Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunt niespoisty a wykonanie murów oporowych - skarpa ?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Na mojej działce będę miał stopniowany teren. Niestety z jednej strony jestem zmuszony zbudować murki oporowe ponieważ jest tam skarpa i będę podnosił grunt o ok. 50 cm. Geolodzy zrobili odwierty w miejscach planowanego wykonania muru oporowego i niestety do głębokości 3,3 m mam piasek drobny humusowy, czarny. Wg badań piasek nośny zaczyna się dopiero od 3,3 m. (działka była równana przez poprzedniego właściciela i nawiózł taki piach). Z Z tego wychodzi, że musiałbym kopać aż do takiej głębokości. Do wykonania mam 40 metrów bieżących.

Co w tym przypadku zrobić ? Jak wykonać mur oporowy aby ziemia się nie osuwała w dół ?

1. Czy taki piasek drobny humusowy da się w ogóle zagęścić ?

2. Myślałem nad murami oporowymi typu L-ka ale musiałbym kupić takie 4 metrowe. Koszt materiału zabójczy + robocizna.

3. Oglądałem też murki typu Allan Block ale to też wychodzi bardzo drogo.

Macie jakieś pomysły co z tym można zrobić ? Poniżej dołączam zdjęcie na hostingu (nie mogę wrzucić zdjęcia przez forum murator)

https://ibb.co/vsNpLLg

Edytowane przez MagnetoX

Witam wszystkich.

Na mojej działce będę miał stopniowany teren. Niestety z jednej strony jestem zmuszony zbudować murki oporowe ponieważ jest tam skarpa i będę podnosił grunt o ok. 50 cm. Geolodzy zrobili odwierty w miejscach planowanego wykonania muru oporowego i niestety do głębokości 3,3 m mam piasek drobny humusowy, czarny. Wg badań piasek nośny zaczyna się dopiero od 3,3 m. (działka była równana przez poprzedniego właściciela i nawiózł taki piach). Z Z tego wychodzi, że musiałbym kopać aż do takiej głębokości. Do wykonania mam 40 metrów bieżących.

Co w tym przypadku zrobić ? Jak wykonać mur oporowy aby ziemia się nie osuwała w dół ?

1. Czy taki piasek drobny humusowy da się w ogóle zagęścić ?

2. Myślałem nad murami oporowymi typu L-ka ale musiałbym kupić takie 4 metrowe. Koszt materiału zabójczy + robocizna.

3. Oglądałem też murki typu Allan Block ale to też wychodzi bardzo drogo.

Macie jakieś pomysły co z tym można zrobić ? Poniżej dołączam zdjęcie na hostingu (nie mogę wrzucić zdjęcia przez forum murator)

https://ibb.co/vsNpLLg

Takie wysokie murki wymagają projektu. Jeśli planujesz tam budowę domu, to co na to Twój architekt?

Jeśli to humus, zwykła ziemia zawierająca materię organiczną to tego się nie zagęszcza. To nie jest i nie będzie stabilne podłoże.

1. Co do projektu to oczywiście posiadam projekt budynku jednorodzinnego + zagospodarowanie terenu włącznie z murkami (dom już się buduje - podpiwniczony) Tylko moje murki oporowe nie są zaprojektowane tak jak trzeba tj. nie są w kształcie litery L oraz nie są tak głęboko zakopane. Odwierty początkowo zrobiliśmy tylko pod budynek. Dopiero ostatnio postanowiłem zrobić dodatkowe pod ogrodzenie i wyszły mi takie "kwiatki". Taka sytuacja jest tylko z jednej strony działki - pozostałe są OK.

2. To jest tylko rysunek poglądowy. Skarpa jest na mojej działce. Nie mam żadnych sąsiadów ponieważ nie graniczę z żadną działką pod zabudowy jednorodzinne. Z przodu mam drogę, z tyłu las, a po bokach teren miasta (zadrzewiony) nie pod zabudowę.

Wiem mniej więcej co muszę zrobić ale tak jak wszyscy szukam oszczędności, żeby nie robić tak wysokich murków. W projekcie mam mur pod ziemią na 1,2 metra (a jako podbudowa to piasek , chudy beton ). Tylko co to za podbudowa na nasypie ?! To się raczej nie będzie trzymać.

Generalnie zastanawiam się również nad wariantem wykopu na 3,3 metra głębokiego i szerokiego na 1,2 metra a następie zasypanie tego piaskiem zasypowym i zagęszczanie co 30 cm warstwę aby podnieść stabilny grunt jak najwyżej.