina zaakceptowała projekt nawet jak zwróciliśmy sami uwagę na ten zapis w warunkach. Kierownik architektury w gminie uznał go również za absurdalny, bo machnął ręką i nie kazał poprawiać projektu. Projekt zyskał stosowne pieczątki.

Przystąpiliśmy do prac. Stwierdziliśmy, że zbudujemy jednak ściankę 70cm. W międzyczasie zaszły pewne problemy technologiczne, kierownik budowy nie zwróciłu uwagi na pewne różnice w wysokości gdy się stosuje korytka do rolet oraz wieńca na ściance kolankowej. Suma - sumarum ścianka osiągnęła jak w projekcie 90cm. Nie martwiliśmy się bo gmina taki stan zaakceptowała.

Jednak w międzyczasie odbiory przejęły powiaty. No i w związku z tym obawiam się kar od PNB, ale czy słusznie ja jako inwestor jestem tu tylko winna? Co z gminą która zaakceptowała projekt niezgodny z warunkami?

Dzięki, trochę mnie uspokoiliście. Trochę, bo myślę, że jakaś przeprawa mnie z tym może czekać mimo wszystko, bo w naszym ukochanym kraju zawsze inwestor dostaje po karku. I chyba powinnam się spodziewać wizyty przy odbiorze, bo nie ma siły - muszą wyłapać tę niezgodność pomiędzy projektem a warunkami.

• 2 weeks później...
Dzięki, trochę mnie uspokoiliście. Trochę, bo myślę, że jakaś przeprawa mnie z tym może czekać mimo wszystko, bo w naszym ukochanym kraju zawsze inwestor dostaje po karku. I chyba powinnam się spodziewać wizyty przy odbiorze, bo nie ma siły - muszą wyłapać tę niezgodność pomiędzy projektem a warunkami.

:) Dom jednorodzinny nie wymaga "odbioru" - a więc również "obowiązkowej kontroli" :) Wystarczy zawiadomienie o zakończeniu budowy z załączonymi, określonymi w prawie budowlanym, dokumentami :)

:( Trzeba tylko dołączyć wszystkie, jakich wymaga Twój PINB (warto w tym celu zapytać bezpośrednio), a wtedy- na ogół - Nadzór nawet nie odpowie, co oznacza - po 21 dniach - że przyjął do wiadomości, a inwestor ma prawo do użytkowania. :)

:( gorzej, gdy w PINB-ie jest nadgorliwie :( Powiatowy Inspektor ma prawo wystąpić z urzędu o uchylenie decyzji o pozwoleniu na budowę, jeżeli wydana została z naruszeniem prawa - tu niezgodnie z WZ :o

:) Nie oznacza to, że każą rozbierać, bo obiekt wybudowany zgodnie z wydanym pozwoleniem na budowę, nie może podlegać rozbiórce, co wcale nie oznacza, że to koniec kłopotów. :( Sęk w tym, że chociaż winą Urzędu jest zatwierdzenie projektu niezgodnego z WZ, to winą Inwestora (i projektanta) jest przedłożenie takiego projektu, który nie spełnia warunków WZ. :o życzę zapracowanego PINB-u, który nie ma czasu na "nieobowiązkowe" kontrole. :)

• 2 weeks później...

[quote name="aib Marianna:( gorzej, gdy w PINB-ie jest nadgorliwie :( Powiatowy Inspektor ma prawo wystąpić z urzędu o uchylenie decyzji o pozwoleniu na budowę, jeżeli wydana została z naruszeniem prawa - tu niezgodnie z WZ :o

:) Nie oznacza to, że każą rozbierać, bo obiekt wybudowany zgodnie z wydanym pozwoleniem na budowę, nie może podlegać rozbiórce, co wcale nie oznacza, że to koniec kłopotów. :( Sęk w tym, że chociaż winą Urzędu jest zatwierdzenie projektu niezgodnego z WZ, to winą Inwestora (i projektanta) jest przedłożenie takiego projektu, który nie spełnia warunków WZ. :o życzę zapracowanego PINB-u, który nie ma czasu na "nieobowiązkowe" kontrole. :)

Pozwól, że jeszcze się dopytam: a co w praktyce oznacza takie cofnięcie pozwolenia na budowę. Jakiego rodzaju kłopoty mogą nas czekać? Kary pieniężne? Ubieganie się od nowa o pozwolenie?

