BukeR 05.02.2022 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Witam. Mam problem z regulacją docisku okna. Probuje kręcić szczypcami śruba, ale nawet nie drgnie. Zdjęcie dla poglądu. Dodam że mogę wyciągnąć ten trzpień jednak nic to nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.02.2022 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Wygląda na to że okna które posiadasz nie mają regulacji docisku na trzpieniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.02.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Regulacja docisku jest w ościeżnicy a nie w skrzydle okiennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 05.02.2022 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 Czasem lepiej nie napisać nic niż ośmieszać się zabawą we wróżbitę Macieja. Potem chłop powie że na jedynym ogarniętym jak dotąd forum zaczęły pisać sieroty. Wszystkie aktualnie produkowane okucia zapewniają możliwość regulacji docisku, zawsze na skrzydle. Na ramie regulację miały Roto Centro i częściowo Compact i KS, miała też jedna z wersji okuć kompozytowych Schuco. To Siegenia AF, regulacja docisku albo specjalnym kluczem Siegenii albo płaską 11mm. Przekręca się podstawę tego okrągłego rygla, naciętą kropką w stronę uszczelki zwiększasz docisk. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 05.02.2022 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 (edytowane) Czasem lepiej nie napisać nic niż ośmieszać się zabawą we wróżbitę Macieja. Potem chłop powie że na jedynym ogarniętym jak dotąd forum zaczęły pisać sieroty. Wszystkie aktualnie produkowane okucia zapewniają możliwość regulacji docisku, zawsze na skrzydle. Na ramie regulację miały Roto Centro i częściowo Compact i KS, miała też jedna z wersji okuć kompozytowych Schuco. To Siegenia AF, regulacja docisku albo specjalnym kluczem Siegenii albo płaską 11mm. Przekręca się podstawę tego okrągłego rygla, naciętą kropką w stronę uszczelki zwiększasz docisk. Dokładnie, docisk/rozszczelnienie obecnie producenci stosują na skrzydle. Jest tez regulacja poprzez odciągnięcie rygla mimośrodowego i przekręcenie go w odpowiednie położenie takie jakie chcemy uzyskać rozszczelnienie. Ale były też okna pcv które nie posiadały regulacji, tylko było to wieki temu g]kiedy plastiki u nas zaczęły się pojawiać. Edytowane 5 Lutego 2022 przez henrykow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.02.2022 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 To Siegenia AF, regulacja docisku albo specjalnym kluczem Siegenii albo płaską 11mm. Przekręca się podstawę tego okrągłego rygla, naciętą kropką w stronę uszczelki zwiększasz docisk. Masz rację https://oknotest.pl/okna-okucia/regulacja-okien-zima-lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BukeR 08.02.2022 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Tak własnie myślałem, że odbywa się poprzez kreceniem rygla.Az miałem wstawić zdjecie tego co mam na ramie okiennej, bo tam regulacji nie widziałem. Na dolnym zawiasie tez nie ma regulacji docisku.Szczególnie dziwiło mnie to, bo górne rygle mimosrodowe sa na klucz imbusowy i pięknie górą okno dociska do uszczelki jak przekręciłem, a tych nie mogę ruszyć. Czy ma ktoś link gdzie można kupić ten klucz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 08.02.2022 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Wpisz w google klucz Siegenia SW4/SW11. Zwykłą płaską 11 też można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.02.2022 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Witam. Mam problem z regulacją docisku okna. Probuje kręcić szczypcami śruba, ale nawet nie drgnie. Zdjęcie dla poglądu. Dodam że mogę wyciągnąć ten trzpień jednak nic to nie zmienia. Cieszę się, że uzyskałeś rzeczową, właściwą odpowiedź. Ja jednak nie byłbym sobą jakbym nie drążył tematu: jakie widzisz objawy, że potrzebujesz regulować docisk? Czasami jest to potrzebne (okno na montażu ustawione na "lato" ) i poprawa docisku da efekt. Najczęściej jednak problem leży gdzie indziej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts