Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana okien w domu kostce - jak to zorganizować?

Recommended Posts

Stoję przed przebudową domu - gierkowskiej kostki. Po 7 mcach walki z architektem mam już projekt, zakłada on dla większości okien powiększenie otworów (zarówno wszerz, jak i wzdłuż - usunięcie murków albo wybicie okna wyżej ponad obecną krawędź górna). Oczywiście wymaga to wykonania przeróbek konstrukcyjnych, np. nowych nadproży, na to wszystko projekt mam. W domu mieszkamy.

Odwiedziłam już kilka salonów z oknami, żeby zorientować się jak to można zorganizować. Tak, jak się spodziewałam, w salonach mogę zamówić tylko montaż w przygotowanych otworach, niestety nie są w stanie mi polecić żadnej ekipy, która pomogłaby je przygotować. Rozumiem, nie ta specjalizacja. Pytałam o możliwości synchronizacji z drugą ekipą (raczej nie wyobrażam sobie mieszkania np. przez miesiąc z wywalonymi oknami na jednej kondygnacji w oczekiwaniu na montaż okien). Jeden z salonów zaproponował, że będą trzymać okna w swoim magazynie, drugi, że muszę je odebrać i składować u siebie, a jeśli nie będzie się ich dało montować na raz (gdybym np. chciała wywalać otwory piętro po piętrze), to będę dopłacać za etapowanie prac. Tu się obawiam, że jak okna odbiorę i wstawię do swojego przyziemia, to potem będę miała problem z reklamowaniem ewentualnych uszkodzeń.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia z przebudową i może się podzielić, jak to zorganizował? Skąd wziąć ekipę do zrobienia nadproży (z prefabrykatów), czy szukać wśród firm które budują domy (ktoś w ogóle weźmie taką drobnicę)? Jak to zsynchronizować z montażem okien?

Dogadywać się. Nie ma recepty, rozwiązania podałaś w swoim poście.

Ekipy okienne są od montażu. Przebudową zajmują się ekipy budowlane.

Podstawa - zapłacić za okna z góry (czy też po wyprodukowaniu), bo inaczej nikt nie będzie miał interesu by Cię sponsorować u producenta.

Dobra firma nie powinna robić problemu z przetrzymaniem. Jak nie ma bezpiecznego magazynu (plac pod chmurką się do nich nie zalicza) to szukaj innej.

Wiem że to ciężko pogodzić. Ale nikt tego za Ciebie nie zrobi.

Ps. Ze swojego podwórka znam firmę budowlaną będącą zarazem punktem sprzedaży okien. Nie polecę, bo oferują taniego producenta dopasowanego do swojego rynku. Może to jest jakiś trop dla Ciebie, czyli szukanie przez firmy budowlane .