:( Jeżeli PINB stwierdziłby niezgodność zatwierdzonego projektu z WZ, winien zażądać od Starostwa uchylenia decyzji o pozwoleniu na budowę, czyli wycofania jej z obrotu prawnego. Następnym krokiem PINB-u jest wydanie postanowienia w trybie art. nr 50 prawa budowlanego o wstrzymaniu robót budowlanych, a w terminie do 2 miesiecy po wydaniu powyższego postanowienia, PINB na podstawie art. nr 51 PB (prawa budowlanego), wydaje decyzję nakładającą na inwestora obowiązek przedstawienia projektu, zgodnego z obowiązującym MPZP (miejscowym planem) i doprowadzenia obiektu do zgodności z prawem.:(

:-? Zastanawiam się nad pewnym wybiegiem.:) Przemyśl Marzanno, 3 warianty:.

1) W Gminie, która zresztą wydawała Ci kiedyś pozwolenie na budowę, możesz złożyć wniosek, w trybie art 217 i 218 KPA, o wydanie zaświadczenia o zgodności zatwierdzonego projektu z zapisami MPZP, zaznaczając, że zrealizowany obiekt, jest zgodny z zatwierdzonym przez nich projektem. :o Gmina może się poczuć zobligowana do daleko posuniętej pomocy :-? Zaświadczenie kosztuje 11zł, wniosek 5zł w znaczkach skarbowych:)

2) Jeżeli powyższy wariant nie wypali, (ale powinien), widzę jeszcze inny, (na razie), ale droższy sosób: :-? jeżeli jeszcze nie masz podłóg i drzwi do pomieszczeń na poddaszu, to pół biedy - wykonujesz na fałszywych legarach, podłogę 20 cm wyżej od zaprojektowanej na czas przewidywanego odbioru, potem rozbierasz i kładziesz na poziomie projektowanym. :-? Trochę to pokrętne - przyznaję. :-?

3) Zmodyfikowany, chyba lepszy wariant, to wykonanie na czas odbioru niby-stopnia wys. 20cm, wzdłuż zewnętrznych ścian budynku. Formalnie biorąc, ( ale nie konstrukcyjnie), to mierzona przez inspektora wysokość ścianki kolankowej wyniesie żądane 70cm. :D No i niech spróbuje pogłówkować, jak Ci zarzucić niewłaściwość takiego rozwiązania. :o :D Pozdrawiam. :D

Kurczę trochę to skomplikowane. Najlepszy będzie chyba wariant pierwszy. Czy można to zrobić dopiero jak będą problemy z PINB?

jeżeli jeszcze nie masz podłóg i drzwi do pomieszczeń na poddaszu, to pół biedy - wykonujesz na fałszywych legarach, podłogę 20 cm wyżej od zaprojektowanej na czas przewidywanego odbioru, potem rozbierasz i kładziesz na poziomie projektowanym.

Co nie zmieni faktu, że po zewnętrznej to dalej będzie o 20cm wyżej a słyszałam, że tak też mierzą choć nie wiem w jaki sposób. Natomiast w środku podniesienie podłogi spowoduje inny problem - zbyt widoczne obniżenie otworu okiennego w stosunku do posadzki.

Kurczę trochę to skomplikowane. Najlepszy będzie chyba wariant pierwszy. Czy można to zrobić dopiero jak będą problemy z PINB?

jeżeli jeszcze nie masz podłóg i drzwi do pomieszczeń na poddaszu, to pół biedy - wykonujesz na fałszywych legarach, podłogę 20 cm wyżej od zaprojektowanej na czas przewidywanego odbioru, potem rozbierasz i kładziesz na poziomie projektowanym.

Co nie zmieni faktu, że po zewnętrznej to dalej będzie o 20cm wyżej a słyszałam, że tak też mierzą choć nie wiem w jaki sposób. Natomiast w środku podniesienie podłogi spowoduje inny problem - zbyt widoczne obniżenie otworu okiennego w stosunku do posadzki.

:-? w budynkach prawie wszystko można zmierzyć, ale dlaczego mieliby mierzyć?

:-? i naprawdę wątpię, żeby PINB-owi, przy - ewentualnym - sprawdzaniu zgodności zrealizowanego budynku z zatwierdzonym projektem, przyszło do ?głowy? porównywanie dokumentacji z MPZP; chyba, że sprawę niezgodności zbyt rozpowszechniłaś w sąsiedztwie - uwaga życzliwi -

Ten I-y wariant, rzeczywiście można spokojnie realizować po wystąpieniu - ewentualnych - problemów z PINB-em. :o pozdrawiam :)