Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kalkulator zużycia energii - fotowoltaika

gpel

Recommended Posts

Oj jaka straszna masakra raz w miesiącu poświęcić 5 minut.

Tu nie o 5 minut chodzi. Bardziej chodzi o konieczność pamiętania kolejnej rzeczy "todo". I jak raz zapomnisz, to cały misterny plan idzie w p..... Gdzie sens i logika? To się powinno "samosię" robić, bez konieczności spisywania, pamiętania o tym. Życie trzeba sobie ułatwiać, a nie tworzyć sztuczne problemy i bzdurne obowiązki. Na cholerę mam ładować i potem czyścić piec co tydzień, żeby mieć ciepło w domu i CWU, skoro można bezobsługowo grzać? Po co pamiętać, żeby co miesiąc zasuwać do licznika? Jak będę na przełomie miesięcy na urlopie to mam sąsiada ganiać do skrzynki? ;)

Tak, jak tak stawiasz sprawę - to przyznam, to straszna masakra być niewolnikiem swojego domu, urządzeń czy licznika. Po to jest internet, żeby z niego korzystać. Wtedy niezależnie kiedy chcę, to zobaczę ile kiedy zużyłem, ile i kiedy wyprodukowałem, ile zużyła PC, jak to wygląda w dany dzień, miesiąc, czy w poszczególnych latach i jaka wtedy była temperatura. Po co do tego jeszcze chodzić do licznika i wpisywać cyferki do excela?

Jak ktoś chce za darmo, to spoko. Ja wyraziłem swoje zdanie - nie widzę sensu, tak samo jak nie widzę sensu robienia kotłowni w domu.

Co gorsza, jak ktoś to robi za darmo, czyli spisuje licznik ZE + falownik, to zazwyczaj i tak nic z tego nie rozumie. Przetestowane wielokrotnie u znajomych. Bo ZE "kradnie" im prąd ;)

Witam

Czy ktoś posiada kalkulator w Excelu zużycia i rozliczenia fotowoltaiki? Dobrze byłoby co miesiąc spisywać dane i wiedzieć co mamy.

Hej,

Ja mam, wprowadzam tylko liczniki 1.8.0 i 2.8.0, kiedy mi się przypomni. Licznik energii pamięta ostatnie 6 zakończeń miesiąca więc można sprawdzić wstecznie lub te same dane znajdą się na fakturach rozliczeniowych. Zrobiłem go, aby wiedzieć, czy mam energię w zapasie czy już lecę na debecie oraz ile mi przepadło.

Najwięcej problemów maiłem z zaokręgleniami, aby wyliczał identycznie z systemem PGE, ponieważ oni zaokrąglają w najkorzystniejszy dla siebie sposób.

Spróbuję dołączyć zrzut, ale mam problem z nowymi załącznikami.

Hej,

Ja mam, wprowadzam tylko liczniki 1.8.0 i 2.8.0, kiedy mi się przypomni. Licznik energii pamięta ostatnie 6 zakończeń miesiąca więc można sprawdzić wstecznie lub te same dane znajdą się na fakturach rozliczeniowych. Zrobiłem go, aby wiedzieć, czy mam energię w zapasie czy już lecę na debecie oraz ile mi przepadło.

Najwięcej problemów maiłem z zaokręgleniami, aby wyliczał identycznie z systemem PGE, ponieważ oni zaokrąglają w najkorzystniejszy dla siebie sposób.

Spróbuję dołączyć zrzut, ale mam problem z nowymi załącznikami.

Też już stworzyłem arkusz. Jak długo będę miał dostępny magazyn? ZE PGE.