bartolomeooo 06.02.2022 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Witam, mam pytanie - czy ten niepoprawnie zrobiony strop (brak podciągów, nadproży) wytrzyma? Da się to jakoś policzyć? Musiałbym się skontaktować z jakąś firmą budowlaną gdzie konstruktor wykona obliczenia? Projekt domu to Dom w malinówkach 8 (G2). Proszę o porady. Poniżej kilka zdjęć: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2022 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Witam, mam pytanie - czy ten niepoprawnie zrobiony strop (brak podciągów, nadproży) wytrzyma? Da się to jakoś policzyć? Musiałbym się skontaktować z jakąś firmą budowlaną gdzie konstruktor wykona obliczenia? Projekt domu to Dom w malinówkach 8 (G2). Proszę o porady. Może wklei jakiś rzut stropu z projektu ? Pokaż gdzie brakuje podciągów, nadproży. Ze zdjęć widać że brakuje opuszczonego wieńca co może skutkować pękaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 07.02.2022 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 W którym miejscu brakuje wieńca? Wieniec raczej jest dookoła... tylko zrobiło się obudówkę z 5cm pustaka i to zdjęcie sprawia mylne wrażenie - jeśli mówimy o tym o czym myślę. W projekcie jest płyta żelbetowa jako strop, więc zdjęcie chyba nie pomoże. Podciąg - jeśli dobrze rozumiem - powinien być w dwóch przeze mnie zaznaczonych miejscach. A tak kilka tych belek teriva "wisi" w powietrzu. Mój poprzedni kierownik budowy mówił, że jak dzieci będą skakać na górze to strop może nie wytrzymać A jestem jeszcze na takim etapie budowy gdzie można by coś zrobić (choć i tak za późno, wiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 W którym miejscu brakuje wieńca? Wieniec raczej jest dookoła... tylko zrobiło się obudówkę z 5cm pustaka i to zdjęcie sprawia mylne wrażenie - jeśli mówimy o tym o czym myślę. W projekcie jest płyta żelbetowa jako strop, więc zdjęcie chyba nie pomoże. Podciąg - jeśli dobrze rozumiem - powinien być w dwóch przeze mnie zaznaczonych miejscach. A tak kilka tych belek teriva "wisi" w powietrzu. Mój poprzedni kierownik budowy mówił, że jak dzieci będą skakać na górze to strop może nie wytrzymać A jestem jeszcze na takim etapie budowy gdzie można by coś zrobić (choć i tak za późno, wiem). Masz jakiś strop gęsto żebrowy, czytałeś jego kartę techniczną, oglądałeś detale jak go należy wbudować? W większości tego typu stropów aby pracowało to właściwie powinien być wykonany "wieniec opuszczony" wpisz w google. Belki stropowe siadają na betonie i zbrojenie a nie bezpośrednio na bloczkach. Zamieniłeś strop z monolitu na gęstożebrowy bez projektu - to samowola budowlana. Kierownik mówił że jest źle i co? Podpisał się pod tym stropem czy dlatego że nie podpisał już nie kieruje? Co można ? Ekspertyza stropu, jak wyjdzie że jest za słaby to może jakieś belki stalowe od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 07.02.2022 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 "wieniec opuszczony" wpisz w google. Belki stropowe siadają na betonie i zbrojenie a nie bezpośrednio na bloczkach. Kierownik mówił że jest źle i co? Podpisał się pod tym stropem czy dlatego że nie podpisał już nie kieruje? Właśnie z tego powodu, że belki teriva były bezpośrednio kładzione na pustakach nie chciał podpisać stropu więc osoba jeszcze wtedy decyzyjna go "zwolniła" No właśnie - kto robi taką ekspertyzę stropu, gdzie go szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2022 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Właśnie z tego powodu, że belki teriva były bezpośrednio kładzione na pustakach nie chciał podpisać stropu więc osoba jeszcze wtedy decyzyjna go "zwolniła" No właśnie - kto robi taką ekspertyzę stropu, gdzie go szukać? Ekspertyza to rzeczoznawca. Opinia techniczna (tu wystarczy) osoba z uprawnieniami konstrukcyjnymi do projektowania. Tylko musi mieć trochę doświadczenia. Co na ten strop nowy kierownik? Swoją drogą wypada pogratulować zwolnienia kierownika który dobrze doradzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2022 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Projektant lub architekt jest w stanie to ogarnąć. Natomiast kierownik którego ta osoba decyzyjna zwolniła jest co najmniej nie rozsądna, bez wyobraźni. Kto jest nie rozsądny? Kierownik czy ten co go zwolnił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 07.02.2022 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Nowy kierownik budowy... cóż... można zakładać, że go nie ma. Był dwa razy żeby głównie podpisać różne rzeczy, raz nawet wszedł do tego domu..... Na pytanie czy można zrobić obudówkę wieńca z pustaka 5 cm powiedział "taaaaak, a opier***cie to dookoła). Potem pytałem go czy można zagęszczać grunt w w domu w SSO, to mówił że tak, tylko wcześniej zrobić kanalizacje - hydraulik na to że go "poj***o". No i tak się żyje... A Twoim zdaniem - strop wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.02.2022 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 . A Twoim zdaniem - strop wytrzyma? Wieniec od zewnątrz często się obmurowuje to nie jest błąd. Ułatwia to szalowanie. Czy strop wytrzyma ? Mam szklaną kulę ale o tym milczy. Trzeba to policzyć, przeanalizować co tam wsadzono jakie zbrojenie jakie sa rozpiętości i jakie obciążenia. Podpowiem tylko że jak ktoś Ci powie stojąc na stropie czy pod czy obok "panie wytrzyma" albo "pani nie wytrzyma" to go pogoń w pierony. Tego na oko nikt rozsądni nie oceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 07.02.2022 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Ok, poszukam jakiegoś rzeczoznawcy / architekta. Dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.02.2022 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Wg mnie, ale "na oko", to nie wytrzyma.Nie ma obliczeń i zamiast podciągów wprowadzone są zwykłe prefabrykowane belki stropu gęstożebrowego.Te belki nie są dostosowane do przenoszenia takich obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts