zuczek1719499749 16.12.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 No własnie, już prawie zdecydowaliśmy się na ścianę JW z YTONG-a 40 cm. (na cienką spoinę). O izolacyjność termiczną się nie obawiamy, ale daje nam trochę do myślenia akustyka. Co prawda budujemy się w spokojnej okolicy, ale wystarczy, że rozszczekają się burki (bo chyba każdy kto ma dom, ma też psa). Nigdy nie gościłam w domu zbudowanym z tego materiału, więc nie wiem jak jest: cicho czy raczej hałas doskwiera? Bardzo proszę o pomoc, szczególnie tych, którzy już w takich domkach mieszkają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 16.12.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 No własnie, już prawie zdecydowaliśmy się na ścianę JW z YTONG-a 40 cm. (na cienką spoinę). O izolacyjność termiczną się nie obawiamy, ale daje nam trochę do myślenia akustyka. Co prawda budujemy się w spokojnej okolicy, ale wystarczy, że rozszczekają się burki (bo chyba każdy kto ma dom, ma też psa). Nigdy nie gościłam w domu zbudowanym z tego materiału, więc nie wiem jak jest: cicho czy raczej hałas doskwiera? Bardzo proszę o pomoc, szczególnie tych, którzy już w takich domkach mieszkają Nie szkoda wam pieniążków?? Ja też będe budowł z BK ale polskiego. W najnowszym muratorze masz porównanie cen: Y 131 np Kolbuszowa 83 oba za 1m2 z zaprawa.. Co do akustyki to dane podaja dla Y 40 cm 47 dB. Dla porównania niektórym podaje że Porotherm 44 ma 45 dB co by inie mówili że BK jiest słaby pod względem akustyki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 16.12.2004 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Oczywiście,że jest słabszy,ponieważ jest lżejszy.Materiał tym lepiej tłumi hałas im jest cięższy,dlatego najlepiej prawdopodobnie tłumią hałas silikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 16.12.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Dokładnie.Ytong to głośny materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 16.12.2004 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Dokładnie.Ytong to głośny materiał. A zbudowałaś dom z YTONG-a, że takie kategoryczne opinie wydajesz ??? Bo ja tak i te wszystkie opinie możecie sobie na gwoździu powiesić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpanek 16.12.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Potwierdzam, że ytong jest bardzo ciepły ale niestety bardzo akustyczny / mieszkanie w bloku 4-piętrowym / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 16.12.2004 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2004 Potwierdzam, że ytong jest bardzo ciepły ale niestety bardzo akustyczny / mieszkanie w bloku 4-piętrowym / Akurat Ytong to raczej jest w ścianach zewnetrznych a w wewnetrznych to napewno nie grubości 40cm. Podejrzewam że hałas niesie sie najbardziej przez stropy. W wielu nowych apartamentowcach potrafia sknocić wylewki ( bez wełny) że jest głośniej niz w silosach z lat 80-tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 17.12.2004 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Dokładnie.Ytong to głośny materiał. A zbudowałaś dom z YTONG-a, że takie kategoryczne opinie wydajesz ??? Bo ja tak i te wszystkie opinie możecie sobie na gwoździu powiesić. Można jeszcze włożyć je do butów, żeby być wyższym. Mieszkam w domu z Ytonga i żadnych problemów z hałasem nie mam. Ludzie kochane nie przeginajcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 17.12.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Mam dom z Ytonga 36,5 i żadnych problemów z hałasem nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majo 17.12.2004 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 witam odgłosy z zewnątrz nie docierają, ale w środku (ścianki działowe z 12) jest chyba głośniej , tyle że nie jest to dla mnie jakaś szczególna uciążliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 17.12.2004 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 pattaya napisał: Dokładnie.Ytong to głośny materiał. A zbudowałaś dom z YTONG-a, że takie kategoryczne opinie wydajesz ??? Bo ja tak i te wszystkie opinie możecie sobie na gwoździu powiesić. A zbudowałeś dom z czegoś cichego? Bo jak nie ,to się nie odzywaj lub rób to grzeczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 17.12.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Ja dałem tylko ściany zew. z ytonga 36,5 a wszystkie wen. zrobiłem z silikatu i jest super , no może poza kuciem bruzd w silikacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 17.12.2004 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Do Michala_B - Czy można łączyć BK z silikatami? Bo ja też myślałam nad takim rozwiązaniem (tzn. ściany zewn. YTONG,a działowe z Silki), ale wydawało mi się mało realne, aby tak zrobić, ze względu na duży ciężar silikatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 17.12.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Jeżeli fundament jest solidny to czemu nie. Na początku myślałem żeby łączyć ściany ze sobą takimi płaskimi kotwami, ale ostatecznie zrobiłem połączenia klejone klejem ytonga którym także klejłem silikat. Dom stoi już dwa lata i jak na razie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 17.12.2004 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Michał_B, a jaki masz dom, parterowy czy z użytkowym poddaszem? Bo my mamy z użytkowym poddaszem i tak się zastanawiam, jak zrobimy ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne z ytong-a, strop prefabrykowany ytong albo teriva, to czy na poddaszu mogą być ścianki działowe z Silki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał_B. 17.12.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Mam dom parterowy z poddaszem użytkowym. Strop mam monolityczny. Na dole wszystkie ścianki wew. mam z silikatu łącznie z nośnymi wew. i kominami wentylacyjnymi. Niestety na góre musiałem dać na ścianki polski biały bk odm. 600 bo zabrakło mi wtedy silki i były jakieś problemy z dostawą jej do Platformy, ale z tym bk też jest dobrze. Radziłbym się zastanowić nad tym stropem ytonga bo jest strasznie drogi a wylewany będzie tańszy i mocniejszy. Co do czy można stawiać silke na poddaszu to myśle że tak, bo jak mój strop wytrzymał bk 12cm odm.600 to silke wytrzyma która jest tylko troche cięższa od bk. Moge przesłać pare zdjęć na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 17.12.2004 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Dzięki Michał, podsunąłeś nam fajny pomysł. Nigdy nie pomyśleliśmy, że z BK można zrobić tylko zewnętrzne ściany, a wszystkie wewnętrzne z Silki. Z tym stropem, to się jeszcze tak zastanawiamy jaki miałby być. Gdyby Ci się chciało, to bardzo chętnie zobaczymy fotki. Oto e-mail: [email protected] I dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.12.2004 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Jako 2 letni użytkownik domu z Ytonga 36,5 stwierdzam, że nie ma żadnych obserwowalnych różnic jeśli idzie o akustykę wnętrza w stosunku do domu sąsiada z ceramiki. O tym jak cichy jest to dom wystarczy się przekonać otwierając okno! Natomiast - co ciekawe, na zewnątrz domu faktycznie odgłosy z wnętrza słychać z Ytonga doskonale. Z ceramiki dużo gorzej. Więc jak ktoś się boi podsłuchiwania - nie brać Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 18.12.2004 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2004 Dzięki za zdjęcia Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomas 19.12.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2004 Do Michala_B - Czy można łączyć BK z silikatami? Bo ja też myślałam nad takim rozwiązaniem (tzn. ściany zewn. YTONG,a działowe z Silki), ale wydawało mi się mało realne, aby tak zrobić, ze względu na duży ciężar silikatów. Można. Ytonga ma te same moguły wymiarowe dla sikliki i BK właśnie po to żeby łączyć. Osdtanio rozmawiałem z przedstawicielem Y i właśnie to stwierdził, że na zewnętrzne BK a na wewnętrzne najlepiej silike bo ma lepsze parametry tłumiące hałas.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts