sirgregh 03.02.2022 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 Witam to moj pierwszy post. 2 lata temu kupilem stary dom w gorach (Wegry). W tym roku mieszkam w nim sporo i w kilku pomieszczeniach wyszedl grzyb/plesn.Po usunieciu zaczalem lepiej ogrzewac i wentylowac. Grzyb zniknal - oprocz lazienki. Praktycznie caly sufit i w niektorych miejscach do polowy scian wszytsko w lazience pokryte bylo grzybem, farba zaczela odchodzic. Wczoraj zdrapalem szpachelka cala farbe z sufitu, w niektorych miejscach razem z tynkiem. pod spodem ukazal sie budulec czyli glina (chyba) zmieszanej z sianem. W niektorych miejscach pod sufitem tynk popekal na male grudki i odpadl razem z pokruszona glina - budulcem wiec mam ubytki w scianie lazienki pod sufitem. Zamierzam wykuc otwor wentylacyjny na zewnatrz i wstawic wentylator do lazienki ale to odrebny temat, Moje pytania sa o te sciane. Jaki jest najlepszy sposob dzialania zanim zaczne malowanie i czym tynkuje sie taka sciane? Czy wypelnic te ubytki glina budowlana i na to polozyc tynk gipsowy czy jednak to sie nie nadaje do gliny? Z gory dzieki, to moja pierwsza przygoda z takim dlubaniem jesli nie liczyc malowania pokoju 20 lat temu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 03.02.2022 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) na początek to wyskrob to co z grzybem do suchego. powąchaj czy jedzie grzybem czy zgniłym sianem. Glina ma to do siebie że w rdzeniu sucha . Skoncentruj się na stwierdzeniu że winna wilgoć łązienki. W necie masz glinę w workach albo możesz użyć to co masz . Tylko z wapnem zmieszaj aby grzyba na pewno nie było. Tak robiło się po starodawnemu. Dziś wyskrob do suchego i i wykończ jak chcesz i czym chcesz Edytowane 3 Lutego 2022 przez gnago Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirgregh 03.02.2022 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 wielkie dzieki, slusznie prawisz,. Tak na oko to 99 procent tego grzyba bylo na (chyba ze 3 wczesniejsze warstwy pod biala w tym czerwona i niebieska) farbie. Po zerwaniu tego (bylo tego z pare kilo) na tym co zostalo z tynku i na wychodzacej spod spodu glinie grzyba nie widac i nie czuc. Winne raczej bylo to ze w lazience nie ma zadnej wentylacji. Teraz bede borowal otwor i zaloze wentylator ale jeszcze nie wiem jak uszczelnic przestrzen dookola tej rury i przy wylotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts