Dan421 06.02.2022 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Dzień dobry.Jestem pierwszy raz na forum. Chciałbym się przywitać i przedstawić.Mam na imię Daniel. Mieszkam w okolicach Gdańska. Posiadam dom z 1996 roku. Wszędzie tylko grzejniki. Piwnica z garażem nie ogrzewana. Parter plus poddasze ogrzewane grzejnikami. Strop nad poddaszem ocieplony wełną 15 cm. Dach z blachodachówki nieocieplony. Ściany podwójne z gazobetonu. W środku styropian 5 cm. Grubość ścian zewnętrznych w domu 41 cm. Piwnica -bloczki betonowe plus styropian 5 cm. Ocieplenie podłogi na parterze styropian 2 cm. Okna PCV dwuszybowe z lat 90-tych. Jeden balkon. Dwie pary drzwi wejściowych metalowych lata 90-te. W domu 1 szt. drzwi balkonowych, 6 szt. okien 120x200 oraz 3 szt. 80x50. Dwie łazienki. Wanna, prysznic. Od 1996 dom ogrzewam kotłem JUNKERS CERESTAR ZR 18-3 KE plus zasobnik JUNKERS SO 120 L plus regulator pokojowy TRP 31Kocioł serwisowany co rok. Praca bezawaryjna.Koszty roczne za CO i CWU ok. 4500zł. Z uwagi na to, że zestaw pracuje już 26 lat z jednej strony się cieszę a z drugiej trochę martwię bo chyba czas pomyśleć o modernizacji. Bardzo proszę o pomoc w wyborze solidnego, ekonomicznego w eksploatacji, kotła bez zbędnych funkcji, których nie wykorzystam. Kocioł wiszący, jedno funkcyjny, zasobnik stojący 120-150 L, sterowanie pogodowe, pokojowe lub mieszane - takie żeby kocioł nie fisiował i nam było wygodnie i oszczędnie. Sterowania przez internet nie trzeba.Chciałbym bezawaryjny, prosty i solidny zestaw, tak jak do tej pory. Z góry bardzo dziękuję i bardzo pozdrawiam. Z wyliczeń na stronie CIEPŁO WŁAŚCIWE 93 m2 pow. ogrzewaniaśrednia temp. w domu 21 st Cmax. moc grzewcza 6,3 kWprzeciętna moc grzewcza 3,1 kWdodatkowa moc na CWU 0,7kW - 4 osobowa rodzinaMoc kotła min. 7 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dan421 07.02.2022 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Dzień dobry. Serwis większości popularnych producentów mam w okolicy. Czy to byłby dobry wybór? Junkers Pakiet Cerapur Smart ZSB 14-5C + Zasobnik WST120-5O (lub większy) + Regulator Pogodowy CW400 + System Powietrzno-Spalinowy+ (regulator Pokojowy) Czy dodanie do nowego kotła dodatkowej instalacji solarnej w moim przypadku ma ekonomiczne uzasadnienie? Czy zysk z tego raczej mizerny? W przyszłości więcej z tym problemów eksploatacyjnych? Zarobek raczej dla instalatora i sprzedawcy urządzeń, czy wymierne korzyści dla inwestora? Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts