Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi przesuwne HS- poprawność montazu

Recommended Posts

Witam

Mam zamontowane drzwi przesuwne w systemie HS, jednak mam nurtujące pytania odnośnie montażu.

1. Czy drzwi przy domykaniu powinny przesuwać się(uskok) w zewnętrzną stronę jak na załączonym video (

) ? Czy powinny dojść bez jakichkolwiek innych ocieran, przesuwań o bolec znajdujący się w ramie ? Sytuacja ta dotyczy tylko dołu drzwi. Zauważyłem równieź, ze 2 z 3 otwórów, do których wchodzą bolce przy domykaniu są wytarte z jednej strony. ( https://zapodaj.net/8f78d247e893e.jpg.html )

2. Jest widoczna różnica przy zamkniętych drzwiach pomiędzy górą a dołem. W górnej części, pomiędzy drzwiami a futryną jest szpara wielkości 1-2mm .Czy przez to mogą być później problemy z przedostawaniem się wiatru, zimna ? ( https://zapodaj.net/92140a8aa5920.jpg.html )

Montażysta stwierdził, że nie wpływa/wpłynie to na jakość użytkowania, jednak złożyłem reklamacje. Serwisant stwierdził, że montaż jest błędny(brak klinów, na ktorych powinny opierać się drzwi oraz stwierdził, że montażysta wkręcając śruby mocujące ramę do ściany zrobił to pod skosem i wykrzywił ramę. Dodatkowo zastosował podkładki pod bolce, żeby skorygować ich pozycję i uniknąć harowania, co nie rozwiązało problemu).

Montażysta się nie zgadza i uważa, że to nie jego wina itp.

Co poradzicie w takiej sytuacji? Czy ja wydziwiam czy faktycznie coś jest krzywo ?

Dziekuje

Nie sposób zgadnąć. Idealnie złożone okno powinno działać jak igła. Ale ideały są tylko w ofertach.

Każdy egzemplarz może być inny, to są okna robione ręcznie..

Sytuacja montażowa wygląda tak sobie. Nie wyobrażam sobie by HST stał na tym bloczku bez wypoziomowania. Kotew nie widać - więc pewnie są wkręty ościeżnicowe tak jak mówi serwis...

Ta sprawa nie jest do rozwiązania w internecie. Może być świetny HST niedbale zamontowany. A może być tak sobie wykonany, ale zamontowany w najlepszy możliwy sposób.

Masz laser? Postaw, sprawdź próg co 10 cm. Odstępstwo o 1mm może mieć przełożenie na to co obserwujesz u siebie. Mój majster klęczy przed HS przez godzinę poziomując prób z obydwu stron... a mimo to, czasem takie "uderzenia o zaczep" się zdarzają.

• Like 1

Dziekuje za odpowiedz. Gazobeton byl wypoziomowany przed montażem. Rzeczywiście jest różnica 1mm w poziomie...

Dzisiaj wlozylem kartke papieru w miejsce tej szpary u gory drzwi i po zamknieciu wyszla bez problemu. Zrobiłem to samo w dolnej i środkowej części i kartki nie dalo sie wyciągnąć. Czy to normalne ? Czy test w kartka papieru nie jest żadnym wyznacznikiem przy HS? Największego stracha mam o tą szpare, przez którą moze najzwyczajniej w świecie wiać...

Kartka może i jest jakimś wyznacznikiem, jednak nie do końca miarodajnym. Jeżeli zaczepy nie dociągają skrzydła, to przy obecnej pogodzie powinny być wyczuwalne wyraźnie przewiewy bez potrzeby używania anemometru. Nie może to byc doszukiwanie się "na siłę" bowiem przy oknie zawsze jest chłodniej, jednak przykładając dłoń spokojnie możemy to stwierdzić i ewentualnie reklamować.

Jeżeli HS jest dobrze zamontowany to nierównomierne doleganie skrzydła do ościeżnicy jest do skorygowania za pomocą odpowiedniego szklenia.

Rzeczywiście, jak zauważył finlandia, zasuwnice i bolce mają dosyć małą tolerancję i przy lekkim wygięciu skrzydła, listwa czasami haczy o ten zaczep, a może jest jeszcze przesuniety nieznacznie...

• Like 1

• 1 month później...

Odświeżam temat kolejnym pytaniem dotyczacym watku...

Wlasnie dostalem instrukcje montazu moich drzwi HST od producenta tychże drzwi, firmy Alsecco ( https://zapodaj.net/3c654aa359653.jpg.html ). Montazysta nie zastosował klocków nośnych w ogóle, co ewidentnie kłoci się z instrukcją montażu . Tłumaczył się równa powierzchnią betonu komórkowego. Ale przecież nie o to chodzi przy klockach nośnych, czyż nie ?

Czy to jest podstawa do wnioskowania o poprawę montażu ? Martwie się co sie moze stac z drzwiami za powiedzmy 5 lat, skoro nie ma zadnego elementu przenoszącego obciążenia na konstrukcje domu(beton komórkowy) .

Dziekuje za pomoc

Odświeżam temat kolejnym pytaniem dotyczacym watku...

Wlasnie dostalem instrukcje montazu moich drzwi HST od producenta tychże drzwi, firmy Alsecco ( https://zapodaj.net/3c654aa359653.jpg.html ). Montazysta nie zastosował klocków nośnych w ogóle, co ewidentnie kłoci się z instrukcją montażu . Tłumaczył się równa powierzchnią betonu komórkowego. Ale przecież nie o to chodzi przy klockach nośnych, czyż nie ?

Czy to jest podstawa do wnioskowania o poprawę montażu ? Martwie się co sie moze stac z drzwiami za powiedzmy 5 lat, skoro nie ma zadnego elementu przenoszącego obciążenia na konstrukcje domu(beton komórkowy) .

Dziekuje za pomoc

Mamy przykład niedoskonałości instrukcji. Masz jedno zdjęcie kontra kilkadziesiąt stron od mojego dostawcy... Tym się różnią firmy.

W mojej ocenie brak klocków nie jest tu problemem. Próg jest podparty liniowo, po całości. Czyli jak najbardziej prawidłowo jeśli chodzi o podparcie.