tha 04.02.2022 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 Dzień dobry, chciałbym poprosić Państwa o opinię, czy wykonanie przejścia przez firmę jest zgodne ze sztuką i nie przysporzy problemów w przyszłości. Zdjęcie tutaj Peszel wchodzi tu pod dachówkę, która w tym miejscu jest po prostu odchylona. Nie widać tego na zdjęciu, ale spad dachu jest duży. Przeczuwając, że musi być lepszy sposób realizacji, wygooglowałem że istnieją specjalne dachówki-przejścia, które można było w tym celu zastosować. Nie chcę się na siłę czepiać, tym bardziej że jestem tu laikiem, ale wykonanie budzi moje wątpliwości. Czy takie wykonanie jest w porządku i można je odebrać? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i podpowiedzi. Pozdrawiam,Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 05.02.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Dzień dobry, chciałbym poprosić Państwa o opinię, czy wykonanie przejścia przez firmę jest zgodne ze sztuką i nie przysporzy problemów w przyszłości. Zdjęcie tutaj Peszel wchodzi tu pod dachówkę, która w tym miejscu jest po prostu odchylona. Nie widać tego na zdjęciu, ale spad dachu jest duży. Przeczuwając, że musi być lepszy sposób realizacji, wygooglowałem że istnieją specjalne dachówki-przejścia, które można było w tym celu zastosować. Nie chcę się na siłę czepiać, tym bardziej że jestem tu laikiem, ale wykonanie budzi moje wątpliwości. Czy takie wykonanie jest w porządku i można je odebrać? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i podpowiedzi. Pozdrawiam, Tomek ja bym czegoś takiego nie odebrał. U siebie dokupiłem dachówkę wentylacyjną (dedykowana do danego rodzaju/modelu dachówki) przez którą wchodzi peszel, do tego dekarz dorobił daszek z blachy nierdzewnej nad otwór w poszyciu i to wszystko zostało doszczelnione . Mam pełne deskowanie, papę i na to dachówkę ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 05.02.2022 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Każdy producent ma w swojej ofercie dachówki z przejściem na kabel.Nie wiem jakie są to dachówki, tutaj przykład:https://folnet.pl/pl/products/kominki-i-przejscia-dachowe/przejscia-do-kolektorow-slonecznych/do-dachowki-ceramicznej/przejscie-solarne-tile-do-dachowki-ceramicznej-8986.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tha 05.02.2022 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Jak to zobaczyłem, to już czułem że niemożliwe, żeby to był przyjęty standard. Niestety, zacząłem drążyć dopiero po fakcie. Wychodzi, że biorąc firmę, trzeba znać się i myśleć o wszystkim jeszcze bardziej. Oczywiście dachówki są dostępne (Creaton Kapstadt). Gdyby tylko firma zgłosiła, że będzie potrzebna, to bym ją zamówił. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryni 05.02.2022 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 W tej chwil możesz spróbować reklamować usługę , ze względu na wady ukryte, ale co z tego wyjdzie trudno powiedzieć.Nie wiem jak to wygląda dokładnie z punkty widzenia przepisów elektrycznych(to nie moja branża), ale przypuszczam, że takie przeprowadzenie przewodu bez odpowiedniej izolacji też jest niedopuszczalne.Przy okazji naprawy/wymiany dachówki dobrze by było też sprawdzić jak przewód jest przeprowadzony przez krycie wstępne(membran, papa na desce), bo to ono gwarantuje szczelność pokrycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tha 06.02.2022 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Na szczęście ten kabel leci pod tą dachówką tylko na drugą stronę budynku(falownik na zewnątrz), więc w głębsze warstwy dachu nie wchodzi i kwestia jest raczej tylko tej dachowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts