Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć schody przed wylewkami aby można było przykręcić poręcz od góry.

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie odnośnie przygotowania schodów prowadzących z parteru na piętro przed wylewkami anhydrytowymi. Wysokość stopni to 17cm. według projektu tyleż samo wyjdzie podłoga na gotowo, więc ostatni stopień powinien wyjść ok. Wylewki będzie 5-6cm. I tu pojawia się problem z poręczą biegnąca od schodów przez kilka metrów wzdłuż wylewki do ściany.Chciałbym aby poręcz była przykręcana od góry a nie od boku. Ok może nie do końca dobrze wytłumaczyłem o co mi chodzi... Powiedzmy że jest to coś w rodzaju antresoli, balkonu i zastanawiam się czy wzdłuż krawędzi wylać betonowy/wymurować 15cm murek aby było do czego kręcić poręcz "od góry". Jeśli zrobię 15cm to będzie na równo z anhydrytem... Co może powodować pękanie kafelek na granicy. Jeśli zrobię niższy i zaszaluje deskami od zewnątrz - tak aby anhydryt pokrył go na kilka centymetrów pewnie też pęknie. Gdyż cześć będzie pracowała na styropianie a cześć przyjęli się do betonowego murka A muszę mieć do czego kręcić poręcze. Na pewno nie przez 5cm gipsu i styropian. Z góry dzięki za podpowiedź.