Strusin 03.02.2022 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Dzień dobry.Przeszukałem forum ale nie znalazłem postów na ten temat.Po 3 latach użytkowania okazuje się, że układ 16 paneli zamontowanych wschód / zachód, nie oddaje zakładanej ilości energii. Falownik 4kW - wg wizualizacji wytwarza do 3 - 3,2 kWp średnio w porywach. Czy można zatem podłączyć dodatkowe panele lub grupę paneli w tym czasie gdy falownik jest niedociążony a odłączać latem w słoneczne dni w godzinach południowych aby nie przeciążać falownika? Czy można to robić podczas pracy układu, czy należy wyłączać falownik - instalacja on-grid - falownik wyłącza się po odłączeniu od sieci?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 03.02.2022 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Ale to nie jest konieczne. Możesz dodać tyle paneli żeby nie przekroczyć 10kw, zgłaszasz to i tyle. Nic nie musisz przełączać. A falownik i tak przepuści tylko tyle ile może tzn w twoim wypadku 4kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strusin 03.02.2022 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Dziękuję za informację. Czyli podłączenie większej ilości paneli w kWp niż może przetworzyć falownik nie spowoduje jego przeciążenia? Sądziłem, że może to być problemem typu przegrzewanie lub wyłączanie się falownika dla bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 04.02.2022 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Dziękuję za informację. Czyli podłączenie większej ilości paneli w kWp niż może przetworzyć falownik nie spowoduje jego przeciążenia? Sądziłem, że może to być problemem typu przegrzewanie lub wyłączanie się falownika dla bezpieczeństwa. Ogólnie jest coś takiego jak karta katalogowa falownika i tam jest podane dopuszczalne przewymiarowanie. Swoją drogą ciekawe czy Autorus byłby zadowolony jak by mu jakaś firma przewymiarowała panele x2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 05.02.2022 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 A niby czemu miałaby mi przewymiarować? Zazwyczaj jest tak, że firmy niedowymiarowują. Tak mam w jednej lokalizacji i w związku z tym będę sprzedawał falownik solar edge 8kw bo jest za mały. Ale to błąd pierwszej instalacji. Potem błędów już nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 05.02.2022 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 A niby czemu miałaby mi przewymiarować? Zazwyczaj jest tak, że firmy niedowymiarowują. Tak mam w jednej lokalizacji i w związku z tym będę sprzedawał falownik solar edge 8kw bo jest za mały. Ale to błąd pierwszej instalacji. Potem błędów już nie było. Mam wrażenie po obejrzeniu wielu instalacji, że to się zmienia w czasie. Jeszcze tak do 2 lat wstecz większość instalatorów "na dzień dobry" przy instalacji skierowanej na południe proponowała falownik o mocy równej lub większej niż moc paneli. Teraz wstępnie przeważnie proponują falownik o mocy mniejszej od mocy paneli, chyba że ktoś zgłasza chęć ewentualnej rozbudowy instalacji w przyszłości. Mam wrażenie, że jest to zwyczajnie cięcie kosztów, falownik mniejszej mocy zawsze to parę zł jest tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 06.02.2022 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 A niby czemu miałaby mi przewymiarować? Zazwyczaj jest tak, że firmy niedowymiarowują. Tak mam w jednej lokalizacji i w związku z tym będę sprzedawał falownik solar edge 8kw bo jest za mały. Ale to błąd pierwszej instalacji. Potem błędów już nie było. Nawiązałem tylko, do Twojej frywolnej rady, że bez problem można przewymiarować falownik ponad 2x. Masz 100% pewność, że to dopuszczalne, że udzielasz takich porad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiaszek 07.02.2022 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Przewymiarowanie mocowe falownika nie jest groźne, falownk "weźmie" tyle ile może i nic ponadto. Trzeba tylko spojrzeć w dane tech. falownika jakie napięcie maksymalne na stringu można mu zapodać i nie przekraczać tego. Tylko jedna uwaga napięcie otwartego obwodu przeliczamy na minimum -25Co. Panele w słoneczny mroźny dzień dają większe napięcie niż to podane dla warunków STC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.02.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Przewymiarowanie mocowe falownika nie jest groźne, falownk "weźmie" tyle ile może i nic ponadto. Trzeba tylko spojrzeć w dane tech. falownika jakie napięcie maksymalne na stringu można mu zapodać i nie przekraczać tego. Tylko jedna uwaga napięcie otwartego obwodu przeliczamy na minimum -25Co. Panele w słoneczny mroźny dzień dają większe napięcie niż to podane dla warunków STC. Dokładnie tak, jakie było moje zdziwienie gdy falownik odbierał ponad 10kW. Później po rozmowie z instalatorem wyszło ze panele moc znamionową mają w określonej temperaturze, poza tym maja tolerancje dodatnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts